În următorii trei ani, Feteștiul va avea stație de epurare nouă, dar și canalizare pe 90 de kilometri
Miercuri, 5 octombrie, la sediul central al SC RAJA SA Constanţa, a avut loc semnarea contractelor de lucrări ce vizează construcția mai multor stații de epurare, printre care și la Fetești. Aceste contracte fac parte din Programul Operaţional Sectorial de Mediu Axa 1 „Extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată”, valoarea totală a proiectului derulat de SC RAJA SA Constanța ridicându-se la 1,15 miliarde lei (aproximativ 271 milioane de euro).
Potrivit primarului municipiului Fetești, Gheorghe Catrinoiu, contractul are o valoare de 20,92 milioane lei, s-a semnat cu societatea Consola Grup Construct SRL și are ca termen de finalizare luna octombrie 2013.
„Este un lucru deosebit pentru că vom reuși, cu o contribuție foarte mică din partea noastră, aproximativ 2% din valoarea totală, să rezolvăm, în viitorul apropiat, o problemă cu care ne confruntăm de foarte mult timp. Este un lucru foarte important pentru că municipiul Fetești are o populație numeroasă, peste 35.000 de locuitori, este un oraș riveran Dunării, și aveam o problemă foarte mare și gravă de mediu. Până să apară Raja, operatorul care se afla în subordinea Consiliului Local era mereu penalizat de Apele Române din cauză că deversam canalizarea orașului direct în Dunăre, fără stație de epurare și vă dați seama ce înseamnă acest lucru pentru mediu. Eram penalizați cu o sumă destul de importantă, cum de altfel și acum operatorul Raja va fi penalizat în continuare până se va construi stația de epurare. Este important de precizat că Feteștiul nu a avut și nu are în prezent o stație de epurare. Acest proiect este un demers mai vechi al nostru, încă de acum trei ani încercăm să găsim soluții.
Vechea conducere a primăriei a avut întocmit un proiect în acest sens, dar a rămas pe hârtie. Nu a fost viabil, nu a avut finanțare. În cei trei ani de zile de căutări, a fost singura oportunitate care ni s-a oferit, de a accesa fonduri europene pe POS Mediu.
Datorită acestei stații de epurare care se va construi, municipiul va beneficia, tot pe aceeași finanțare, și de o rețea nouă de canalizare, de aproximativ 90 de kilometri”, a declarat primarul Feteștiului.
Fetești, Țăndărei și Fierbinți sunt cele trei localități din Ialomița care au semnat miercuri astfel de contracte pentru construcția stațiilor de epurare. La Țăndărei, proiectul are valoarea de 13,73 milioane lei, s-a semnat cu firma OTV France și are ca termen de finalizare luna octombrie 2013, iar la Fierbinți valoarea este de 11,39 milioane lei, s-a semnat cu asocierea SC Vega 93 SRL, Stultz Planaqua GmbH, Stultz Technik și are ca termen de finalizare luna octombrie 2013, stația urmând să deservească locuitorii din Fierbinți Târg și Dridu.
Despre Slobozia nu putem spune nimic deocamdată, deoarece se respinge cu tărie asocierea cu Raja Constanța, din această cauză neputându-se accesa bani europeni pentru astfel de lucrări.
L-am întrebat pe primarul Feteștiului ce avantaje și dezavantaje are o astfel de asociere. Concluzia a fost una clară: dacă vrei calitate, plăteşti.
„De când a fost semnat contractul cu Raja, din punctul meu de vedere avem o mai mare siguranță privind serviciile oferite, apă de calitate, funcționare continuă, reducerea timpilor de intervenție la avarii, pentru că mai sunt încă și astfel de probleme. Dar sunt, bineînțeles, și dezavantaje pe care trebuie să le recunoaștem. Principalul dezavantaj este că operatorul nu prea mai stă la discuții în ceea ce privește prețul. Acesta a crescut, în condițiile în care comunitatea noastră nu plătea nici înainte canalizarea. Acum prețul pentru canalizare și epurare s-a ridicat destul de mult, deci practic a dublat prețul apei. La ora actuală, avem un preț destul de mare, dar comparativ cu ceilalți operatori din țară operatorul nostru se situează undeva la mijloc. Este un preț mediu, însă unul totuși ridicat pentru zona noastră. Este un disconfort și un dezavantaj mare, pentru că populația resimte acest lucru, mai ales în perioada asta. Și de aici apar nemulțumirile. Oamenii nu au bani, nu au locuri de muncă. Dar având în vedere partea cealaltă, investiții de peste 22 de milioane de euro în următorii trei ani, vor fi condiții foarte bune. Și trebuie să recunoaștem că dacă vrem servicii de calitate, trebuie să și plătim”, a adăugat primarul.
Investiția de aproximativ 22 milioane euro presupune lucrări de reabilitare a sursei de apă din frontul vechi de captare, prin înlocuirea conductei de transport apă brută (din azbociment, cu lungimea de aprox. 5 km) cu conducta din PEHD si desnisiparea celor 10 foraje, de reabilitare a 15,5 km de rețea de distribuție apă potabilă în cartierul Fetești Oraș (înlocuirea conductei vechi din oțel, fontă sau azbociment, cu conductă din PEHD) și refacerea tuturor branșamentelor aferente, construirea a 80 km de rețea de canalizare pentru cartierele Gară, Coloniști, Vlașca si Fetești Oraș, construirea unei stații de epurare moderne, construirea a 9 stații de pompare apă uzată locale, ca urmare a configurației dificile a terenului și împărțirii localității pe cartiere distincte.