Gheorghe Tinel solicită sprijin pentru proprietarii de păduri
În cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc ieri, 28 iulie 2016, la sediul organizaţiei judeţene a PNL Ialomiţa, au fost supuse atenţiei publice trei subiecte extrem de importante:
2. Solicitarea dl. Tinel Gheorghe, preşedintele organizaţiei judeţene a PNL Ialomiţa, în calitate de parlamentar, dar şi de silvicultor, prin care a cerut guvernului Cioloş, în special celor doi miniştri ai Agriculturii şi Mediului, să obţină de la Comunitatea Europeană agreement-ul pentru acordarea de sprijin pe suprafaţă pentru proprietarii de păduri cu funcţii speciale de protecţie.
Este vorba despre aproximativ 900.000 de proprietari, persoane fizice şi juridice, şi despre o suprafaţă de circa 700.000 de hectare pentru care deputatul Tinel Gheorghe solicită un sprijin în cuantum cuprins între 50 şi 100 de euro/ha. de pădure (este vorba despre pădurile speciale de protecţie, cele din ariile natural protejate, cele din Natura 2000, cele cuprinse în categoriile funcţionale T1 şi T2, dar şi pentru proprietarii de păduri care nu pot reglementa procesul de producţie în suprafeţele de pădure ale căror amenajemente silvice interzic acest lucru).
“Argumentul prin care eu cer guvernului Cioloş să îndrepte eroarea ex-guvernului Ponta este legat de faptul că, se ştie că după 2 ani de aplicare a exerciţiului financiar, statele membre au posibilitatea să-şi reajusteze şi să-şi reechilibreze sumele în funcţie de stadiul sau nivelul de atractivitate privind cheltuirea fondurilor prin măsurile propuse. România se află în momentul de faţă în situaţia în care se apropie de încheierea celui de-al doilea an din exerciţiul financiar 2014-2020 şi, deci, poate cere Comunităţii Europene noi forme de sprijin sau reechilibrarea sumelor pentru măsurile deja propuse astfel încât să fie acoperită şi această solicitare de sprijin pe suprafaţă pentru pădurile cu rol deosebit de protecţie”, a declarat deputatul Tinel Gheorghe.
În ceea ce priveşte valoarea sprijinului propus a se acorda precizăm că impactul financiar este estimat la aproximativ 60-70 milioane de lei anual. Dar dacă privim şi analizăm în context global rolul şi importanţa funcţiilor de protecţie ale pădurilor, mai ales în contextul fenomenului extrem de accentuat al schimbărilor climatice care se produc astăzi şi care generează aceste dezechilibre majore climatologice putem concluziona că suma necesară pentru a satisface această solicitare este modică în comparaţie cu beneficiile pe care cele 700.000 de hectare de pădure le aduc zi de zi societăţii româneşti.
3. Solicitarea deputatului Cristina Pocora, prim-vicepreşedintele PNL Ialomiţa, ca guvernul Cioloş să-şi facă treaba şi să recupereze sutele de milioane de euro furate de la statul român, de la cei care au săvârşit acte de corupţie.
“Nu este suficient să-i vedem pe aceşti oameni la DNA, cu cătuşe, ci trebuie să recuperăm până la ultimul leu din banii publici pe care i-au sustras. Aceşti bani, odată recuperaţi, din punctul meu de vedere, nu trebuie să intre în bugetul general, ci trebuie constituit un fond naţional prin intermediul căruia să fie finanţate politici pentru susţinerea copiilor, a familiei, dar şi a tinerilor în aşa fel încât aceştia să poată să-şi creeze o mică afacere şi să rămână aici, în ţară. Guvernul are toate pârghiile necesare, are ANAF, are Agenţia de Recuperare a Prejudiciilor, trebuie doar ca aceste instituţii să-şi facă treaba şi să recupereze banii”, a precizat parlamentarul Cristina Pocora.
Comunicat de presă PNL Ialomița