Peste 15.000 de beneficiari implicați în activități de protecție a mediului în cadrul proiectului “Let’s Do It, Danube!”
Elevii și părinții acestora participă la training-uri eco, ateliere de reutilizare creativă și concursuri de colectare selectivă în toate județele dunărene
Peste 15.000 de elevi și părinți au luat parte până în prezent la activități de protecție a mediului în cadrul proiectului “Let’s Do It, Danube!”. Activitățile sunt diverse și au rol educativ: de la training-uri pe teme ecologice la ateliere de reutilizare creativă, de la concursuri de colectare selectivă la proiecte dedicate comunității, elevi de toate vârstele spun „Let`s Do It!”.
În cadrul atelierelor de reutilizare creativă, elevii din 155 de școli dunărene arată că nu există limite pentru creativitate și confecționează obiecte din materiale reciclabile, organizează prezentări de modă, realizează machete. Până acum, 3.150 de elevi au participat la aceste ateliere.
Concursul de colectare selectivă este organizat la nivel de școală, prin implicarea elevilor și a părinților, care participă împreună la sesiuni de training pe acest subiect. La training-urile de educație ecologică din ciclul primar, gimnazial și liceal au participat până în prezent 7.150 de părinți. Cei mai mulți părinți prezenți au fost în următoarele județe: în Teleorman 1.547, în Olt 1.389 și în Tulcea 1.258. În total, s-au strâns peste 5 tone cu deșeuri din hârtie, plastic, aluminiu, sticlă, baterii, echipamente electronice și electrice.
“Am fost plăcut surprinși de numărul foarte mare de părinți care au luat parte la sesiunile de educație ecologică. Scopul acestora este ca adulții să conștientizeze faptul că deșeurile reprezintă resurse, iar acestea trebuie colectate adecvat. Training-urile de educație ecologică au avut un efect pozitiv, iar școlile au colectat o cantitate foarte mare de deșeuri într-un timp scurt. Chiar dacă, prin contractele de salubrizare, primăriile obișnuiesc să depoziteze deșeurile, ne-am asigurat că acestea vor ajunge la reciclare. De asemenea, ne bucurăm să vedem că elevii sunt deschisi să afle cum pot proteja mediul și avem încredere că vor deveni niște adulți responsabili”, declară Octavia Brătulescu, coordonatorul proiectului „Let’s Do It, Danube!”.
Sesiunile de educație ecologică sunt dedicate și elevilor care nu au participat la trainingurile eco în edițiile anterioare „Let’s Do It, Danube!”. Până acum, 4.770 de elevi au participat la training-urile de educație ecologică. Elevii care au acumulat de-a lungul edițiilor anterioare o bază teoretică iau parte la proiectul “O comunitate sustenabilă”. Peste 500 de lucrări cu propuneri de soluții sustenabile pentru rezolvarea problemelor de mediu din comunitate au fost trimise până în prezent în cadrul acestui proiect, iar cele mai bune dintre ele vor participa la o dezbatere organizată la nivel județean cu sprijinul autorităților publice locale.
“Conceptul Let’s Do It, Danube! este unul nou, inovativ, interesant, iar copiii sunt dornici să participe. În școala noastră, copiii de la I-IV realizează cu drag obiecte din materiale care se pot refolosi. Cei mari colectează materiale reciclabile, au devenit mai responsabili, nu mai aruncă pe oriunde resturile și ambalajele, ci le aduc în locul unde acestea sunt depozitate”, povestește unul dintre profesorii implicați în proiect.
Competiția „Let’s Do It, Danube!” este organizată de echipa „Let`s Do It, Romania!” și are loc în toate județele dunărene, în perioada 5 februarie 2016 – 25 iunie 2016. Premiul I constă într-un laborator nou de informatică și mobilierul adecvat. Premiile al II-lea, al III-lea și cele 3 premii speciale vor fi reprezentate de echipamente electronice în funcție de necesitățile instituțiilor de învățământ. De asemenea, va exista și o categorie dedicată unitatilor de invățământ în funcție de ciclul de proveniență cu premii adecvate, în valoare totală de 3.000 euro/ciclu de învățământ. Proiectul este realizat in parteneriat cu Kaufland România si se bucura de sprijinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.
###