Prefectul, din nou somat de deputatul Tinel: „Îl suspectez de încălcarea legii”
Prefectul Gigi Petre a ajuns, din nou, în atenția deputatului PNL Gheorghe Tinel, de această dată împreună cu primarul comunei Sfântu Gheorghe, Livia Gomes.
Subiectul este unul dezbătut în urmă cu vreo doi ani, însă acum este mai actual ca niciodată, mai ales că se apropie alegerile locale. În plus, este și interesant, ținând cont de faptul că primarul din Sf. Gheorghe chiar dacă a candidat în 2012 ca independent, a fost mai apropiată de PDL (acum PNL). Lucrurile s-au schimbat, însă. PNL are un alt candidat la Sf. Gheorghe, pe Mădălin Teculescu, iar Livia Gomes candidează din nou, din partea PSD însă, după ce a scăpat ca prin urechile acului de Agenția Națională de Integritate.
Totul a pornit de la faptul că, în general, legile sunt interpretate în fel și chip. Cunoaștem întârzierile în finalizarea unor rapoarte, contestările în instanță și judecarea cu anii a dosarelor, toate acestea ducând la situații de multe ori amuzante, în care cei acuzați le arată degetul acuzatorilor….
Este și cazul primarului comunei Sf. Gheorghe, Livia Gomes, care a scăpat de eliberarea din funcție, după ce a fost acuzată de ANI că s-a aflat în stare de incompatibilitate. Adică a fost și primar și administrator al unei societăți comerciale timp de un an și jumătate (luni adunate din 2009 până în martie 2011). Raportul de evaluare al ANI a fost contestat în instanță, iar anii au trecut și au trecut… Instanța, Înalta Curte de Casație și Justiție, s-a pronunțat prin martie 2014, numai că… au trecut mai mult de trei ani de la încetarea stării de incompatibilitate, iar sancțiunea nu mai putea fi aplicată. Degeaba a venit ANI cu clarificări, cum că un nou termen de prescripție a început să curgă de la data de 19.03.2014, ca urmare a rămânerii definitive a raportului de evaluare. Prefectura preciza că nu poate emite ordinul!
Acum, copreședintele PNL Ialomița, Gheorghe Tinel, a dezgropat acest subiect și vrea să știe motivele reale care l-au determinat pe prefect să nu emită ordinul de încetare a mandatului primarului din Sf. Gheorghe, chiar dacă există o hotărâre definitivă și irevocabilă.
„Îl suspectez pe prefectul județului Ialomița de încălcarea legii și îl somez public să spună care sunt motivele pentru care nu a procedat conform prevederilor legale și nu a pus în aplicare decizia definitivă și irevocabilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție privind raportul de evaluare cu privire la incompatibilitatea primarului din Sf. Gheorghe”, afirma Gheorghe Tinel în cadrul unei conferințe de presă.
La data de 05.05.2012 (…), ANI a comunicat Instituției Prefectului Ialomița raportul de evaluare nr. 24595/G/II/03.05.2012, solicitând efectuarea procedurilor legale. În urma acestuia, Instituția Prefectului – Județul Ialomița a solicitat ANI un punct de vedere cu privire la aplicarea sancţiunii de interzicere a ocupării funcţiei eligibile de primar, care nu se regăseşte în competenţele legale ale prefectului. Ca răspuns la această solicitare, ANI a menționat că Raportul de evaluare nr. 24595/ G/ II/ 03.05.2012 a rămas definitiv prin Decizia nr. 1393/19.03.2014 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, urmând să fie declanșate procedurile disciplinare, în conformitate cu dispozițiile legale aplicabile. Referitor la imposibilitatea aplicării sancțiunii de către prefect, întrucât au trecut trei ani de la încetarea cauzei de incompatibilitate, se precizează că termenul de prescripție a aplicării sancțiunii a fost întrerupt deoarece raportul de evaluare a fost contestat de către doamna Gomes Tudorache Iulia Livia la instanța de judecată. Urmare a rămânerii definitive a raportului de evaluare prin decizia sus-menționată, un nou termen de prescripție a început să curgă de la data de 19.03.2014. Instituția Prefectului – Județul Ialomița a menționat că nu poate aplica o astfel de sancțiune prin emiterea ordinului de încetare a mandatului doamnei Gomes Tudorache Iuliana Livia, deoarece ar contraveni prevederilor art. 26, alin. 3, teza a II-a a Legii nr. 176/2010: „în cazul în care starea de incompatibilitate a încetat înainte de sesizarea Agenției, sancțiunea disciplinară poate fi aplicată în termen de trei ani de la încetarea cauzei de incompatibilitate”, se preciza într-un comunicat al Instituției Prefectului.