Bugetul municipiului Fetești a fost aprobat. Resurse financiare mai puține față de anul trecut.
Bugetul municipiului Fetești a fost aprobat miercuri, 29 martie, în cadrul ședinței Consiliului local.
În elaborarea acestui buget s-au avut în vedere sumele repartizate prin finanțele publice pentru echilibrarea bugetului și finanțarea unor activități – 2.410.000 lei sume din TVA pentru echilibrarea bugetului local, 1.791.000 lei, sume din IVG, 17.350.410 lei pentru finanțarea cheltuielilor de personal (salarii, contribuții aferente, diferențe salariale în învățământ), 1.807.000 lei pentru finanțarea cheltuielilor cu bunuri și servicii din învățământul preuniversitar de stat, 4.411.000 lei pentru finanțarea cheltuielilor cu drepturile asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav și indemnizațiile persoanelor cu handicap grav, 118.000 lei pentru finanțarea ajutoarelor pentru încălzire, 128.000 lei pentru finanțarea altor cheltuieli prevăzute de lege, 37.000 lei pentru stimulentele educaționale pentru copiii din familii defavorizate, 352.000 lei pentru copiii cu cerințe educaționale speciale.
În plus, de la Consiliul Județean s-au alocat 402.000 lei din TVA pentru echilibrarea bugetului local și 298.000 lei sume din IVG.
Așadar, bugetul cuprinde la capitolul venituri resursele financiare din taxele și impozitele locale, sumele repartizate, sumele preliminate a se realiza din cota de 41,75% din impozitul pe venitul global (IVG) din raza administrației financiare locale, sumele preliminate a fi primite din bugetul de stat pentru acordarea ajutorului pentru încălzire, pentru finanțarea asistenței medicale școlare și comunitare, precum și finanțările pentru proiectele de investiții contractate și prevăzute a se realiza din fonduri europene și guvernamentale.
Veniturile bugetului local pe anul 2017 sunt în sumă de peste 52 milioane lei, din care la secțiunea de funcționare 45.243.000 lei și secțiunea de dezvoltare 8.591.000 lei, existând un excedent bugetar de 1.808.000 lei, ce va fi utilizat pentru finanțarea unor investiții. Totuși, față de anul trecut, bugetul este unul mai mic.
În ceea ce privește investițiile în municipiul Fetești, în listă sunt trecute, printre altele, realizarea unui sens giratoriu în Piața Gării, realizarea sistemului de iluminat public, realizarea unui sistem de supraveghere cu camere video, extinderea rețelei de distribuție gaze naturale în Fetești Oraș, un proiect privind realizarea unei piste pentru bicicliști pe traseul de la Unitatea Militară – Buliga (pe fonduri europene). Iar prin PNDL sunt vizate trei obiective, respectiv modernizare și asfaltare străzi și reabilitarea a două unități de învățământ, existând depuse și alte proiecte, însă nu se știe dacă vor fi aprobate. În plan există și realizarea unei Case de Cultură, undeva în curtea fostei unități militare, în perioada următoare realizându-se un Plan Urbanistic Zonal în acest sens.
La proiectul de buget a existat și un amendament depus de consilierii PNL, amendament care viza câteva modificări. Mai precis, în lista de investiții să fie alocată o sumă pentru achiziționarea a două autobuze second-hand pentru înnoirea parcului auto al Transbus, dar și alocarea resurselor necesare pentru realizarea a încă trei sensuri giratorii (intersecția străzii Călărași cu strada Bănățenilor (Catedrală), intersecția străzii Sirenei cu Centura Ocolitoare (Avion), intersecția străzii Călărași cu Centura Ocolitoare (Jandarmerie).
Poate la rectificarea din vară se va putea finanța această investiție, legată de achiziția de autobuze. Iar în ceea ce privește sensurile giratorii, sunt ceva probleme, din cauza faptului că anumite porțiuni de drumuri naționale sunt în interiorul orașului, iar administrația locală nu poate interveni. Poate se vor găsi soluții ca reprezentanții de la DN și cei din administrația locală să se pună de acord, iar aceste lucrări să poată fi realizate.