Ialomița: Mii de elevi corigenți, cu situația școlară neîncheiată, exmatriculați, cu absențe și abateri disciplinare
La începutul semestrului, în unitățile de învățământ din județul Ialomița erau înscriși 31.751 de elevi. Dintre aceștia, la finalul semestrului, au promovat 26.872 (85,84%), 2.938 de elevi fiind corigenți, iar 1.496 cu situația școlară neîncheiată.
„Nu atât numărul corigenților ne îngrijorează, cât elevii cu situația școlară neîncheiată, pentru că ei au un risc de abandon destul de ridicat. (…) Acești elevi cu situația școlară neîncheiată provin din familii care muncesc în străinătate și pleacă împreună cu ei, elevi care abandonează școala fiind părăsiți de părinți. Și pentru că am ajuns aici, IȘJ are de gând să demareze un recensământ al elevilor, un recensământ real, mai ales în mediul rural (…) ”, declara Luminița Barcari, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Ialomița.
Cei mai mulți corigenți sunt înregistrați în învățământul gimnazial și liceal, iar în ceea ce privește numărul elevilor cu situația școlară neîncheiată, cei mai mulți sunt din învățământul primar, gimnazial și liceal (de zi).
Ialomița are, de asemenea, un număr important de elevi exmatriculați sau cu notele scăzute la purtare.
În perioada analizată au existat 417 elevi cu abateri disciplinare, 29 de elevi eliminați din cauza absențelor și 3 din alte motive, dar și 68 exmatriculați pentru absențele înregistrate. Aceste exmatriculări se înregistrează doar la clasele a XI-a și a XII-a, pentru că în învățământul obligatoriu această măsură nu poate fi luată.
Au existat, totodată, 2.817 elevi cu notele scăzute la purtare (între 9.99 și 7) și 540 cu note scăzute sub 7 (432 pentru absențe și 108 pentru alte motive).
„Absenteismul ne îngrijorează, pentru că este un prim pas către abandonul școlar, iar pe primul semestru s-a înregistrat un număr destul de mare de absențe – 720.790, din care motivate 222.235, asta însemnând 18,89 absențe per elev, iar pentru absențele nemotivate avem în jur de 13,06 per elev. Cel mai mare absenteism se înregistrează la învățământul liceal și profesional (268.376 și 59.581 ). Culmea este că cel mai mare număr de absențe la învățământul liceal se înregistrează la clasa a IX-a (122.956). Ne propunem niște tematici. Să mergem în fiecare școală unde se înregistrează cel mai mare număr de absențe, de elevi care nu au situația școlară încheiată și să vedem care este cauza”, a adăugat Luminița Barcari.
Reprezentantul Inspectoratului Școlar susține că trebuie văzut și dacă planul managerial a fost respectat în fiecare școală, pentru reducerea absenteismului și abandonului școlar, în condițiile în care acestea sunt pe un trend ascendent.