Ialomița: Toate localitățile au fost realimentate cu energie electrică, potrivit Enel Dobrogea
Din cauza condiţiilor meteo deosebite, a viscolului și caderilor masive de zăpadă (cod portocaliu, ce s-a încheiat azi la ora 12:00, persistând avertizarea de cod galben), au fost afectate reţelele electrice din raza de activitate a societăţii Enel Distribuţie Dobrogea.
În data de 18 ianuarie, la ora 18:00, situaţia se prezenta astfel:
- în judeţele Tulcea și Ialomița toate localitățile au fost realimentate.
- în judeţul Constanța sunt nealimentate total 8 linii electrice aeriene de medie tensiune, 6 linii electrice aeriene de medie tensiune, parţial, precum şi 196 posturi de transformare, fiind afectate 18 localităţi (Saraiu, Stejaru, Dulgheru, Răzoare, Lipnița, Cuigiuc, Goruni, Galița, Gârlița, Esechioi, Carvănul Mare, Carvănul Mic, Hațeg, Abrud, Rasova-CAP, Potârnichea, Ciobanu, Miorița) iar parțial Amzacea și Hârșova
Pentru remedierea avariei ce afectează partial localitatea Cumpăna, s-a optat pentru o soluție de alimentare cu electricitate printr-o nouă conexiune provizorie, până la remedierea defectelor. Din cauza viscolului puternic 8 console din rețeaua aeriană de medie tensiune au fost rupte (confecții metalice aferente susținerii izolatorilor și conductoarelor) și trebuie înlocuite complet, iar toți conductorii trebuie repoziționati sau înlocuiți pe o lungime de 1,2 km. Echipele Enel Distribuție Dobrogea și ale contractorilor vor continua să intervină în această seară și noapte cu utilaje, macarale pentru realimentarea cu electricitate a consumatorilor. Condițiile de noapte și vântul ce suflă cu o viteză de peste 50km/h în câmp deschis fac intervenția foarte dificilă.
- în judeţul Călăraşi sunt nealimentate total o linie electrică aerienă de medie tensiune, precum și 6 linii electrice aeriene de medie tensiune, parţial și 69 de posturi de transformare, fiind afectate 11 localităţi (Dragalina, Bosneagu, Postăvari, Știubei-Orăști, Ulmu, Pelinu, Frăsinet, Valea Argovei, Curcani, Gurbănești, UM Bărăganu).
În toate zonele se înregistrează deranjamente individuale și colective datorate condițiilor meteo pentru remedierea cărora se intervine.
Printre cauzele care au dus la producerea incidentelor, pe fondul condiţiilor meteo deosebite, se numără izolatori sparţi şi conductori rupți, chiciură depusă pe elemente de reţea, galopaj al conductoarelor ca urmare a vântului extrem de puternic (conductoarele se apropie din cauza vântului şi se produce arc electric, ceea ce conduce la întreruperea furnizării de electricitate).
În pofida condiţiilor meteo severe, cu rafale de vânt de peste 80km/h şi a condiţiilor de circulaţie rutieră dificile, a drumurilor blocate si a lipsei vizibilitaţii în teren (câmp) sub 50 metri, echipele Enel Distribuție Dobrogea şi ale contractorilor lucrează neîntrerupt, pentru restabilirea în cel mai scurt timp a alimentării cu energie electrică a consumatorilor.
Colaborăm cu autorităţile locale, cu care păstrăm un contact permanent şi care sprijină intervenţia echipelor Enel.