Bebelușul din Fetești, internat cu SHU, scapă de dializa peritoneală
Procedura de dializă peritoneală va fi întreruptă în cursul zilei de astăzi în cazul bebelușului din Fetești, în vârstă de 7 luni, internat în Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Marie Curie” cu sindrom hemolitic uremic (SHU).
Copilașul a fost internat pe 11 martie, în secția de nefrologie a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii “Marie Curie”, cu o formă severă de SHU, fiind începută de urgență procedura de dializă peritoneală. Un alt copil de 6 luni, tot din Fetești, fusese transferat în aceeași zi de la Institutul de Ocrotire a Mamei și Copilului “Alfred Rusescu” cu o formă incompletă de SHU. Copilului i s-a depistat verotoxină pozitivă, fiind confirmat cu E-Coli O26, dar nu a necesitat dializă peritoneală.
Medicii concluzionau la vremea respectivă că cei doi copii din Fetești au fost alimentați necorespunzător pentru vârsta lor, cu sarmale și supă de pui.
În Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Marie Curie” mai sunt internați 3 copii cu sindrom hemolitic uremic (SHU), conform informațiilor transmise de către medicii unității sanitare la Ministerul Sănătății.
Toți cei 3 copii primesc tratament de specialitate în secția de nefrologie. Copilul din Brașov prezintă o stare de sănătate mult ameliorată din punct de vedere neurologic, iar copilului din Fetești i se va întrerupe, așa cum precizam anterior, procedura de dializă peritoneală.
Starea de sănătate a celor trei copii este în evoluție favorabilă.
Medicii specialiști subliniază că atât alimentația corelată cu vârsta, cât și respectarea strictă a normelor de igienă, reprezintă elemente esențiale pentru dezvoltarea corespunzătoare a copiilor, în special a nou născuților.
Ministerul Sănătății reamintește importanța măsurilor de prevenție, în special respectarea igienei personale, procurarea alimentelor din surse autorizate, ambalate corespunzător. Specialiștii MS recomandă achiziţionarea produselor pasteurizate în cazul lactatelor, respectiv carne din surse verificate din punct de vedere sanitar veterinar, recomandând spălarea corespunzătoare a fructelor şi legumelor, dar și tratamentul termic al alimentelor atunci când se impune.