„Chinurile facerii” unei faleze la Bordușani
În luna martie 2013, Consiliul Județean Ialomița adopta un proiect de hotărâre prin care Județul Ialomița se asocia cu Administrația Bazinală de Apă Buzău Ialomița și cu Comuna Bordușani în vederea realizării proiectului de modernizare „Faleză Dunăre – comuna Bordușani”.
În acordul cadru se menționa că Județul Ialomița și comuna Bordușani vor asigura cheltuielile de implementare și finalizare a proiectului, iar Administrația Bazinală punea la dispoziția județului, cu titlu gratuit, pe perioada de execuție, terenul pe care se va amplasa investiția, urmând ca după executarea lucrărilor să le preia, cu titlu gratuit, exclusiv bunurile achiziționate (băncuțe, semnalizare rutieră, bariere etc).
După acest acord, nu s-a mai auzit nimic. Prin anul 2015, modernizarea falezei pe malul brațului Borcea, la Bordușani, exista printre proiectele în pregătire, cel puțin așa spuneau autoritățile județene, în vederea accesării fondurilor europene în perioada 2014 – 2020. Ce s-a întâmplat cu proiectul, cu faleza, cu acordul, cu finanțarea, cu realizarea lucrărilor? Se pare că nimic.
Pentru că acum, în luna martie 2017, după exact patru ani, tot în Consiliul Județean Ialomița, s-a prezentat o notă conceptuală pe același subiect, pentru realizarea falezei, dar prin PNDL.
„Oportunitatea modernizării falezei, susțin reprezentanții CJ în nota conceptuală, a apărut ca urmare a realizării lucrărilor de construcție și montaj pentru consolidarea a 1,67 km de-a lungul malului brațului Borcea în intravilanul comunei Bordușani, creând astfel posibilitatea valorificării acestor lucrări, având în vedere potențialul turistic uriaș din zonă”.
Știm că există două zone de interes național și internațional, respectiv zona arheologică Popina Bordușani și zona de protecție specială avifaunistică Benturi, intens vizitate de specialiști și turiști deopotrivă. E, tocmai aceste lucruri au impus acum necesitatea transformării malului consolidat într-o faleză, într-o zonă de promenadă atractivă.
Valoarea estimată a obiectivului de investiții este de 2.635.250 lei, iar pentru studii, taxe, avize, acorduri, autorizații, proiect tehnic, asistență tehnică, alți bani, altă distracție, vreo 325.000 lei, urmând a se reactualiza și studiul de fezabilitate.
Deci, se dorește executarea unei alei pietonale, platforme de odihnă și trepte, cu module realizate din lemn, suspendate pe piloți de salcâm și cu structură de lemn, tratate corespunzător, pentru exterior, suprafața totală a amenajării fiind de aproximativ 2.100 m.p. și o desfășurare pe două niveluri.
Iar prin realizarea obiectivului se va crea și posibilitatea ambarcațiunilor mici, ce navighează pe brațul Borcea, să amareze la țărm.
Să sperăm că măcar o faleză vom reuși să realizăm în următorii ani. Că de poduri și alte lucruri fantasmagorice nici nu poate fi vorba… ci doar în strategiile de dezvoltare.
Mai adăugăm faptul că un alt proiect pentru care s-a întocmit o notă conceptuală este legat de construcția unui punct de acostare turistică la Stelnica, un proiect estimat la valoarea de 3 milioane lei. Doar atât.