Slobozia: O dezbatere publică despre sport…
Miercuri, 15 februarie, la Casa Municipală de Cultură din Slobozia, a avut loc o dezbatere publică privind strategia, dezvoltarea și programul de investiții în domeniul sportului și culturii slobozene. Practic, însă, s-a vorbit numai despre sport, dezbaterea pe cultură urmând să fie…nu se știe când.
Timp de două ore, în sală s-a discutat foarte mult despre fotbal și foarte puțin despre handbal, de parcă celelalte sporturi nu ar merita atenție. Ba, mai mult, primarul a fost făcut „ca la ușa cortului” de un om de afaceri local care contribuie financiar de mulți ani în această zonă.
A fost un fel de clacă, în care nu s-a aflat mare lucru despre strategia administrației locale, despre investițiile care urmează a fi făcute, despre bugetul pe care administrația îl are alocat. Am aflat doar că prioritare ar fi investițiile în infrastructură, că fotbalul merită mai mult, handbalul mai puțin, iar celelalte sporturi să se descurce cumva…deși este o nevoie acută de investiții și aici.
Așadar, am aflat că administrația are în plan construcția unei săli polivalente (asta știm de vreo cinci ani), cu 1.200 de locuri, din bugetul Companiei Naționale de Investiții, așa cum a fost făcut și bazinul de înot. La ora actuală, însă, municipalitatea se află „într-un blocaj” cu proiectantul (evident). Poate așa s-or gândi, dacă tot nu au început nimic, la un complex sportiv cu 3.000 de locuri, de ce nu, pentru a se organiza și competiții internaționale.
Despre finanțarea sportului în municipiul Slobozia, în special a echipei de fotbal AFC Unirea Slobozia, aflată în divizia C (care anul trecut a primit de la bugetul local 1 milion de lei), dar și a echipei de handbal CSM Unirea Slobozia, echipă care este în prima ligă națională (dar pe ultimul loc), s-a vorbit mult, însă fără a se înțelege mare lucru.
După ce primarul a citit „ordinea de zi” a dezbaterii, a propus celor prezenți, în general sportivi, antrenori, consilieri locali, maseuri etc, să facă propuneri sau să adreseze întrebări. Iar de aici a început tăvălugul verbal. Discuțiile pătimașe au avut loc între primarul Adrian Mocioniu și Gheorghe Vlase, după ce omul de afaceri a întrebat dacă în sală se află și avocați sau juriști, subliniind că fără ei nu se pot purta discuții despre alocarea de fonduri echipei de fotbal.
„Dacă nu avem avocați sau juriști, degeaba vorbim. Dacă nu vorbim în spiritul legii, plângem pe la DNA”, spunea Gheorghe Vlase, făcând referire la faptul că AFC Unirea trebuie să returneze o sumă importantă de bani către municipiul Slobozia, după ce Camera de Conturi Ialomița a decis că a fost alocată ilegal. În plus, tot anul trecut, municipiul Slobozia a trebuit să se retragă din poziţia de membru în AFC Unirea 04 Slobozia.
„S-au pierdut 2 milioane de euro pentru simplul fapt că avocații și juriștii primăriei nu și-au făcut treaba. Cine plătește acești bani? Proștii orașului? Proștii orașului, adică cetățenii? (…) Dacă am venit aici să vorbim doar aiurea-n tramvai…”, spunea Vlase. Atunci, primarul Mocioniu i-a replicat: Domnul Vlase, dacă dumneavoastră credeți că vorbim aiurea-n tramvai, atunci aveți ușa deschisă și la intrare și la ieșire. Vă primim cu mare drag, când doriți să veniți la această dezbatere. Dumneavoastră luați această dezbatere în derâdere…”. Și s-a continuat…
Vlase: „Pentru dumneata, eu sunt nesimțit. Eu când puneam bani aici, dumneata te încălțai invers, să-ți fie dumitale rușine”.
Primar: Domnul Vlase, nu vă dau afară, dar nu este obligatorie prezența. Dacă dumneavoastră aveți vreo propunere de îmbunătățire a activității…vă rog frumos să o faceți…
Vlase: Dacă nu avem avocați și juriști degeaba o facem. (…) Unde erai dumneata când eu făceam terenuri sintetice? Unde erai dumneata când mă duceam la fiecare om de afaceri și am convins părinții să-și trimită copiii la sport? Unde erai dumneata, nu ți-e rușine?
Primarul: Domnul Vlase, în primul rând e vorba de cei șapte ani de acasă, modul cum doriți să vorbiți dumneavoastră. Aveți dumneavoastră să-mi imputați ceva mie?
Vlase: Ești neobrăzat, asta îți imput
Primarul: Pentru ce sunt eu neobrăzat?
Vlase: Pentru că mă inviți pe mine afară. Păi, nu, păi, nu. Eu nu sunt Don Juan al Primăriei.
Primar: Domnul Vlase, eu nu știu ce probleme aveți. Eu v-am invitat aici la o dezbatere. Pe cei care doresc și au propuneri pentru îmbunătățirea activității fotbalului din municipiul Slobozia…
Vlase: Încă o dată spun, repet. Eu nu ar trebui să discut cu dumneata pentru că ești total nesimțit. Ai înțeles? În mod normal, nu ar fi trebuit să discut cu dumneata, după modul în care te-ai exprimat din start și ai vrut să îmi pui pumnul în gură, nu am ce discuta. Eu în primul rând vreau să discut cu primarul acestui oraș…
Primarul: Cred că această dezbatere deviază foarte mult..
Vlase: Păi, uite ce-ai făcut!
Primar: Domnul Vlase, nu vă mai bag în seamă din momentul de față.
Pentru moment, lucrurile s-au calmat, astfel că senatorul Gabi Ionașcu a cerut dreptul la cuvânt. Acesta a subliniat faptul că, întâi de toate, primăria ar fi trebuit să vină cu o strategie privind activitatea sportivă, mai ales pe fotbal, o analiză pe caz, astfel încât să se poată face propuneri.
„Probabil trebuia să ne spuneți de ce echipa a căzut de așa de sus așa de jos, de resursele financiare care pot fi angrenate de municipalitate, probabil că trebuia să analizăm aici și acea decizie a Curții de Conturi cu privire la bani, dar și care este forma juridică privind funcționarea echipei de fotbal și finanțarea acesteia”, sublinia Ionașcu, acesta primind răspunsul primarului, potrivit căruia „este o asociație non-guvernamentală”, adăugând faptul că banii pe care Curtea de Conturi i-a obligat să-i recupereze de la AFC Unirea nu pot fi recuperați imediat…
S-a tot vorbit despre existența unei strategii a municipalității de promovare a talentelor locale. Cum? Nu știm. Pentru că nu s-a prezentat mare lucru. S-a așteptat, probabil, ca strategia să fie realizată în urma dezbaterii.
S-a discutat foarte mult și despre salariile din handbal, nejustificat de mari, în comparație cu performanțele obținute, dar și puțin despre tenis (unde există rezultate deosebite), atletism, sporturi unde municipalitatea nu se implică financiar așa cum ar trebui.
Anul trecut pentru fotbal a fost alocat un milion de lei. Anul acesta se vrea suplimentarea acestor fonduri și pentru investiții în centrul de copii și juniori. Adică, bugetul să fie de aproximativ 1,3 milioane lei.
Banii de la handbal, direcționați spre fotbal?
S-a discutat și despre handbal. Pentru că nu era nimeni în sală pentru a-și susține cauza, primarul susținând că la handbal se cheltuie mult mai mulți bani, acesta a propus ca o parte din fonduri să fie direcționate spre fotbal.
„Voiam acceptul dumneavoastră ca o parte din banii de la handbal să-i direcționăm spre fotbal și să încurajăm mai mult copiii noștri să facă mișcare. Într-adevăr, este o mândrie să avem o echipă de handbal în municipiul Slobozia, care să fie în prima ligă, dar părerea mea este că totuși, în momentul în care unei PFA a unei handbaliste plătim peste 20.000 lei pe lună, iar copiilor de la tenis, de la fotbal, nu le asigurăm toate condițiile, cred că nu este un lucru benefic. Nu putem să dăm un astfel de salariu și să apelăm la mila unor agenți comerciali ca să asigurăm deplasarea. (…) Propunerea noastră este ca handbalul să-l scoatem din Clubul Sportiv Municipal, să constituim Handbal Club Slobozia, să facem o analiză sportivă, pentru că financiar știm, pentru că eu nu văd niciun viitor la acea echipă, iar după ce constituim Handbal Club și o scoatem de la CSM, să ni se alăture și Consiliul Județean, pentru a putea ține o echipă în liga națională. Pentru momentul actual, este pe ultimul loc, iar aceste cheltuieli sunt o pălărie prea mare pentru noi și cred că nu este corect să privăm alte sporturi de surse de finanțare”, a spus Mocioniu.
Gheorghe Vlase a avut, însă, o altă părere. Acesta sublinia faptul că nu ar trebui stricată acum o echipă doar pentru că la acest moment nu are performanțe. Asta în condițiile în care în județ nu există decât două cluburi, de copii și juniori, CSM Slobozia și la Fetești (club privat).
Au fost și alte luări de cuvânt care erau împotriva desființării echipei de handbal, deși au admis că este un sport costisitor, mai ales când echipa se află în prima ligă.
S-a vorbit și despre necesitatea înființării unei săli de tenis, investiție necesară pentru ca sportivii să se poată antrena în condiții decente, prezentându-se, pe scurt, și alte sporturi unde performanțele fac bine municipiului Slobozia și județului Ialomița. După două ore de discuții, dezbaterea s-a încheiat fără a avea o direcție clară despre ceea ce are de gând municipalitatea să facă în acest an. Iar despre dezbaterea pe cultură, nu s-a mai pus problema. Altădată…