Aparat RMN la Spitalul Județean de Urgență din Slobozia
Un aparat RMN (rezonanţă magnetică nucleară), atât de necesar pentru acordarea de servicii medicale de calitate, a intrat în funcțiune, începând de săptămâna trecută, la Spitalul Județean de Urgență din Slobozia.
În următoarea perioadă va fi pus în funcțiune și un aparat radiologic digital
RMN-ul este o metodă imagistică de înaltă performanţă, neinvazivă şi neiradiantă, care utilizează un câmp magnetic puternic pentru a obţine imagini ale corpului uman.
Astfel că, odată cu achiziționarea aparatului, atât pacienții din județul Ialomița cât și din județele vecine, care au nevoie de o astfel de investigație, vor putea să vină de acum la Slobozia.
În plus, acest RMN reprezintă un avantaj pentru ca unii medici să aleagă să profeseze la Slobozia, având în vedere că, în momentul de față, în ceea ce privește investigațiile radiologice, este acoperită toată gama.
Programările pacienților se vor putea face în perioada următoare, iar investigațiile vor fi efectuate între orele 8:00 – 14:00.
La ora actuală se fac investigații RMN pacienților internați în spital, decontarea realizându-se pe servicii medicale (prin DRG). Ceilalți care doresc o vor putea face în baza unei recomandări de la medic, prin programare. Deocamdată nu există un acord între Casa Județeană de Asigurări de Sănătate și Spital, pentru ca asigurații (neinternați) să nu achite contravaloarea unei astfel de investigații, însă vom cunoaște în luna aprilie plafonul acordat.
„În sistem privat”, suma pe care o va plăti un pacient va fi între 400 și 750 lei, în funcție de complexitatea investigației.
„Este o investiție importantă pe care Consiliul Județean Ialomița a susținut-o, investiție estimată inițial la valoarea de 4,2 milioane lei, însă finalizată, în urma licitațiilor, cu 3,7 milioane lei. O investiție care aduce clar un plus serviciilor medicale pe care Spitalul le oferă în județ și, practic, vom putea oferi sprijin și județelor vecine. Vom susține în continuare Spitalul și cu alte investiții. Acest aparat RMN era foarte necesar, în condițiile în care, anual, aproximativ 700 de pacienți care aveau nevoie de astfel de investigație se duceau în alte județe. Probabil numărul pacienților va crește, odată ce se află că există un astfel de aparat aici, iar pe o estimare de o mie de cazuri anual, se vor putea obține venituri între 500.000 și 600.000 lei, investiția urmând a se amortiza în aproximativ 7 – 8 ani”, afirma Ștefan Mușoiu, vicepreședintele Consiliului Județean Ialomița.
Vor lucra, pe radiologie, doctorul Horia Matcaș – medic specialist radiologie și doctorul Petrescu. De asemenea, din aprilie, va veni o altă persoană care este în faza finală a studiilor, iar cu jumătate de normă va reveni un radiolog care a mai lucrat la Slobozia, însă în prezent lucrează în alt județ.
În funcţie de regiunea studiată, o investigaţie standard poate dura între 20 şi 60 de minute, dar se poate prelungi în funcţie de zona examinată.
„RMN-ul nu este o investigație de urgență, ci una de calitate, pentru precizare de diagnostic și conduită terapeutică. Tomograful (CT) este o investigație de înaltă performanță, de urgență, având o durată scurtă de investigație, de 5 -10 minute”, preciza Violeta Șapira, managerul Spitalului.
Trebuie spus că nu oricine poate face această investigație. Sunt anumite reguli care trebuie respectate, iar cei care au diverse implanturi, tije metalice, alergii, trebuie să informeze medicul.
Investițiile nu se vor opri aici. Sunt multe proiecte pentru care se caută surse de finanțare, însă și altele care deja sunt în stadiul final.
„Avem o bună colaborare cu Spitalul Județean de Urgență, susținem activitatea colegilor noștri, încercăm să folosim toate pârghiile legale pentru dotarea cu echipamente de înaltă performanță. Momentul de astăzi, punerea în funcțiune a acestui aparat de investigații cu rezonanță magnetică, oferă un mijloc suplimentar colegilor medici în a oferi diagnostice precise și eficiente. Următoarea etapă va fi o dotare suplimentară, sperăm pe fonduri europene, pentru Ambulatoriu și pentru Unitatea de Primiri Urgențe, și în regim de urgență dorim modernizarea sistemului de alimentare cu energie electrică, pentru a putea susține funcționarea acestor noi echipamente în siguranță”, a declarat Ioan Martin, vicepreședintele Consiliului Județean Ialomița.
Cu ajutorul Consiliului Județean, dar și al Ministerului Sănătății, se încearcă în următoarea perioadă schimbarea actualului computer tomograf (CT), achiziționat în anul 2007, care este depășit din punct de vedere moral și fizic. De asemenea, peste două-trei săptămâni se va pune în funcțiune un aparat radiologic digital care a costat 600.000 lei, bani alocați de către Primăria Slobozia.
„La ora actuală se lucrează la amenajarea camerei și montarea acestuia. Totodată, se va inaugura sala septică a blocului operator, modernizată din sponsorizări, care se ridică la suma de 250.000 lei, plus un nou sterilizator, cumpărat cu fonduri de la CJ și din fondul de dezvoltare al spitalului, urmând să fie schimbate în final ambele sterilizatoare vechi existente la Spital.În stadiul de proiect se află și schimbarea lifturilor, cu fonduri alocate de la CJ, dar și schimbarea sistemului electric, din joasă tensiune în medie tensiune. Mai sunt proiecte legate de UPU, spălătorie, ambulatoriu”, a adăugat Violeta Șapira, managerul Spitalului Județean de Urgență din Slobozia.
Citește și: Ialomița: S-a reluat Programul de Screening al Cancerului de Col Uterin