Ialomița: Doar 4% dintre unitățile de învățământ nu au autorizații de funcționare
În urma inventarierii unităților de învățătământ din județul Ialomița, din punct de vedere al obținerii autorizației de securitate la incendiu, au fost evidențiate 284 de clădiri pentru care nu este obligatorie autorizarea, 30 de clădiri care au autorizație și 99 de clădiri pentru care este necesară autorizarea.
Inspectoratul Școlar Județean Ialomița a făcut demersuri împreună cu autoritățile administrației publice locale pentru obținerea autorizației, însă în unele cazuri mai durează.
În județul Ialomița există 95 de unități cu personalitate juridică, majoritatea având autorizație sanitară de funcționare, mai puțin șapte dintre ele, mai precis patru unități de învățământ cu șapte localuri.
De exemplu, Școala Gimnazială Sălcioara nu deține grupuri sanitare vidajnabile, localul grădiniței nu corespunde ca spațiu instructiv-educativ, iar la grădinița din satul Rași nu există grupuri sanitare interioare. Într-adevăr, unele dintre probleme sunt în curs de rezolvare, însă mai durează.
La Școala Gimnazială Bărbulești nu s-a realizat recepția grupurilor sanitare nou construite, iar la Liceul Pedagogic Matei Basarab din Slobozia, corp B, structura funcțională este necorespunzătoare.
De asemenea, la Colegiul Național Mihai Viteazul din Slobozia – corp internat – structura funcțională este necorespunzătoare, iar la Grădinița cu program normal din Căzănești – se află în reabilitare.
„Județul nostru stă foarte bine față de alte județe din țară, care au și peste 50% dintre unități fără autorizație.
Noi avem, iată, doar aceste patru unități de învățământ din 95, deci un procent de aproape 4%, din care sunt pe cale de rezolvare Sălcioara cu trei locații, la Bărbulești este o problemă tehnică de recepție a grupurilor sanitare și nu cred că este nerezolvabil, rămâne ca o provocare ceea ce avem la Colegiul Național și Liceul Pedagogic unde soluția este găsirea unor spații propice.
Evident că nu putem fi mulțumiți decât dacă avem zero, dar lucrăm la ele și sperăm să obținem împreună cu autoritățile locale sprijinul pentru ca unitățile de învățământ să-și rezolve această situație”, afirma Cătălin Grigore, inspector școlar general adjunct.