Guvernul României dat în judecată pentru exproprierea abuzivă a peste 130 de gospodarii din Gorj
Greenpeace România și Bankwatch România dau în judecată Guvernul, cerând anularea HG 960/09.12.2015, oferită cadou Complexului Energetic Oltenia pentru exproprierea abuzivă a peste 130 de gospodării din satul Runcurel (Gorj)
București, 24 martie, 2016 – Împreună cu 18 proprietari din satul Runcurel, jud. Gorj, amenințați de expropriere, cele două organizații de mediu au formulat ieri, 23 martie, o acțiune în instanță pentru anularea HG 960/09.12.2015 privind aprobarea amplasamentului și declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată situate în coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Deschiderea și punerea în exploatare a carierei Jilț Nord la o capacitate de 4,5 milioane tone/an lignit”.
Printre motivele acțiunii se numără incompatibilitatea proiectului cu strategia energetică națională în vigoare, ajutorul ilegal de stat acordat unei societăți comerciale, lipsa unei documentații de urbanism valabile pentru proiect, încălcarea acordului de mediu pentru extinderea carierei și adoptarea hotărârii fără un proces real de consultare a publicului.
Greenpeace România consideră hotărârea în cauză un abuz din partea Guvernului și a Complexului Energetic Oltenia (CEO) asupra locuitorilor din satul Runcurel. Acestora din urmă, aplicarea hotărârii ar urma să le încalce atât dreptul de proprietate, cât pe cel la demnitate – drepturi fundamentale, cuprinse în Declarația Universală a Drepturilor Omului. Hotărârea emisă de Guvern la cererea companiei îi permite acesteia să ia proprietățile localnicilor fără negociere. Acest lucru este posibil în baza statutului de utilitate publică pe care hotărârea îl acordă proiectului minier. Compania va plăti proprietarilor de terenuri un preț stabilit unilateral, prea mic pentru a le permite acestora din urmă refacerea unor gospodării similare în alte localități. În plus, CEO va plăti compensațiile pentru expropriați din bugetul de stat, nu din fondurile proprii., Guvernul face, astfel, companiei un cadou de câteva milioane de euro din banii contribuabililor, inclusiv din banii locuitorilor expropriați.
Greenpeace România și Bankwatch România au semnalat Guvernului în repetate rânduri anomaliile pe care hotărârea 960/2015 le va produce.
În data de 25 ianuarie 2016, am transmis premierului un memoriu semnat de o parte din locuitorii satului Runcurel, prin care aceștia îi cereau revocarea hotărârii 960/2015.
Ionuț Cepraga, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace: “Exact o lună mai târziu, pe 25 februarie, memoriul localnicilor a primit un răspuns, însă nu de la premierul Dacian Cioloș – singurul în măsură să impună revocarea hotărârii – ci de la compania beneficiară, Complexul Energetic Oltenia. Compania menționa că HG960/2015 respectă legea 255/2010 privind exproprierea pentru cauze de utilitate publică și – spre stupoarea locuitorilor din Runcurel – că populația a fost informată și consultată.”
În eforturile lor de a ajuta familiile vizate de exproprieri, cele două organizații de mediu i-au solicitat premierului o întrevedere și transmis acestuia și o petiție semnată, până la acea dată, de peste 3300 de români pentru revocarea hotărârii.
“Toate eforturile noastre și ale localnicilor de dialog cu premierul au fost în zadar: domnul Dacian Cioloș nici măcar nu a considerat necesar să ne transmită un răspuns, oricât de simplu. Considerăm că Guvernul trebuie să pună drepturile fundamentale ale cetățenilor înaintea intereselor unei companii.” adaugă Ionuț Cepraga.
“Complexul Energetic Oltenia este o companie privată la care acționar unic, prin diverse alte entități, este statul român. În aceste condiții, această societate comercială profită de poziția acționarului său, dobândind astfel, în mod exclusiv, terenuri pe care le exploatează. Nicio altă entitate nu ar putea obține astfel de beneficii, cum ar fi exproprierea proprietăților de pe terenurile carbonifere, pe bani publici. Sumele achitate în aceste condiții de statul român sunt derizorii, proprietarii expropriați fiind puși în situația de a rămâne pe drumuri. O astfel de practică vizează mai curând o procedură de naționalizare decât una de expropriere într-un stat de drept. Conform legii, exproprierea nu poate fi suspendată, astfel încât proprietarii sunt practic lăsați fără mijloace de apărare în fața buldozerelor Complexului Energetic Oltenia.“, declară Cătălina Rădulescu, avocat.