Ialomița: 40 de milioane de euro depind de aprobarea Masterplanului RAJA
Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Județean Ialomița, care a avut loc săptămâna trecută, s-a aflat, la punctul „Diverse”, solicitarea SC RAJA SA Constanţa legată de aprobarea documentului strategic „Master Plan pentru Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi de canalizare în regiunea Constanţa-Ialomiţa” – forma revizuită.
Documentul a fost respins în luna aprilie a acestui an de majoritatea consilierilor județeni, după ce fusese supus atenției consilierilor și în luna octombrie 2015, dar retras repede de pe ordinea de zi.
În cadrul ședinței Consiliului Județean de joi, 22 septembrie, președintele Victor Moraru a făcut apel la consilieri să ia în calcul aprobarea acestui masterplan în viitorul apropiat, deoarece fără el multe administrații locale din județ nu pot accesa fonduri europene, propunând ca la celelalte probleme reclamate să fie găsite soluții ulterior.
„ Este posibil să convocăm și o ședință extraordinară pentru aprobarea acestui masterplan, dar decizia vă aparține. (…) Dacă mă întrebați pe mine, o problemă cu care nu sunt de acord și pentru care am făcut solicitări la Guvernul României, ministere, marea problemă a acestui masterplan este reprezentată de faptul că toți operatorii trebuie să obțină un aviz de la Raja. Asta este de fapt problema și este incorect. Acest masterplan este al județului, nu este masterplanul RAJA. Atât timp cât noi aprobăm masterplanul și este al nostru, trebuia ca acest aviz să vină să se ia de la Consiliul Județean sau, eventual, prin Consiliul Județean. Noi în județ avem trei operatori. Aici este marea problemă. Raja ar putea să spună unui operator că nu este acasă când mă cauți să îți dau avizul. Pentru asta am făcut demersuri și am încercat să modificăm în ghidul solicitantului, la propunerea noastră și a celorlalți colegi din țară, ca acest aviz să fie luat de la Consiliul Județean sau prin Consiliul Județean. (…) Trebuie să aprobăm acest masterplan, urmând ca ulterior să facem o comisie pentru a verifica dacă se justifică prețul RAJA, cine poate să ne spună… ”, a declarat Victor Moraru.
În cadrul discuțiilor pe marginea acestui subiect, consilierii și-au mai nuanțat pozițiile, în special cei care au făcut parte și din mandatul anterior, însă au ținut să sublinieze faptul că trebuie cumva să-i condiționeze pe cei de la RAJA să-și respecte contractele, iar clauzele contractuale între UAT-uri și RAJA să fie cumva modificate.
Și prefectul județului, Gigi Petre, a admis că acest masterplan trebuie aprobat, fiind de părere că lucrările de investiții ce vor fi efectuate nu vor fi condiționate de RAJA.
Vicepreședintele C.J. Cătălin Grigore afirma în cadrul unei conferințe organizate de RAJA la Fetești, că aproape 40 de milioane de euro depind de aprobarea acestui masterplan. Acesta a fost completat de directorul RAJA, Felix Stroe, care a dat asigurări că nimeni nu va fi condiționat la obținerea avizului.
„Masterplanul este un document obligatoriu pentru orice entitate, fie că se numește comună, oraș, județ, în care se face un diagnostic pe domenii, drumuri, apă și canalizare, gaze. Unde se află entitatea respectivă la nivelul anului 2016 și unde trebuie să ajungă conform legii. Nu obligă cu nimic pe Consiliul local care vrea sau nu să voteze acest masterplan. Dacă ajungem să politizăm și masterplanul…suntem… Este un document pe care dacă nu îl depui nu obții finanțare. (…) Nu poate să treacă prin Consiliul Județean. Pentru că furnizorii de utilități, de apă, gaze, curent, telefon etc, trebuie să dea avizele. Ce să caute acel aviz la Consiliul Județean? Pentru că nu știe Consiliul Județean pe unde este țeava de apă. (…) Bineînțeles că trebuie să îi dai avizul. Așa este legal, pentru că altfel dracu te ia. Ce îi spui în avizul ăla? Îi spui, dacă vrea să construiască undeva, că poate să facă acolo, sau nu, că e pe conducta de 800…și să facă 6 metri mai la stânga că așa spune legea. Deci avizul trebuie să fie dat”, a spus acesta.
Potrivit RAJA, acest document a fost revizuit în vederea definirii programului investițional pe termen mediu și lung (cel puțin 30 de ani), până în 2042, atât pentru serviciile de apă cât și pentru cele de apă uzată, iar scopul este acela de a identifica și ierarhiza măsurile de investiții în vederea conformării cu Directivele CE relevante, ținând cont de gradul de suportabilitate al populației din aria proiectului. Master Planul revizuit prezintă investițiile necesare în implementare și stabilește o ordine de priorități a viitoarelor investiții pentru întreg județul Ialomița.