Casa de Asigurări și sănătatea ialomițenilor
Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Ialomița a încheiat, de la începutul lunii aprilie, noi acte adiționale cu furnizorii de servicii medicale din județ, deși din această lună ar fi trebuit să se încheie un nou contract cadru.
Însă, din cauza unor disfuncționalități legate de normele metodologice, neacceptate de partenerii sociali, asociațiile profesionale ale medicilor de familie și alți furnizori de servicii, acesta nu a fost finalizat, astfel că în continuare se va merge pe acte adiționale la contractul anterior.
„Avem 345 de acte adiționale încheiate pe trimestrul II, până la 30 iunie. Am repartizat sumele respective, iar valoarea bugetului pe primul semestru al anului se ridică undeva la 95 milioane lei, care sunt repartizați pe domenii de asistență medicală în funcție de criteriile pe care le avem în normele în vigoare. Avem încheiate 117 contracte cu medicii de familie, pentru că medicina primară a fost o componentă a amânării și dezbaterilor pentru trimestrul II, în vederea încheierii de noi contracte, și se va lucra în acest sens pentru a se ajunge la un consens. De asemenea, am încheiat contracte cu 29 de medici de specialitate (incluzând investigațiile de laborator, ecografii etc), 37 de adiționale cu medici stomatologi, de asemenea cu spitalele, cele patru care funcționează pe raza județului, cu 56 de farmacii, cu peste 60 de furnizori de dispozitive medicale, cu bazele de tratament din stațiunea Amara și cabinetele private de recuperare-reabilitare. A fost o activitate laborioasă”, a declarat Mihai Geantă, președintele-director al Casei Județene de Asigurări de Sănătate.
Mihai Geantă a adăugat că speră ca de la 1 Mai să încheie un adițional cu Spitalul și în ceea ce privește RMN-ul, renunțându-se la alte contracte cu furnizorii de imagistică medicală din țară, iar legat de tomograf, la solicitarea spitalului, a fost majorată suma la 150.000 lei lunar.
La cele patru spitale, sumele au fost mulțumitoare, lunar fiind alocați 4,5 milioane lei pentru acoperirea cheltuielilor cu plata salariilor, medicamente, utilități.
„Nu au fost probleme la încheierea actelor adiționale cu spitalele, colegii considerând că numărul de externări alocat la spitalul județean, peste 1.600 de externări decontate, este mulțumitor, la fel la Fetești unde sunt în jur de 400, la Urziceni 300, iar la Țăndărei 250, ceea ce permite o autogestiune și o finanțare astfel încât să nu aibă sume de plată, arierate.
În ceea ce privește consumul de medicamente, pe primele trei luni ale anului, trebuie spus că este unul destul de mare, dacă ne gândim la numărul de rețete eliberate și decontate. Astfel, în acest interval, s-au eliberat 163.000 de rețete compensate și 62.000 de rețete gratuite.
Tot în trimestrul I au fost eliberate 3.361 de concedii medicale, cumulat ajungând la aproximativ 25.000 de zile de concedii medicale.