La Ziua Orezului
Prefectul județului, Gigi Petre: „Să ai în un astfel de investitor și să nu reușești să îl pui în valoare…”
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Ialomița, în parteneriat cu Muzeul Național al Agriculturii din România și Riso Scotti Danubio SRL Vlădeni, cu sprijinul Instituției Prefectului, Consiliului Județean Ialomița, Primăriei Slobozia și a Direcției pentru Agricultură Ialomița, a organizat, săptămâna trecută, Ziua Orezului, ediția a XI-a.
Deschiderea oficială a avut loc la sediul Muzeului Național al Agriculturii, de către președintele Camerei de Comerț Dragoș Slăniceanu, în prezența prefectului Gigi Petre, a vicepreședintelui Consiliului Județean Cătălin Grigore, a viceprimarilor municipiului Slobozia, Gabi Mușat și Rudolf Gradea, a managerului MNA, Gheorghe Petre, dar și a fostului președinte al CCIA Ialomița, Nicolae Stanca.
Anul acesta, Ziua Orezului nu a mai fost organizată împreună cu Agroial Partener, ceea ce a făcut ca evenimentul să nu prezinte prea mare interes, doar câteva societăți având deschise standuri de prezentare, undeva în curtea muzeului. Deși an de an reprezentanții autorităților locale și județene și-au manifestat dorința de sprijin pentru organizarea unor astfel de acțiuni, totuși, de data aceasta, a lipsit ceva. Poate pe viitor va fi o altfel de implicare, iar evenimentele organizate vor avea ecou pe plan național și nu numai, pentru ca investitorii să ne identifice județul, iar în cele din urmă să aleagă să vină aici.
Oarecum dezamăgit de organizare s-a declarat și prefectul județului, Gigi Petre.
„Nu sunt atât de entuziasmat, pentru că stau și mă gândesc că în alte țări, în condițiile în care, într-o zonă ca a noastră, care suferă efectiv de investitori, să ai în un astfel de investitor și să nu reușești să îl pui în valoare… Există toată disponibilitatea de partea celor care se ocupă cu orezul și cultivarea lui, însă înseamnă că noi avem niște probleme de organizare, atât administrative cât și de corelare a unui astfel de eveniment, cu o participare mult mai numeroasă. (…) Este un început și pentru Camera de Comerț, cu noua conducere, fiind prima manifestare organizată, și îi mulțumesc domnului Stanca pentru întreaga activitate. Aștept și o transformare în bine a activității Camerei de Comerț Ialomița”, afirma prefectul Gigi Petre.
Evenimentul a avut în program Conferinţa privind cultura orezului (Comportarea culturii orezului în 2016 și recomandări pentru producția viitoare, Studiile privind agro-fitotehnica comparată a orezului în sistem convențional și ecologic și Orezul în Europa și România – evoluția suprafețelor și a producțiilor), Salonul cercetării (Workshop de prezentare) şi o Masă rotundă pe probleme actuale din agricultură şi cercetare în domeniul agriculturii.
Au participat specialişti de la Centrul de Cercetare, Inovare şi Transfer Tehnologic pentru Agricultură Ecologică Fundulea, Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Agricultură Brăila, Riso Scotti SRL Vlădeni, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Maşini şi Instalaţii destinate agriculturii şi industriei alimentare Bucureşti, specialişti din instituţiile de profil de la nivelul judeţului Ialomiţa şi un număr semnificativ de elevi de la liceele tehnologice din Slobozia, Urziceni şi Ţăndărei. După sesiunea ştiinţifică, aceştia au vizitat expoziţiile Muzeului Naţional al Agriculturii şi standurile firmelor participante la „Ziua orezului”.
Adăugăm faptul că firma Risso Scotti este prezentă în România încă din anul 2005, fabrica având în prezent o producție de 150 de tone de orez prelucrat în 24 de ore, zilnic fiind scoase pe poarta fabricii 80 de tone de produs finit, adică 80.000 de pachete de orez produs la Vlădeni, care ajung pe mesele românilor.