Consiliul Județean Ialomița vrea să cumpere sediul BCR din Slobozia
„Spațiile actuale sunt improprii, sunt josnice. Mi-e și rușine să le cer să lucreze!”
În ședința Consiliului Județean Ialomița din această săptămână există un proiect de hotărâre ce privește achiziția unui imobil cu destinația de sediu administrativ pentru Consiliul Județean.
Singurul spațiu spre care reprezentanții C.J. și-au îndreptat atenția și care, potrivit acestora, ar îndeplini cerințele din caietul de sarcini, este spațiul în care a funcționat BCR, de pe bulevardul Chimiei din Slobozia, fiind un spațiu de peste 5.000 de metri pătrați, este construit după 1990, se află aproape de centrul municipiului etc.
La ora actuală, Consiliul Județean Ialomița își desfășoară activitatea în clădirea Palatului Administrativ, aflată în administrarea Instituției Prefectului, și utilizează un procent de 59,49% din total spațiu. În expunerea de motive se arată și faptul că spațiile folosite de Consiliul Județean Ialomița în cadrul Palatului Administrativ sunt ocupate în totalitate cu angajații existenți, iar în cazul ocupării integrale a posturilor din organigramă nu există spațiu fizic de amenajare a unor birouri pentru tot personalul (din cele 151 de posturi sunt efectiv ocupate aproximativ 90, fiind vacante aproximativ 60).
În prezent, aparatul de specialitate își desfășoară activitatea în birouri aflate la demisol, parter și etajele II, III și IV, existând direcții care au birouri repartizate la două sau trei etaje, fapt care îngreunează activitatea.
De asemenea, nu există o sală de ședințe cu o capacitate suficientă pentru organizarea ședințelor de lucru și nici loc suficient pentru arhiva instituției, dar și alte spații necesare.
„Dorim să achiziționăm un spațiu corespunzător pentru desfășurarea activității, un sediu în care efectiv funcționarii din Consiliul Județean și cetățenii județului până la urmă să fie reprezentați cât mai bine posibil. Discutăm de o eventuală achiziție a sediului BCR. Suntem în discuții la acest moment. Nu știm dacă vom reuși, pentru că este o procedură destul de dificilă în cazul acestei achiziții. (…)
Noi am făcut un calcul și vreau să vă spun că valoarea pe care proprietarul dorește să o obțină din vânzarea imobilului și calculând pe metru pătrat reiese un cost de 360 euro pe metru pătrat. Cred că oricând și astăzi dacă vrem să construim o clădire administrativă nu vei putea în niciun caz să o construiești fără 5-600 de euro pe metru pătrat. La acest obiectiv pe care dorim să-l achiziționăm am luat în calcul raportul calitate-preț foarte bun. (…)
Cumpărăm această clădire integral, pentru că, oricum ar fi, trebuie să cumpărăm și o clădire în care să depozităm tot ce înseamnă documente și arhiva Consiliului Județean și a instituțiilor pe care Consiliul Județean le coordonează astăzi. Și dacă nu greșesc sunt vreo nouă instituții. (…) Achiziționăm acest obiectiv și din acest motiv și să știți că CJ dacă va avea spațiu excedentar va putea chiar să închirieze și să obțină venituri. (…)
Este o clădire construită după 1990. Această clădire este făcută din materiale care corespund normelor. Spațiul poate fi eficientizat energetic din fonduri europene. Nu trebuie făcute investiții de valori foarte mari. Nu ne va costa mai mult de 100 de euro pe metru pătrat ca să adaptăm această clădire la ce ne dorim, cu tot cu recompartimentare. Estimativ. (…) Cred că este firesc ca oamenii să își desfășoare activitatea în condiții corespunzătoare, iar eu vă spun că acum în Consiliul Județean nu se desfășoară activitatea cum trebuie, din punct de vedere al spațiului”, preciza președintele C.J.
Victor Moraru susținea, de asemenea, în cadrul unei conferințe de presă, că deși acesta poate să-și desfășoare activitatea oriunde, „chiar și în aer liber”, și nu ține neapărat să aibă un anumit spațiu, cere foarte mult de la angajați, astfel că trebuie să și le ofere.
„Spațiile actuale sunt improprii, sunt josnice. Mi-e și rușine să le cer să lucreze. Nu se poate așa”, a subliniat președintele.
În buget este alocată suma de 7.800.000 lei pentru această achiziție, dar și pentru o casă tradițională ce se vrea achiziționată pentru Muzeul Național al Agriculturii.
UPDATE: În ședința de azi, 23.03.2017, proiectul a fost retras de pe ordinea de zi. Însă nu s-a renunțat la idee…