Gheorghe Tinel: Potențialul politic al PNL Ialomița era mult mai mare. A fost o alianță formidabilă împotriva PNL
PNL Ialomița a obținut la alegerile din 5 iunie, la Consiliul Județean, 29,24%, adică 10 consilieri județeni din totalul de 31, restul fiind de la PSD – 18 și 3 ALDE.
De asemenea, PNL Ialomița a câștigat, în total, 20 de primării din cele 66, primari noi fiind la Coșereni, Vlădeni, Bordușani, Ciochina, Sf. Gheorghe, Andrășești, Adâncata, iar la Urziceni, Roșiori, Bărcănești, Dridu, Bărbulești, Manasia, Ion Roată, Miloșești, Grivița, M. Kogălniceanu, Făcăeni, Gheorghe Doja și Sărățeni au rămas aceiași primari liberali.
În schimb, a pierdut în câteva localități, unele chiar importante, cum ar fi Fetești, dar și Reviga, Sălcioara, Balaciu, Sinești.
„Potențialul politic al PNL Ialomița era mult mai mare. Am pierdut Slobozia cu un scor, pe care sincer vă spun nu îl înțeleg, nu am să înțeleg nici comportamentul slobozenilor vizavi de votul politic exprimat. Mă așteptam să existe un vot de taxare a foarte multor neîmpliniri din toată această perioadă. Poate este și vina noastră că nu am reușit să convingem diferența de aproape 60 la sută dintre oameni să vină la vot. Și cred că asta a făcut diferența”, a declarat Gheorghe Tinel, copreședintele PNL Ialomița, în cadrul unei conferințe de presă susținute joi, 9 iunie.
Potrivit acestuia, votul politic poziționează organizația județeană în clasamentul național al organizațiilor pe locul 24 din 48, iar regula la nivel central este ca ultimele 10 clasate să răspundă „cu capul”, iar Ialomița nu se află printre ele. Asta nu înseamnă, însă, că nu se vor face analize interne și nu se vor lua măsuri la nivel județean pentru a eficientiza activitatea și a elimina „acel balast” care a îngreunat munca liberalilor în campania electorală și care „i-a făcut pe unii să se gândească la faptul că poate e mai bine să susțină PSD și nu PNL…”.
Un exemplu este, potrivit lui Gheorghe Tinel, la Albești, unde candidatul PNL, Bădic Ionel, nu a mai răspuns la telefon după ora 16.00 în ziua alegerilor, iar seara la numărarea voturilor nu era prezent. Drept urmare, pentru comportamentul său, va fi exclus din PNL.
„Dacă mă întrebați dacă sunt mulțumit, vă spun că nu. Îmi propusesem un target mai bun, nu luasem în calcul pierderea a cinci primării, unele la 16 voturi. (…) Pot să vă spun că a fost o alianță formidabilă împotriva PNL. Parcă toată lumea candida în Ialomița împotriva PNL, partid care nu trebuia să obțină rezultate, nu trebuia să obțină un vot politic favorabil. Cu toate astea, PNL a depășit momentele foarte grele și dificile prin care a trecut, sperăm să limpezim apele (…)”, a mai spus acesta.
În legătură cu eșecul candidatului Ioan Martin la Primăria Slobozia, Gheorghe Tinel precizează că acesta a avut libertatea de a-și face campanie după cum și-a dorit, neexistând nicio ingerință din partea nimănui, însă există anumite semne de întrebare legate de strategia aleasă.
„Poate dacă ar fi existat o campanie mai agresivă din partea lui Martin, punctuală, pe foarte multe lucruri care trebuiau spuse apăsat și răspicat despre contracandidați și despre ceea ce nu s-a făcut în Ialomița în ultimii 26 de ani, poate ar fi adus mai multe voturi. Dar, din punctul meu de vedere, nu cred. Am anticipat că o prezență scăzută la vot va avantaja PSD, pentru că are un bazin electoral disciplinat, îndoctrinat, dogmatic, și se prezintă la vot. O prezență de peste 50% ne-ar fi dat câștig de cauză. Poate mesajul nu a fost extrem de tranșant în ceea ce privește separarea de politicile PSD în Slobozia, dar vom analiza în ședința de luni și vom lua și măsurile corespunzătoare. Nu o să spun că este vina exclusivă a lui Martin pentru scorul obținut. Un lucru este adevărat, că dacă rezultatul pe Slobozia ar fi fost mai mare, ne-ar fi permis să avem și la CJ un procent mai mare”, a adăugat Martin.
Și pentru că rezultatul la primărie a fost acela care a fost, Ioan Martin nu mai vrea nici consilier local. Iar în situația lui se mai află și alți liberali, supărați de rezultat. Se pare că o situație asemănătoare lui Ioan Martin va fi la Fetești, unde Gheorghe Catrinoiu nu ar fi acceptat să mai fie nici consilier local la Fetești, dar nici consilier județean.
„Am obținut 262 de consilieri locali din totalul de 788, suntem în negocieri pentru a forma majorități în câteva localități. (…) În Ialomița, organizația PNL, prin consilierii județeni și locali, acolo unde nu avem majorități și primari, se va afla în opoziție. (…) Perspectiva după aceste alegeri locale este că PNL se pregătește deja de alegerile parlamentare. Anticipăm un comportament extrem de agresiv al PSD la adresa celor 20 de primari pe care îi avem, știm pentru că am trăit pe pielea noastră acest comportament și va forța toate pârghiile pentru a-și apropia victoria și la alegerile din toamnă. Sperăm să-i menținem capacitați pe cei 20 de primari, urmând ca acolo unde nu am obținut rezultatele scontate să ne concentrăm și să ne întărim capacitatea organizatorică. Toate lucrurile vor fi discutate luni, în cadrul ședinței Comitetului Executiv”, a mai spus Tinel.
În ceea ce privește negocierile cu ALDE, Gheorghe Tinel susține că în câteva localități are nevoie de ALDE pentru a forma majorități. Însă nu la Consiliul Județean, ALDE se află în negocieri cu PSD pentru postul de vicepreședinte. Iar în alte localități se negociază, punctual, și cu UNPR.
Despre situația de la Urziceni, unde PSD are 8 consilieri, PNL are 7, ALDE doi, iar primarul este liberalul Constantin Sava, viceprimarul va fi „cel agreat de primar”, în opinia lui Gheorghe Tinel.
La Slobozia, se pare că majoritatea în consiliul local este deja creată, între PSD și ALDE, 9 și cu 2, majoritate simplă, iar PNL se gândește să discute punctual atât cu PMP, UNPR, cât și cu PI.
În ceea ce privește organizația PNL Ialomița, până la 1 iulie se va stabili și cine o va conduce. Adică o conducere unică și nu cu doi copreședinți, situație existentă în 20 de organizații PNL din țară.