Social-democrații contestă numirea subprefectului
Recenta numire a unui nou subprefect al județului Ialomița, în locul lui Marin Constantin, a stârnit reacții politice. Social-democrații au reclamat vineri, 4 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă, faptul că doamna Manea Tonița s-ar afla într-un anume conflict de interese, având în vedere faptul că soțul dumneaei este candidat la alegerile parlamentare, precizând că vor adresa interpelări atât în parlament cât și primului ministru în acest sens, pentru ca „lucrul acesta să nu rămână ca un fapt divers”.
„Cu 40 de zile înainte de alegeri, să numești ca subprefect soția unui candidat de la PNL… Aș vrea să știu și eu pe ce…am și solicitat lucrul acesta și voi face și o interpelare în sensul ăsta în Parlament, să știu efectiv ce a avut la bază această decizie. Este strigător la cer. (…) Vorbim despre soțul candidat și soția care organizează alegerile. Deci, despre ce vorbim? Instituția Prefectului organizează alegerile în județul Ialomița. Dacă era de la PSD, intriga pe toată lumea”, spunea senatorul Marian Pavel.
Și deputatul Marian Neacșu, președintele PSD Ialomița, se întreba dacă o fi normal ca a doua funcție în ierarhia aparatului prefectural să fie deținută de ruda unui candidat, în condițiile în care Instituția Prefectului este cea care se ocupă cu buna desfășurare a alegerilor.
„Eu cred că lucru acesta nu va rămâne ca un fapt divers. Și ne vom preocupa de asta. Așa cum spunea și Marian, prin interpelări adresate primului ministru… Eu sunt convins că primul ministru nu prea a știut de asta (…)”, spunea Marian Neacșu.
Potrivit acestuia, „din cei 38 de prefecți schimbați în ultimele 7 luni, 17 sunt în mod cert foști membrii PNL, că acum sunt echidistanți”.
Marian Neacșu este de părere că întreaga legislație privind funcționarii publici, demnitarii și înalții demnitari ar trebui schimbată, iar cei numiți să fie asumați politic odată cu guvernarea.
„Opinez cu titlu personal că este corect ca fiecare dintre funcționari, până la un anumit nivel, să fie asumați politic, să vină odată cu guvernarea și să plece odată cu guvernarea, așa cum se schimbă administrațiile în statele civilizate. Iar discuțiile de genul celor pe care le purtăm acum vor fi caduce. (…) Vom analiza această problemă. Avem două variante de lucru, prin care această asumare a funcției politice să fie până la nivelul directorilor generali de instituție. Noi sperăm ca adjuncții să fie totuși profesioniști și să rămână profesioniști. Bine, ne dorim ca și directorii să fie profesioniști”, a mai spus Neacșu.
În ceea ce-l privește pe fostul subprefect Marin Constantin, acesta este posibil să revină la Consiliul Județean, acolo de unde a și fost detașat în funcția de subprefect.
„S-a prezentat la mine ieri dimineață și și-a exprimat intenția de a reveni pe postul pe care îl avea prin concurs la acel moment. După care, știți, prin detașare, a fost numit subprefect. Bineînțeles, conform procedurilor legale, vom accepta să-și reia activitatea pe postul pe care a dat concurs la momentul respectiv. (…) Vom analiza, vom verifica. Eu vă spun că se va respecta legea”, a spus Victor Moraru, președintele Consiliului Județean Ialomița.