Ialomița: În primele șase luni ale anului au fost eliberate peste 318.000 de rețete compensate și peste 118.000 gratuite
Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Ialomița a reușit, recent, să încheie contractele cu furnizorii de servicii medicale, pe baza ultimului act normativ ce reglementează finanțarea sistemului de sănătate.
Ca urmare, numărul contractelor de servicii medicale a crescut. Dacă la 30 iunie erau 339 de furnizori de servicii medicale în contract cu Casa de Asigurări, după încheierea activității de contractare numărul acestora a crescut la 349, nou-veniții fiind în general din zona dispozitivelor medicale.
Bugetul angajat este de aproximativ 158 milioane lei, repartizat pe diverse domenii de asistență medicală. După încheierea activității de contractare și a analizelor efectuate, s-a ajuns la concluzia că mai sunt necesare fonduri, astfel trebuie făcute propuneri de rectificare a bugetului pentru partea finală a anului, cu aproximativ 12 milioane lei (pentru farmacii, spitale, medicina de familie, specialitățile clinice, la diabet etc).
Așadar, au fost încheiate 117 contracte cu medicii de familie. În legătură cu medicii de familie din mediul urban, recent a apărut o ordonanță prin care li se permite și acestora să profeseze după ce au împlinit vârsta de pensionare (până acum se permitea numai celor din mediul rural), însă numai după obținerea unui aviz de la Colegiul Medicilor, a unui certificat de sănătate și unei aprobări din partea unei comisii formate din reprezentanți ai DSP și Casei de Asigurări. În județul Ialomița sunt peste 60 de medici cu astfel de activitate prelungită.
Alte 29 de contracte au fost încheiate cu medicii de specialitate din ambulatoriile private și cele ale spitalelor, 55 de contracte au fost încheiate cu farmaciile, și, de asemenea, cu cele 7 laboratoare. În ceea ce privește finanțarea laboratoarelor, trebuie spus că au fost alocați 4,2 milioane lei, însă sumele nu sunt suficiente, astfel că, pentru rectificare, s-au mai solicitat 1,1 milioane lei, pentru a elimina listele de așteptare și a acoperi partea de final a anului, mai ales la RMN.
Totodată, au mai fost încheiate contracte cu 5 furnizori de îngrijiri la domiciliu.
În ceea ce privește spitalele din județ, sumele alocate prin contract sunt destul de importante – 62 milioane lei, ponderea cea mai mare fiind la Spitalul Județean de Urgență din Slobozia.
Potrivit directorului CJAS Ialomița, Mihai Geantă, la spitalul municipal Fetești, unde există un management bun, nu mai sunt înregistrate arierate, ca de altfel nici la Urziceni și Țăndărei. La Slobozia, însă, unde este o activitate mai complexă, dar și o rigoare la internare, s-a înregistrat în lunile anterioare o scădere a numărului de internări. Astfel că, deși există posibilitatea decontării lunare a 1.640 de internări/externări, au fost realizate în jur de 1.500. Probleme din acest punct de vedere sunt și la Urziceni, probabil din cauza lipsei medicilor și a închiderii unei secții.
În altă ordine de idei, menționăm că ialomițenii sunt destul de bolnavi, dacă ne luăm după numărul de rețete eliberate în primele șase luni ale anului, dar și după numărul certificatelor de concedii medicale.
Potrivit lui Mihai Geantă, lunar se eliberează în jur de 70.000 de rețete compensate și gratuite, iar în primele șase luni ale anului au fost eliberate peste 318.000 de rețete compensate și peste 118.000 gratuite, majoritatea pentru pensionari – 163.000 de rețete.
În ceea ce privește consumul de medicamente, trebuie spus că în primele șase luni s-au consumat în valoare de aproximativ 5,2 milioane lei, fiind eliberate în total și 11.000 de certificate medicale, cu un număr de 77.000 de zile de concediu.
Cele mai multe certificate au fost eliberate de către medicii specialiști – 3.500, urmați de medicii de familie – 3.200, certificate eliberate din spital – 855, însă au mai fost și altele aduse de către angajator la Casă de la medici din țară.