Premierul Dacian Cioloș: „România se vede altfel de la Fetești”
Premierul României, Dacian Cioloș, a fost prezent luni, 12 septembrie, în municipiul Fetești, la deschiderea anului școlar de la Liceul Teoretic „Carol I”.
Acesta s-a adresat atât elevilor, cadrelor didactice, cât și părinților, cu privire la proiectele și programele Guvernului dar și ale ministerului de resort, cu scopul de a preveni și reduce abandonul școlar, despre importanța educației și rolul dascălului în parcursul educațional al unui elev, dar și despre lucrurile care nu au mers bine în sistemul educațional.
România se vede altfel de la Fetești…
Învățați, învățați, învățați. Învățați de oriunde, oricând, oricum, aveți încredere în voi și în profesori. Aceasta ar fi concluzia mesajului primului ministru al României transmis elevilor.
„Știu că România se vede altfel de la Fetești, dintr-un liceu de provincie din afara Bucureștiului sau dintr-o școală din mediul rural. Dar știu totodată că viitorul României este în aceste școli, la fel cum este și în Capitală sau în marile orașe. Cred că rezultatele pe care unii dintre dumneavoastră le-ați obținut demonstrează că trebuie să trecem dincolo de această mentalitate și să nu facem diferențe între școlile din marile orașe și școlile din orașele mai mici.
Pe de altă parte, înțeleg că și noi trebuie să ne asigurăm că și condițiile de care aveți nevoie sunt prezente aici la fel cum sunt și în alte părți. Dragi elevi, liceeni și dragi tineri. (…) Pentru mulți dintre voi, prezența aici înseamnă sacrificii, făcute de voi și de familiile voastre.
Dincolo de tot ceea ce auziți și vedeți în jurul vostru, să știți că educația este cea mai bună cale și totodată și cea mai dificilă. De aceea, vă invit să nu alegeți întotdeauna cea mai ușoară cale în viață chiar dacă calea educației, a efortului presupune sacrificii (…) Și nu vorbesc de percepția socială. Important este să vă simțiți împliniți prin ceea ce faceți și să fiți cu conștiința împăcată, că atât cât a depins de dumneavoastră, ați făcut.
Restul știu că este și treaba noastră, este treaba părinților, a profesorilor, dar important este să fiți cu conștiința împăcată că ați făcut eforturile de care aveați nevoie ca să vă împliniți. Și să nici nu vă luați după cei care vă demonstrează vremelnic, și vă asigur că doar vremelnic, că se poate răzbi în viață și fără studii și fără școală. Pentru că mai devreme sau mai târziu doar ceea ce ați învățat și ce ați asimiliat în voi înșivă vă poate da o linie dreaptă în viață.. Vă îndemn deci să aveți încredere în voi, în calea voastră, să vă țineți de ea, să nu căutați neapărat doar note bune, să căutați să asimilați și să înțelegeți ceea ce învățați, să nu căutați titluri goale de conținut, așa cum fac unii, pentru că sunt obținute fără ca ceva în voi să progreseze.
Cred că școala românească trebuie să vină cu o schimbare de perspectivă, școala trebuie să vă lase spațiul să vă exprimați și să învățați responsabilitatea. De aceea, sau și din acest motiv, anul acesta a fost adoptat statutul elevului, un document care prevede drepturi și responsabilități pentru elevi, în oglindă cu statutul cadrului didactic. Este un demers pentru o cultură a dialogului între profesor și elev și între toți membrii comunității școlare.
Vă invit, pe de altă parte, să aveți încredere în profesorii voștri, și în același timp să aveți curajul să dialogați cu ei, să puneți întrebări, să nu vă fie teamă să greșiți din când în când și să nu vă fie teamă să mergeți pe căi noi. Vreau să subliniez și faptul că acest statut al elevului nu înseamnă că este un document oficial care formalizează cumva posibilitatea de a dovedi lipsă de respect față de profesor.
Profesorii sunt cei care în continuare sunt aici ca să vă îndrume, profesorii sunt cei cărora le datorați respect, nu din obligație sau nu pentru că așa scrie într-o lege sau într-un regulament, ci pentru că atunci când nu suntem capabili să acordăm respect celuilalt, nu avem cum să ne respectăm pe noi înșine. (…) Acest statut al elevilor creează un cadru care să vă permită acest dialog instituționalizat împreună cu cei care sunt aici să vă ajute, să vă educe, și nu este un document care să vă justifice lipsa de respect”, a afirmat premierul.
„Profesor motivat în școli defavorizate”
Dacian Cioloș s-a adresat și cadrelor didactice, făcând referiri la rolul acestora în formarea elevilor, la necesitatea unor viziuni noi în educație, bugetul din învățământ, proiectele lansate în acest an care îi vizează, în special pe cei din mediul rural, dar și la profesionalizarea managementului școlar.
„Împreună cu părinții aveți responsabilitatea formării unor destine. Rolul dumneavoastră este să ajutați fiecare copil, fiecare tânăr să-și găsească propria cale. (…) Aveți o meserie de vocație și sunteți modele pentru acești tineri. De aceea mă înclin în fața muncii dumneavoastră.
Sunt de acord că societatea trebuie să răsplătească mai bine aceste eforturi și sunt de acord că mai sunt multe de făcut din acest punct de vedere, că sistemul trebuie schimbat pentru a lăsa mai mult spațiu acelora dintre dumneavoastră care aveți curajul unor viziuni noi în pedagogie și în educație. Pentru că școala românească, dincolo de bani, dincolo de infrastructură, are nevoie mai mult ca orice și mai mult ca oricând de idei inovatoare și de curajul de a trece dincolo de clișee, de curajul de a trece dincolo de rigidități pentru a ne adapta și sistemul de educație nu numai la mersul lumii, ci mai ales la spiritul acestei generații și la dorința acestor tineri de a învăța altfel decât am făcut-o noi probabil în generațiile noastre, de a-i învăța să asimileze manifestându-și în același timp spiritul creator și spiritul de inovație.
Acest guvern a încercat să reducă decalajul între importanța rolului dumneavoastră în societate și nivelul la care munca dumneavoastră este răsplătită. După mulți ani în care rectificarea bugetară aducea vești triste pentru educație, anul acesta am reușit, după cum știți, să suplimentăm bugetul alocat educației cu circa 1 miliard de lei, prin care să corectăm și anumite nedreptăți care au fost făcute de-a lungul anilor în ceea ce privește salariile sau orele suplimentare.
Încercăm să găsim soluții și pentru cadrele didactice și personalul de sprijin și managerii școlari din școlile defavorizate. Odată cu începutul anului școlar, Ministerul Fondurilor Europene va lansa un program de 25 de milioane de euro, intitulat „Profesor Motivat în Școli Defavorizate”, un program prin care încercăm să găsim măsuri să încurajăm profesori, profesori buni, profesori tineri, profesori cu idei, să se instaleze și să rămână în mediul rural, tocmai pentru a contribui prin asta și la crearea unor condiții cât de cât apropiate între școlile mai privilegiate, să spun așa, din marile orașe și cele din mediul rural.
Este evident că este nevoie de o profesionalizare a managementului școlar, de aceea, după o perioadă de 10 ani, timp în care numirile au fost făcute de multe ori pe criterii subiective, uneori în contradicție cu criteriile profesionale, am considerat că a venit vremea unei schimbări. De aceea, în această toamnă, Ministerul Educației organizează concursuri pentru ocuparea funcțiilor de directori la unitățile de învățământ, la grădinițe și la licee”, a adăugat premierul Cioloș.
Puține proiecte de reabilitare a școlilor prin PNDL
Primul ministru a mai vorbit despre proiecte europene și cele din fonduri naționale, proiecte pentru reabilitarea școlilor, criticând în acest context lipsa de capacitate administrativă în pregătirea unor astfel de proiecte la nivelul unităților administrative locale.
„Sunt bucuros să văd aici la Fetești rezultatele unor investiții substanțiale cu fonduri europene și este unul dintre motivele pentru care am ales acest liceu pentru deschiderea anului școlar.
Mi-aș dori să văd cât mai multe astfel de investiții în unități de învățământ din țară. Am finanțat anul acesta, prin PNDL, și reabilitarea școlilor. Rezultatele, trebuie să recunosc, sunt mai puțin bune decât mi-aș fi dorit și decât ne-am propus la începutul acestui mandat. În unele cazuri sunt motive obiective.
Nu există apă și canalizare în unele localități, deci este dificil ca aceste facilități să existe la școli. În unele localități rurale numărul elevilor este foarte mic și acolo trebuie să ne orientăm cu alte măsuri prin care să aducem acei copii la școală, măsuri de rambursare a costurilor cu naveta. În alte cazuri este vorba despre lipsa de capacitate administrativă în pregătirea unor astfel de proiecte la nivelul unităților administrative locale.
Ne gândim la soluții, inclusiv la măsuri de asistență tehnică, asigurate de ministere, de Ministerul Educației sau de Ministerul Dezvoltării. Pe de altă parte, în unele cazuri a fost vorba despre motive mai puțin obiective și mai ales de lipsa de implicare a unor edili locali sau de preferința lor pentru construirea unor drumuri în detrimetrul modernizării clădirilor care aparțin unităților de învățământ. Acestora, odată cu invitația de a fi mai proactivi în aceesarea acestor fonduri pentru infrastructură școlară, le spun că avem încă la Ministerul Dezvoltării fonduri care nu au fost utilizate, în ciuda faptului că am mobilizat resurse consistente, nu au fost mobilizate și nu au fost solicitate.
Încă timpul nu este pierdut. Am prelungit perioada de depunere a proiectelor pentru modernizarea unităților școlare până la 20 septembrie, dar celor care nu au făcut aceste eforturi din motive subiective, le spun că nicio investiție în infrastructură, fie un drum sau alt tip de investiție de transport, care poate este mai vizibilă din punct de vedere electoral, nu poate fi mai importantă decât investiția în viitorul localităților lor și în copii”, le-a transmis premierul.
„Școala pentru toți” și „O masă caldă” pentru prevenirea și reducerea abandonului școlar
Adresându-se în final și părinților, primul ministru a admis că există foarte multe familii care fac sacrificii pentru a-și putea ține copiii la școală, însă a subliniat faptul că există demersuri în curs care vor urmări sprijinirea lor și menținerea copiilor în sistemul de educație.
„Știu că multora dintre dumneavoastră nu vă este ușor să vă țineți copiii la școală. Încercăm să facem câteva lucruri pentru a ușura accesul copiilor la școală. Pentru prima dată pot să spun că, cu excepția unei sincope cu câteva manuale de clasa a IV-a, avem acum asigurate manuale școlare gratuite pentru toate clasele, odată ce am asigurat pentru anul acesta manuale gratuite și pentru clasele a XI-a și a XII-a. În câteva zile, Ministerul Fondurilor Europene va lansa un program intitulat „Școala pentru Toți”, care are ca scop reducerea și prevenirea abandonului școlar.
Programul va veni cu servicii destinate copiilor și familiei, servicii precum activități după orele de la clasă, astfel încât să putem menține copiii în sistemul de educație, mai ales în comunitățile cu dificultăți, unde părinții nu se pot ocupa de copii pentru a-i pregăti pentru școală. Începând cu acest an școlar vom lansa o parte pilot a unui program pentru o alimentație sănătoasă care va oferi o masă caldă, deocamdată în acest an în 50 de școli din țară, urmând ca de anul viitor să îl extindem până la 200 de școli, iar dacă lucrurile funcționează să îl extindem la nivel național.
Acest program presupune și un efort din partea guvernului, dar va necesita și o implicare a autorităților locale, a Consiliilor Județene, Primăriilor, pentru ca acest program să fie unul de succes. (…) Urmează să organizăm zilele acestea la Minister o întâlnire pentru a clarifica aceste lucruri. (…)”, a mai afirmat acesta.
În ceea ce privește decontarea navetei pentru elevi, premierul a subliniat că în câteva săptămâni se va veni cu un proiect de act normativ care va clarifica și aceste lucruri.
„Există la ora actuală un program, dar el funcționează cu sincope de la un județ la altul. Avem situații în care costul pe un kilometru de deplasare înregistrează diferențe de la un județ la altul de 1 la 8, deci suma licitată de unele consilii județene este și de 8 ori mai mare față de altele pentru aceeași deplasare. (…) De asemenea, ne gândim și la copiii preșcolari, la cei din creșă și grădinițe. Dincolo de alte programe (prime pentru părinții care își trimit copiii la grădiniță), anul acesta se va extinde programul fructe în școli și la copiii preșcolari din grădinițe. (…)”, a precizat Cioloș.
În final, acesta a transmis elevilor un mesaj de încurajare, însă foarte realist.
„Dragi tineri, voi singuri sunteți făuritorii propriului vostru destin și dacă voi nu aveți încredere în voi, nu aveți cum să cereți altora să aibă. (…) Vă doresc mult succes și multă inspirație în acest nou an, și nu sunt cuvinte mari când spun că generația voastră este una care va definitiva procesul de schimbare a României. Mult succes și să iasă totul așa cum vreți în acest an”, a conchis premierul.
Și inspectorul școlar general Luminița Barcari a susținut un discurs în cadrul căruia a făcut și câteva mențiuni cu privire la situația din învățământul ialomițean, despre investiții, proiecte, reușite, despre vocația excelenței dovedite în timp, dar și despre situația autorizațiilor sanitare de funcționare.
Potrivit acesteia, doar 13 clădiri din cele 346 cu destinația învățământ nu dețin autorizație sanitară de funcționare. Iar dintre acestea 13, câteva sunt deja în reabilitare prin PNDL – două din Fetești, dar și două la Urziceni.
La deschiderea anului școlar au mai participat prefectul județului, Gigi Petre, deputatul liberal Cristina Pocora, Sorin Gafițoi, actualul primar al municipiului Fetești, vicepreședintele C.J. Cătălin Grigore, dar și zeci de cadre didactice.