Consiliul Județean Ialomița vrea externalizarea serviciilor juridice într-un proces unde are de plătit peste 1,8 milioane lei
Consiliul Județean Ialomița dorește să fie reprezentat în instanță de o Casă de Avocatură sau de un avocat specializat, într-un proces pe care îl are cu Oyl Company Holding AG.
Totul a pornit de la modernizarea unui segment de drum județean, de peste 7 kilometri, la Gura Ialomiței – Luciu, limită cu județul Brăila (DJ 213 Luciu- DN2A. Nici bine nu s-au finalizat lucrările, că s-au constatat mai multe deficiențe. Concluzia era că lucrările au fost executate necorespunzător, fostul președinte al Consiliului Județean declarând atunci că drumul va fi refăcut pe cheltuiala constructorului până va respecta condițiile de calitate impuse. Lucrările suplimentare au fost executate, numai că societatea nu a admis ca acestea să fie suportate din bugetul propriu, ci de beneficiar, susținând că a respectat proiectul.
S-a ajuns în instanță în luna mai 2016. Societatea Oyl Company Holding AG solicita obligarea județului Ialomița la plata acelor lucrări, considerate suplimentare, de modernizare a Drumului Județean 213.
Pe 2 februarie 2017, Tribunalul Ialomița, instanța de fond, a admis cererea Oyl Company Holding AG, obligând județul Ialomița să plătească sumele solicitate de societate.
„Obligă pârâtul Judeţul Ialomiţa, către reclamantă, la plata sumei de 1.795.196,20 lei, plus TVA aferent, reprezentând lucrări suplimentare executate şi nedecontate cu prilejul executării contractului de execuţie lucrări nr. 7270/19.10.2011, având ca obiect „Modernizare DJ 213.DN 2A-Luciu, km 00+000-km 07+900, Judeţul Ialomiţa”, inclusiv la plata dobânzii legale calculată de la 06.05.2016 (data introducerii cererii la instanţă) până la data plăţii efective. Obligă pârâtul Judeţul Ialomiţa, către reclamantă, la plata sumei de 37.208,55 lei cheltuieli de judecată (taxă judiciară timbru şi onorariu expert judiciar)”, se arată în decizia instanței.
Decizia nu este definitivă, putând fi atacată în 15 zile. Astfel că, instituția Consiliului Județean caută soluții pentru a câștiga procesul, iar aceste sume să nu fie plătite societății.
„La acest moment, colegii mei au propus să fim reprezentați de o casă de avocatură sau de un avocat specializat. Am acceptat și sperăm ca rezultatul acestui proces să fie în favoarea noastră. Oyl Company după ce a executat, se pare, fără acordul Consiliului Județean, a cerut o sumă de peste 17 miliarde lei. Este o sumă foarte mare. Noi considerăm că ar fi trebuit să refacă un drum pe care îl executase foarte prost, însă, ulterior s-a constatat că după ce l-a refăcut au cerut și bani pentru această lucrare. Nu pot să vă dau alte detalii la acest moment. Nu vreau să greșesc, să stabilesc eu vinovați. Dar sigur dacă vor exista vinovați, vor plăti. În primă instanță, Consiliul Județean a pierdut”, spunea președintele Consiliului Județean, Victor Moraru, într-o conferință de presă.
Există riscul ca și în alte cauze Consiliul Județean să aibă nevoie de ajutor juridic specializat, Victor Moraru susținând că „în CJ nu există mai mult de cinci persoane care să garanteze succesul”.