Investitorii nu sunt interesați de vestul județului, deși există resurse și forță de muncă
Vineri, 25 martie, la Urziceni, PSD Ialomița a continuat seria dezbaterilor în vederea întocmirii unei strategii de dezvoltare pentru perioada 2016 – 2026. De data aceasta, s-a discutat despre dezvoltarea economică din zona de vest a județului, despre problemele întâmpinate de agenții economici, despre dispariția unei părți importante a investitorilor, soluțiile care i-ar putea atrage și, nu în ultimul rând, despre presiunile și comportamentul organelor de control, care, în opinia interlocutorilor, duc la închiderea unor firme.
„(…) Zona aceasta este foarte interesantă din punct de vedere economic, din perspectiva economico-istorică. Nu avem cum să trecem cu vederea faptul că, până în perioada comunistă, această zonă a fost cunoscută prin promovări ale unor oameni care nu erau de naționalitate română și mă refer la proprietarii de moșii din zonă și la cei care au creat primele unități de producție. (…) Iar acum ne aflăm în fața globalizării, unde ar trebui efectiv să deschidem piețele, ceea ce poate fi o oportunitate de dezvoltare, dar dacă o facem cu înțelepciune. Să deschidem piețele pentru cei care au capitalul, pentru că nu poți face dezvoltare economică fără un fundament financiar, fără o bază financiară puternică, întrucât avem un avantaj, resursele și forța de muncă. Din păcate, nu a mers sistemul. Și acesta este rolul celor pe care îi aveți aici, să creeze un sistem economic echitabil, pe niște principii economice corecte, astfel încât cel care muncește să aibă valoare, munca lui să aibă valoare, iar cel care folosește forța de muncă să fie impozitat corect. Ne găsim în fața unei oportunități, de deschidere a pieței zonale către capitalul străin. O altă oportunitate este exact ceea ce ne lipsește, și anume faptul că nu suntem o zonă dezvoltată economic. Și atunci, printr-o bună analiză a resurselor, putem atrage investiții. (…) ”, a declarat Liviu Cazan, președintele PSD Urziceni.
Pe parcursul discuțiilor s-a vorbit mult despre birocrație, încă prezentă în multe zone, despre comportamentul unor reprezentanți ai instituțiilor deconcentrate, despre controalele din ce în ce mai dese finalizate de fiecare dată cu amenzi și nu cu avertismente și îndrumări, pentru ca agentul economic să se îndrepte, despre sărăcia accentuată din multe zone și adversitatea oamenilor față de politică, dar și despre reducerea numărului de parlamentari, în sensul puțini și de calitate.
Popa Grigore, primarul comunei Gârbovi, susținea că, în condițiile actuale, în care dezvoltarea economică nu se întrezărește curând în Urziceni și în zona limitrofă, este necesar ca măcar să se încerce menținerea în funcțiune a unităților existente și a locurilor de muncă actuale.
Deși în comuna pe care o păstorește există toate condițiile pentru investiții, gaze, apă, electricitate, internet, oameni pregătiți profesional, ambițioși și harnici, investitorii îi ocolesc.
„Trebuie să fim realiști. Nu putem crea noi locuri de muncă. Dar trebuie să sprijinim prin legislație economică pe actualii, iar cei care au potență financiară să înceapă să iasă la lumină și să înceapă alte întreprinderi, mici, mijlocii, să creeze noi locuri de muncă și să ținem tinerii și pe cei de vârstă medie să plece în străinătate. Pentru că de la o zi la alta comunele se depopulează, rămân bătrânii, iar mulți dintre ei mor”, spunea primarul.
În opinia celor prezenți, o atenție deosebită trebuie acordată prevenirii depopulării județului, la ora actuală exodul aflându-se într-un ritm accelerat.
De asemenea, s-a vorbit despre fondurile europene aflate la dispoziție, de multe ori care se adresează unor zone elitiste, despre riscul începerii unei afaceri, în orice domeniu ar fi, și chiar despre sistemele de irigații inexistente, în condițiile în care Ialomița a ajuns un județ dependent de agricultură, despre riscul unor posibile inundații, dar și despre sistemul de sănătate.
În final, s-au desprins câteva idei despre finanțarea și dezvoltarea zonei Urziceni, dar și despre relația dintre oameni, atât de necesară.
„Fiecare dintre dumneavoastră a scos în evidență nesincronizarea instituțiilor statului, modul în care acești reprezentanți ai instituțiilor statului vin și îi controlează, de parcă ei ar fi din altă țară și noi în altă țară. Se pare că nu mergem împreună în aceeași direcție, nu tragem împreună în aceeași direcție. Sigur că aceste lucruri trebuie corectate, posibil prin lege sau printr-un cod de conduită (…). Este adevărat că atitudinea acestor funcționari care vin să ne verifice nu este de fiecare dată cea corespunzătoare.
Revenind la problema dezvoltării economice, sigur că nu Consiliul Județean, Primăria, pot crea locuri de muncă. Dar venind în fața dumneavoastră și identificând problemele, cred că putem stabili niște politici prin care să susținem autoritățile publice locale și agenții economici. Suntem o zonă agricolă. Este adevărat că am rămas la o agricultură primitivă, să-i spunem așa, pentru că producem cereale și atât. Nu mai există nicio panificație, nu mai există nicio prelucrare a acestor cereale și asta a dus la diminuarea locurilor de muncă.
Lucrăm o mie de hectare cu trei tractoare și zece oameni și am rezolvat problema. Eu cred că nu asta este soluția pentru județul Ialomița. Avem această mare ramură care este agricultura și pe aceasta trebuie să o dezvoltăm”, a conchis primarul orașului Amara, Victor Moraru.
La dezbatere au fost prezenți Victor Moraru, Liviu Cazan, Andrei Pop, Alexandru Potor, Raluca Dumitrescu, o parte dintre primarii din vestul județului, specialiști în anumite domenii etc.