Colinde la Gura Ialomiței, festival-concurs de datini și obiceiuri de iarnă
Oriunde mergem în aceste zile auzim colinde, aceste cântece frumoase care anunță marea sărbătoare creștină – Crăciunul. Însă, duminică, 18 decembrie, am retrăit atmosfera colindului de odinioară, când pe ulițele satelor se auzeau cetele de urători mergând din casă în casă cu capra, costumați, cu măști, cu buhaiuri, cu tobe, cu biciurile trosnind zăpada. Am retrăit această atmosferă în cadrul unui festival-concurs desfășurat la Căminul Cultural din satul Luciu, comuna Gura Ialomiței.
Prima ediție a Festivalului – concurs interjudețean de datini și obiceiuri de iarnă „Colinde la Gura Ialomiței” a fost un festival-maraton de aproape cinci ore, pe parcursul căruia au fost îmbinate cântecele și dansurile cu colindele, mai noi sau mai vechi, prezentate în diverse moduri. A fost un eveniment de luat în seamă, pentru care atât organizatorii cât și participanții au depus efort.
Au colindat ansambluri folclorice din județele Brăila, Galați, Ialomița și Vrancea, fiind susținute și recitaluri de colinde de către Grupul bărbătesc „Ionul” din satul Dedulești, comuna Mircea Vodă, județul Brăila și de „Spicul” din satul Luciu, comuna Gura Ialomiței.
Au fost prezenți primarul comunei Gura Ialomiței, Cristinel Lambru, deputatul Ștefan Mușoiu, vicepreședintele Consiliului Județean Ialomița, Cătălin Grigore, primarul comunei Săveni, Mirela Drăgoi, directorul școlii din localitate, Gabriela Balaban și mulți, mulți oameni care iubesc și duc mai departe tradițiile noastre, obiceiurile de iarnă, colindele, dansul, cântecul și portul popular românesc.
Pe scenă au evoluat: formația Cununa Bărăganului, comuna Săveni, județul Ialomița, care a prezentat suite de dansuri specifice zonei, Ansamblul „Spicul junior”, din comuna Siliștea, județul Brăila, cu cântece și jocuri specifice, grupul de mandoline „Nuferii Dunării” din Giurgeni, județul Ialomița, cu colinde și cântece la mandolină, formația „Doinița Covurluiului”, din Galați, cu dansuri tradiționale, colinde, dansul măștilor și capra, prima din concurs care a prezentat datini și obiceiuri de iarnă, ansamblul „Rapsodia Vultureană”, din comuna Vulturu, județul Vrancea, alături de fanfara Brass Band, prezentând un program de colinde, dar și colinde din zona Vrancea – capră, mascați, urătură, sorcova, melodii și jocuri specifice zonei, ansamblul „Grâușor”, din comuna Unirea, județul Brăila, cu un program de colinde, plugușorul, doina, dans de fete, suită de dansuri, ansamblul „Chindia”, comuna Jitia, județul Vrancea, cu un program autentic de colinde din zona Jitia – Bună dimineața, capra, plugul, sorcova, obiceiul semănatului și dansul bărbătesc „Grupul de la Jitia”, care au încheiat festivalul concurs.
Au mai urcat pe scenă, în afara concursului, Grupul bărbătesc de colindători „Spicul” din satul Luciu, comuna Gura Ialomiței, care au interpretat colinde specifice, colinde originale, cu o însemnătate relevantă pentru zona noastră, dar și Grupul bărbătesc „Ionul” din satul Dedulești, comuna Mircea Vodă, județul Brăila.
De asemenea, pe scenă au evoluat și copiii din cadrul grupului folk al Școlii Gimnaziale „Constantin Gurgu” din Gura Ialomiței, pregătiți de părintele Mihail Borza și Titi Iordache, care au interpretat mai multe colinde, și ansamblul de dansuri „Grâușor”, tot din Gura Ialomiței, care au interpretat trei suite.
Festivalul a fost organizat de Revista Infozone, în parteneriat cu primăria comunei Gura Ialomiței și Școala Gimnazială „Constantin Gurgu”.
Pe lângă câștigătorii concursului, toți cei care au avut un aport în organizarea și desfășurarea acestui festival au primit diplome de onoare și trofee, nelipsind coregrafii și membrii juriului.
Așadar, în urma jurizării, premiile sunt:
Premiul I a fost acordat pentru două soliste – Nicole Dumitrașcu, din Săveni, județul Ialomița și Maria Manolescu, din Unirea, județul Brăila.
Premiul I pentru debut a fost acordat ansamblului „Nuferii Dunării” din Giurgeni.
La secțiunea „Datini și Obiceiuri de Iarnă”
Premiul III a fost acordat ansamblului „Grâușorul” din comuna Unirea, județul Brăila
Premiul II – ansamblului „Chindia”, din comuna Jitia, județul Vrancea
Premiul I – Ansamblului „Doinița Covurluiului”, județul Galați
La secțiunea „Cântece și dansuri”
Premiul II – ansamblul „Spicul junior”, din județul Brăila
Premiul I – ansamblul „Cununa Bărăganului”, comuna Săveni, județul Ialomița.
Trofeul festivalului a fost obținut de ansamblul „Rapsodia Vultureană”, din comuna Vulturu, județul Vrancea.