Ialomița: Planuri pentru construcția unui Bloc operator și pentru modernizarea Spitalului de Urgență Slobozia
Săptămâna trecută, consilierii județeni au aprobat în unanimitate o notă conceptuală legată de această investiție, respectiv construcția unui bloc operator, care să respecte standardele de calitate impuse.
Construcția blocului operator va fi edificată în afara spitalului și va avea două etaje.
Construcția va fi lipită de spital, în prelungire, fiind prevăzută și cu o pasarelă. Blocul operator va cuprinde la etajul II mai multe săli de operații, la etajul I sterilizarea și ATI, iar la parter săli de naștere, neonatologie, maternitatea și ATI pentru neonatologie. Acest bloc operator va urma să fie dotat cu toate echipamentele specifice moderne.
Valoarea estimată a investiției se ridică la peste 54,5 milioane lei și se vrea finalizată cam într-un an și jumătate.
Blocul operator actual este situat la etajul 4 al clădirii Spitalului, unde funcționează doar 4 săli de operații: una destinată intervențiilor chirurgicale ortopedice, una pentru intervenții de chirurgie generală, o sală pentru intervenții chirurgicale ginecologice și o sală pentru intervenții chirurgicale septice.
Blocul operator este dotat cu o instalație pentru tratarea și furnizarea de aer steril în sălile de operații, instalație care este însă subdimensionată și care nu a funcționat niciodată de la instalarea ei în 2008, periclitând astfel gradul de asepsie ce se impune. De asemenea, normele pe care trebuie să le îndeplinească un spital în vederea obținerii autorizației sanitare de funcționare nu sunt respectate în totalitate, neexistând posibilitatea organizării unor circuite pentru trecerea gradată dinspre sălile neutre către spațiile curate și în final către spațiile aseptice.
Totodată, nu există spații de control și filtrare a accesului bolnavilor precum și a personalului medical, circuite separate curat-murdar pentru instrumentarul medical, precum și spații anexe proprii pentru depozitarea și sterilizarea instrumentarului.
În cadrul blocului operator nu există o legătură directă cu secția de anestezie și terapie intensivă și cu sterilizarea centrală a spitalului, care este situată la etajul 1, nefiind respectate cerințele impuse, generându-se riscuri cu privire la gestionarea infecțiilor intraspitalicești.
„Mutându-se blocul operator în afara spitalului, Ambulatoriul va suferi unele modificări. La etajul 4, de unde pleacă blocul operator, am gândit o secție de recuperare. A crescut foarte mult numărul bolnavilor neurologici, care fac atacuri cerebrale și care necesită recuperare. Am văzut zilele trecute un astfel de centru de recuperare la Iași, care funcționează cu nămol și apă de la Amara. La noi este la doi pași și nu o folosim… Am gândit și o recuperare pediatrică, de asemenea. De multe ori, familia nu poate să își asume recuperarea, pentru că nu știm să o facem. Ne trebuie un logoped, și așteptăm să vină, pentru că pe bolnavii care fac atacuri cerebrale trebuie să-i învățăm să vorbească din nou. Noi nu știm să o facem. Recuperarea va avea un aport substanțial în sănătatea noastră”, a declarat Mariana Iancu, managerul Spitalului de Urgență din Slobozia.
Un alt proiect, pentru care s-a întocmit o notă conceptuală în acest sens, și care a fost prezentată în cadrul Consiliului Județean, este cel de modernizare a spitalului, managerul susținând că sunt secții unde nu s-a făcut până acum absolut nimic, exemplu fiind secția interne…
„Părerea mea este că dacă în fiecare an se făcea ceva, se reabilita măcar o secție, spitalul arăta altfel. Bani au fost. Sunt secții unde cade faianța de pe pereți. La fel sunt și cabinetele din Ambulatoriu. Vrem apoi ca pacienții să mai vină la noi? Au de ales și pot face comparații. Spitalul, la momentul acesta, din punctul de vedere al aparaturii, stă bine. În ceea ce privește condițiile hoteliere, este la pământ. Acesta este unul dintre motivele principale pentru care noi am pierdut un număr foarte mare de pacienți. De exemplu, la Ambulatoriul de specialitate nu s-a mai făcut vreo modificare, o reabilitare, cred că de vreo 30 de ani”, spunea managerul.
În nota conceptuală se precizează chiar că spațiul din Ambulator este degradat și nu mai prezintă siguranță în exploatare.
Valoarea estimată a acestui obiectiv de investiții se ridică la peste 60,9 milioane lei.
Planurile sunt multe și vizează schimbări „din rădăcini”. De la amenajări interioare, recompartimentări, refacerea circuitelor funcționale și operaționale și până la dotarea cu aparatură de specialitate a acestor spații.
Despre garanția finanțării și finalizării acestor investiții, nimeni nu promite nimic. Nici măcar președintele C.J.
„Să știți că nimeni, niciodată, nu poate să dea o astfel de garanție. Dacă noi avem maturitatea necesară să înțelegem că un astfel de proiect… să poată să ți-l garanteze cineva de la început… Nu există niciunde așa ceva. Intenția noastră este să obținem finanțare în cadrul PNDL (…) iar cu fonduri europene Ambulatoriul și UPU. Vom face tot ce este posibil ca aceste proiecte să fie finanțate. Știți și dumneavoastră că Spitalul are nevoie de o infuzie foarte mare de fonduri. Sperăm să nu avem mari impedimente în absorbția acestor investiții, cert este că angajamentele pe care noi le facem să nu credeți că poate cineva să ni le garanteze”, spunea Victor Moraru, președintele Consiliului Județean.
Cu 26 de voturi pentru, proiectele au fost adoptate.