Proiectul de buget al județului Ialomița pentru 2016
Ialomita: Bugetul „sărăcăcios” al județului pe 2016, suplimentat cu banii economisiți în 2015
Vineri, 21 ianuarie, la Centrul Cultural UNESCO Ionel Perlea, reprezentanții Consiliului Județean Ialomița au făcut o prezentare a proiectului de buget al județului Ialomița pentru 2016.
În opinia vicepreședintelui Consiliului Județean, Ștefan Mușoiu, bugetul de anul acesta este unul „generos din perspectiva economiilor făcute la buget în 2015”, dar „sărăcăcios” dacă privim alocările bugetare din acest an.
„Dacă în 2014 aveam un buget pe echilibrare, pe Consiliul Județean, de 16,8 milioane lei, plus alte 9,5 milioane lei pe drumuri, iar pe 2015 un buget de aproximativ 50 milioane lei, anul acesta avem un buget de 9 milioane lei pentru echilibrarea bugetelor locale și 2 milioane lei pentru drumuri județene. Este un buget de subzistență, dacă nu făceam economii în 2015. Dacă după 25 de ani de sărăcie, anul 2015 a fost unul mai bun, iată că s-a revenit la același mod de repartizare, dar sumele sunt din ce în ce mai mici”, spunea acesta.
Așadar, bugetul propriu al județului pe anul 2016 va fi, potrivit calculelor, de aproximativ 150 milioane lei, din care peste 105 milioane lei sunt pe secțiunea de funcționare și 44 milioane lei pe dezvoltare, din care 42 milioane lei provin din excedentul anului 2015.
Reprezentanții CJ estimează o creștere a veniturilor proprii, în special din concesiuni, cu 10%, având în vedere și faptul că au valorificat integral terenurile din zona de est a județului.
„C.J. primește totodată o cotă parte din totalul impozitului pe venit colectat la nivelul județului, iar prin legea bugetului se primește 11,25%, Direcția de Finanțe estimând o creștere de aproximativ 8% a veniturilor din impozitul pe venit colectate. În schimb, sumele defalcate din TVA sunt inferioare anului 2015, din cauza unei alte abordări a guvernului. Anul trecut s-a asigurat un nivel minim pentru fiecare UAT, tinzând spre egalizarea acestor venituri, bineînțeles fiind favorizate UAT-urile cu activitate economică mai mică. Acum s-a revenit la strategia din 2014, prin care se repartizează cotă parte din veniturile colectate din impozitul pe venit și TVA”, preciza Ioan Martin, vicepreședinte al C.J.
Din acest buget se vor finanța și instituțiile subordonate Consiliului Județean, existând creșteri semnificative anul acesta.
În ceea ce privește investițiile, reprezentanții instituției susțin că infrastructura rutieră va fi pe primul loc, urmată de cea din sănătate și servicii sociale.
Ce drumuri vor fi modernizate – vezi pe pagina următoare