DSVSA: Programul de creștere a rezistenței ovinelor la scrapie
Județul Ialomița este unul dintre cele 10 județe nominalizate pentru a participa la acest program.
DSVSA Ialomița anunță că în cursul lunii septembrie 2016 va demara „Programul de creștere a rezistenței ovinelor la scrapie”.
În cadrul programului de creștere a rezistenței ovinelor la scrapie a EST pentru anul 2016, au fost aprobate a fi efectuate la nivel național, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 999/2001, un număr de 5.000 de teste de genotipare la mioare și 10.000 de teste de genotipare la berbecii de reproducție, repartizate pe 10 județe .
Județul Ialomița este unul dintre cele 10 județe nominalizate pentru a participa la acest program.
Astăzi 01.09.2016 a avut loc o întâlnire, la sediul DSVSA Ialomița, între crescătorii de ovine, care dețin ovine din rase pure, și reprezentanți ai DSVSA Ialomița, în cadrul căreia li s-a adus la cunoștință ,,Programul de creștere a rezistenței ovinelor la scrapieʹʹ precum și obligațiile care le revin ca urmare acceptului de a participa la acest program. Toți crescătorii prezenți la sedință au fost unanim de acord să participe la acest program.
Programul constă în prelevarea de probe de sânge pe anticoagulant (EDTA), de la toți berbecii din rasele Karakul, Merinos, Țigaie sau Țurcană în vederea efectuării de teste de genotipare pentru a identifica genotipul lor în relație cu rezistența la EST.
După aflarea rezultatelor genotipării se elimină animalele care prezintă genele ce determină sensibilitate la scrapie și se păstrează pentru reproducție numai acele animale care prezintă rezistența la scrapie.
Scrapia este o boală neurodegenerativă naturală, transmisibilă și fatală a ovinelor și caprinelor, produsă de un agent transmisibil nonconvențional din grupul prionilor. Boala face parte din grupul encefalopatiilor spongiforme transmisibile, alături de encefalopatia spongiformă bovină (boala vacii nebune), boala Creutzfeld-Jakob (la om) și altele.
Semne clinice:
a) Sindrom nervos: – prurit (senzație de mâncărime)
– modificări de comportament: iritabilitate, nervozitate sau frică, lentoare, agresivitate, depresie sau privire în gol
– tulburări de mers și de postură: incoordonare și slăbiciune musculară, care determină poziții vicioase (poziție curbată, cu capul aplecat)
b) Leziuni tegumentare – sunt consecința pruritului (senzației de mâncărime). Mâncărimile puternice determină animalul bolnav să se scarpine, producându-și astfel leziuni caracteristice de grătaj și pierderi excesive de blană.
c) Semne tardive: – scădere ponderală
– moartea animalului
Acțiunea este gratuită și este subvenționată de la bugetul de stat și Comisia Europeană.