Masterplanul RAJA va fi supus din nou aprobării în Consiliul Județean
În ședința Consiliului Județean din această săptămână se va lua în discuție, din nou, aprobarea documentului strategic „Master Plan pentru Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi de canalizare în regiunea Constanţa-Ialomiţa” – forma revizuită.
Documentul a fost respins de consilieri în luna aprilie, luat din nou în discuție în luna septembrie a acestui an, după ce fusese supus atenției consilierilor și în luna octombrie 2015, dar retras repede de pe ordinea de zi.
În cadrul ședinței Consiliului Județean din septembrie, președintele Victor Moraru a făcut apel la consilieri să ia în calcul aprobarea acestui masterplan în viitorul apropiat, deoarece fără el multe administrații locale din județ nu pot accesa fonduri europene, propunând ca la celelalte probleme reclamate să fie găsite soluții ulterior.
Astfel că în ședința din această lună, respectivul document va urma să fie adoptat.
„Sunt solicitări foarte multe din partea colegilor primari, a administrațiilor publice, care doresc să depună proiecte pentru a-și rezolva aceste mari probleme cu privire la rețeaua de apă și canalizare.
Proiecte pentru care, la acest moment, în noile programe de finanțare europeană, este prevăzut că pot fi depuse doar dacă fac parte din masterplanul județului aprobat.
Datorită unor necorelări între situația reală existentă la acest moment și faza inițială în care s-a realizat acest masterplan, CJ a respins de câteva ori acest masterplan.
În urma unor discuții cu operatorul regional care s-a ocupat de realizarea masterplanului, SC Raja Constanța se obligă că în termen de 12 luni să includă și celelalte obiective de investiții din respectivele localități în acest masterplan, pe care îl vom propune spre aprobare în ședința CJ. (…) Dacă nu greșesc, sunt nouă localități care își doresc să includă în acest masterplan și alte obiective de investiții”, afirma Victor Moraru în cadrul unei conferințe de presă susținută vineri, 11 noiembrie.
Localitățile cu obiective noi sunt: Maia, Mărculești, Miloșești, Cosâmbești, Ciulnița, Bucu, Adâncata, Amara și Slobozia și care, în termen de 12 luni, vor fi adăugate în masterplan, pe lângă celelalte deja prinse.
Din datele centralizate, rezultă faptul că sunt 20 de proiecte a căror implementare se dorește a fi făcută cu fonduri europene prin PNDR și au valoarea estimată de aproape 30,7 milioane euro, pentru acestea făcându-se cheltuieli de peste 30,6 milioane lei reprezentând SF-uri, PT-uri și consultanță pentru redactarea și depunerea cererilor de finanțare.