În memoria Doinei şi Ion Aldea Teorodovici
„Lacrimi pentru nemurire” – simpozion internațional la Coșereni
Primăria comunei Coşereni și Societatea Culturală «Apollon» România au fost vineri și sâmbătă, 28 – 29 octombrie, gazdele primei ediții a simpozionului internaţional „Lacrimi pentru nemurire”, în memoria Doinei şi Ion Aldea Teorodovici, la 24 de ani de la moartea acestora. Împreună cu soția sa, Ion Aldea Teodorovici a militat pentru reunirea Basarabiei cu România, optând pentru revenirea la limba română și grafia latină.
În noaptea de 29/30 octombrie 1992, la ora 2.30, mașina în care se deplasau Ion și Doina Aldea-Teodorovici spre Chișinău a intrat într-un copac în apropierea localității Coșereni. În mașină se aflau patru persoane, șoferul și însoțitorul au scăpat fără nici o zgârietură, în timp ce Ion și Doina, aflați pe bancheta din spate, au fost striviți între greutatea mașinii și copacii de pe marginea drumului. Moartea celor doi a fost percepută la data respectivă ca o tragedie națională. Cu toate acestea, autoritățile nu au investigat cazul, catalogându-l drept un nefericit accident. Mulți, însă, suspectau că ar fi fost o crimă.
Se afirmă că aceștia au fost „înlăturați” pe motive politice, deoarece impactul activității patriotice al artiștilor luase o așa amploare, ce nu convenea nici puterii de la București, nici puterii de la Chișinău, cu atât mai mult celei de la Moscova.
Gheorghe Baciu, cel mai mare legist al Basarabiei, este unul dintre oamenii care susțin că Doina și Ion Aldea Teodorovici au fost asasinați, teorie respinsă de unii, ba chiar de familiile celor doi, însă sunt și persoane care admit că aceștia au fost omorâți premeditat, în condițiile în care în mașină se aflau patru persoane, două în față, care nu au avut răni majore, iar în spate cei doi au murit.
„Vom încerca să desluşim moartea învăluită de mister a soţilor Doina şi Ion Aldea-Teodorovici împreună cu interpreţi de muzică uşoară, compozitori, diplomaţi, academicieni, poliţişti, jandarmi, medici legişti, scriitori, poeţi, jurnalişti, clerici, artişti, cercetători istorici, pictori, critici literari, politicieni, cadre didactice, elevi şi locuitori ai comunei Coşereni”, precizau organizatorii.
La începutul evenimentului, care a avut loc în incinta Căminului Cultural din comuna Coșereni, părintele Aurel Berbec, protopop de Urziceni, a ținut un cuvânt despre cei doi artiști care au devenit „poeți ai Cerului” la Coșereni, în urma nefericitului accident de acum 24 de ani, despre tragismul acelui moment, despre sentimentul de patriotism, despre credința ortodoxă și valorile culturale și a aprins două lumânări spre pomenirea celor doi mari artiști, făclii ce au rămas aprinse pe toată durata desfășurării întâlnirii culturale cu impact internațional.
La acest eveniment, prezentat de George Călin – președintele Societății Culturale Apollon, a vorbit și primarul localităţii Coşereni, Lucian Tudorache, care a mulțumit tuturor pentru prezența la acest eveniment cultural, subliniind necesitatea continuării luptei pentru drepturile și interesele României. Acesta a primit și o diplomă de excelență pentru întreaga activitate și promovarea valorilor culturale românești. De asemenea, au luat cuvântul și parlamentarii Gheorghe Tinel, Cristina Pocora și Aurelian Ionescu.
„Sunt membru al comisiei parlamentare mixte româno-moldoveneşti, de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Am fost la Chişinău, merg des acolo, parlamentarii moldoveni vin la Bucureşti, pentru că ţelul, idealul pentru care cei doi au murit, îl punem noi astăzi în practică. Este idealul de a aduce Basarabia lângă România, acolo unde, de altfel, îi este locul, în Uniunea Europeană. (…) Îi felicit pe primarul Lucian Tudorache, pe consilierii locali din Coşereni, precum şi pe membrii Societăţii Culturale „Apollon” România pentru că au demarat acest simpozion cu implicaţii extraordinare pentru viaţa noastră culturală ialomiţeană. Sperăm ca atunci când trecem prin Coşereni să aprindem o lumânare acolo unde Doina şi Ion Aldea Teodorovici şi-au sfârşit drumul. Avem obligaţia să le povestim copiilor noştri istoria celor doi, care este fascinantă. Doi români adevărați din Basarabia noastră dragă!”, a afirmat deputatul Gheorghe Tinel, președintele PNL Ialomița.
Cu această ocazie a fost lansată și cartea „Lacrimi pentru nemurire”, „în memoria fraților basarabeni Doina și Ion Aldea Teodorovici”, fiind inițiat și un concurs de recitare din versurile lui Grigore Vieru, unele dintre ele fiind preluate în cântecele celor doi.
Totodată, academicianul Vasile Căpățână a propus ca sala Căminului Cultural din comuna Coșereni să poarte numele „Doina și Ion Aldea Teodorovici”, susținând că ani de-a rândul a încercat, prin tot felul de adrese către administrația locală, ca o stradă sau… măcar o piață să le poarte numele, însă fără succes.
S-a discutat mult despre drumul celor doi spre Chișinău, care s-a sfârșit la Coșereni, despre destinele celor doi, dar mai ales al lui Ion Aldea Teodorovici, al cărui tată a murit la 39 de ani, pe când el avea 10 ani, iar Ion a murit tot la 39 de ani, pe când copilul său Cristi avea 10 ani…