Ialomița: Master-Planul RAJA, respins de consilierii județeni
Documentul strategic „Master Plan pentru Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi de canalizare în regiunea Constanţa-Ialomiţa”, comandat de RAJA Constanța și executat de firma Louis Berger SAS, a fost respins de majoritatea consilierilor județeni, unii dintre ei social-democrați, în ciuda explicațiilor date de vicepreședintele C.J. Ștefan Mușoiu.
Proiectul a fost supus aprobării în ședința Consiliului Județean de joi, 21 aprilie.
Același proiect a mai fost supus atenției consilierilor în luna octombrie 2015, numai că Master-Planul din 2008, revizuit, fusese făcut la foc automat, superficial, cu multe greșeli și neclarități. Atunci a fost retras de pe ordinea de zi, urmând să se revină într-o ședință ulterioară cu master planul re-revizuit.
S-a revenit, așadar, cu acest proiect, după șase luni, declanșând din nou discuții.
Potrivit RAJA, acest document a fost revizuit în vederea definirii programului investițional pe termen mediu și lung (cel puțin 30 de ani), până în 2042, atât pentru serviciile de apă cât și pentru cele de apă uzată, iar scopul este acela de a identifica și ierarhiza măsurile de investiții în vederea conformării cu Directivele CE relevante, ținând cont de gradul de suportabilitate al populației din aria proiectului. Master Planul revizuit prezintă investițiile necesare în implementare și stabilește o ordine de priorități a viitoarelor investiții pentru întreg județul Ialomița.
„În toată această perioadă noi am făcut demersurile necesare pentru a clarifica toate aspectele cu privire la problemele ridicate. Am avut întâlniri cu operatorul regional Raja, cât și cu alți operatori, solicitând clarificări cu privire la modul în care a fost întocmit acest studiu, dacă a fost o dezbatere și dacă au fost consultați ceilalți operatori din județ, primarii, UAT-urile, cu privire la proiectele pe care le au în derulare sau vor să le dezvolte pe infrastructură de apă și apă uzată.
Totodată, am transmis o circulară tuturor UAT-urilor cu privire la prevederile din Master Plan și modul în care proiectele lor se regăsesc aici. Răspunsurile au fost pozitive (…). Consiliul Județean a solicitat inclusiv posibilitatea de a emite acel aviz de conformitate, adică acel aviz tehnic să fie emis de Consiliul Județean Ialomița (…).
Lucrul acesta nu a fost posibil pentru că protocolul fusese deja semnat și avea prevederi clare în acest sens (…). Am întrebat dacă avizul de conformitate pe care trebuie să îl dea operatorul regional condiționează într-un fel sau altul promovarea proiectelor sau derularea proiectelor pe care UAT-urile pot să le dezvolte la nivelul comunităților. Acest lucru ne-a fost infirmat.
Nu condiționează în niciun fel. Practic, avizul pe care îl eliberează operatorul regional atestă faptul că proiectul de infrastructură corespunde parametrilor tehnici și funcționali, conform Master Planului”, afirma Ștefan Mușoiu, vicepreședintele Consiliului Județean Ialomița.
Potrivit acestuia, aprobarea Master-Planului este „vitală”, pentru că, neavând acest plan revizuit, UAT-urile nu vor putea accesa fonduri europene pentru proiectele de infrastructură.
„Avem datoria să aprobăm acest plan dacă vrem să continue județul Ialomița, în noul exercițiu financiar 2014 – 2020, promovarea de proiecte pe infrastructură de apă și apă uzată”, a mai spus Mușoiu.
Pe parcursul discuțiilor s-au reclamat tarifele foarte mari practicate de RAJA Constanța, monopolul pe care l-a creat în județ, investițiile și serviciile de proastă calitate, dar și faptul că aprobarea acestui Master Plan ar oferi RAJA Constanța toate „cheile județului”.
Vicepreședintele C.J., Ioan Martin, a ținut să precizeze, la rându-i, de ce este necesar acest Master Plan:
„În 2009, s-a încercat constituirea unei asociații de dezvoltare pe Ialomița și a unui operator local. Din păcate, a fost ratată din cauza refuzului Consiliului Local Slobozia de a se asocia și de a delega gestiunea rețelelor pentru Slobozia pentru acest operator. Dacă acest operator ar fi fost constituit, el ar fi comandat acest Master Plan. Celelalte primării care au migrat către diverși operatori au aprobat delegarea gestiunii acestor rețele, pentru că altfel nu au avut cum. (…) Acest plan pe care vi-l supunem aprobării este punctul de plecare pentru următoarele aplicații pe exercițiul financiar 2014 – 2020. (…) Deocamdată pe Ialomița nu s-a aplicat absolut nimic, deși a trecut o treime din exercițiul financiar. (…) Este bine acum să votăm acest proiect, ca să oferim posibilitatea autorităților locale și celor cinci operatori din Ialomița să fie în acest calendar și să fie capabile să depună aceste proiecte europene (…)”, a declarat Ioan Martin.
Unii consilieri, fie PSD ori PNL, majoritatea din zona Fetești, au reclamat tarifele extrem de mari practicate atât la apă cât și la canal, dar și calitatea îndoielnică a lucrărilor de infrastructură edilitară executate de RAJA, lucruri care nemulțumesc cetățenii.
„Municipiul Fetești se confruntă cu mari probleme din cauza RAJA Constanța. Ei au reușit să obțină niște proiecte europene, acum ne cere și aprobarea Master Planului. Unele localități care au contracte cu RAJA încep să îi izgonească, pe considerentul prețului la apă, calitatea apei, iar lucrările efectuate în municipiul Fetești sunt de proastă calitate, mă refer la lucrările de canalizare și la stația de epurare. Lucrările sunt foarte mult rămase în urmă (…), iar cetățenii au depistat că unele conducte nu sunt mufate, sunt întrerupte, și asta pentru că lucrat cu deținuții, cu oameni neprofesioniști. Și primarul municipiului Fetești a anunțat că va întrerupe în iunie contractul cu RAJA Constanța din cauza acestor deficiențe. (…) Eu mă voi abține de la acest proiect”, a afirmat Viorel Nica.
În ciuda altor explicații ale vicepreședintelui Ștefan Mușoiu, cum că acest proiect nu vizează activitatea operatorului RAJA, consilierii au ținut-o una și bună.
„Aprobarea Master Planului nu presupune ca toate proiectele care se vor derula de acum înainte în județul Ialomița să fie făcute de operatorul RAJA. Fiecare Consiliu Local apreciază cu cine va face lucrările (…)”, a adăugat Ștefan Mușoiu.
Și secretarul județului, Adrian Ionescu, a încercat să aducă argumente în favoarea proiectului, explicând că multe UAT-uri vor pierde proiecte legate de apă și canalizare tocmai pe motivul că nu există acest master, considerat criteriu de eligibilitate, însă fără rezultat.
Au mai luat cuvântul și alți consilieri, care s-au declarat împotriva acestui proiect. Și așa a fost și la vot. Doar șase consilieri au votat pentru, restul fiind împotrivă ori s-au abținut.