Închisoare cu executare pentru primarul municipiului Slobozia, Alexandru Stoica
Primarul municipiului Slobozia, Alexandru Stoica, a fost condamnat miercuri, 16 decembrie, de Judecătoria Slobozia, la 3 ani de închisoare cu executare, pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual, faptă comisă la data de 4 aprilie 2013, în dosarul SC Art Petrol Service SRL.
Alături de primar au fost condamnați cu suspendare, sub supraveghere a executării pedepsei pe o durată de 4, respectiv 5 ani, Costea Agripina Gabriela, secretar al municipiului Slobozia și Marian George Corneliu, şef Serviciu Urbanism în cadrul Primăriei municipiului Slobozia.
În cauză a mai fost cercetată și Esterka (Aionesei) Aurelia Anica, arhitect în cadrul primăriei Slobozia.
„La data de 4 aprilie 2013, cu prilejul emiterii unei autorizaţii de construcţie ce avea ca obiect construirea unei staţii de carburant în municipiul Slobozia, cei patru inculpaţi au atestat în mod necorespunzător adevărului existenţa tuturor acordurilor şi avizelor necesare emiterii respectivei autorizaţii, inculpaţii Costea Agripina Gabriela, Marian George Corneliu și Esterka (Aionesei) Aurelia Anica acţionând la instigarea inculpatului Stoica Alexandru”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Slobozia.
Dosarul a fost trimis la începutul lunii iunie, spre soluționare, la Judecătoria Slobozia. Decizia luată azi nu este definitivă, având drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei.
„ (…) condamnă pe inculpatul Stoica Alexandru la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual, faptă comisă la data de 04.04.2013. În baza art. 396 alin. 2 NCpp rap. la art. 25 rap. la art. 289 alin. 1 VCp, cu aplic. art. 5 NCp, condamnă pe inculpatul Stoica Alexandru la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la fals intelectual, faptă comisă la data de 04.04.2013. (…) contopeşte pedepsele stabilite, astfel încât inculpatului i se aplică pedeapsa cea mai grea, aceea de 3 ani închisoare, astfel că, în final, inculpatul Stoica Alexandru urmează să execute pedeapsa rezultantă de 3 ani închisoare. În baza art. 12 din Legea 187/2012 rap. la art. 71 VCp, interzice inculpatului, cu titlu de pedeapsă accesorie, drepturile prevăzute de art. 64 alin. 1 lit. a teza finală şi lit. b VCp, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, de la rămânerea definitivă a hotărârii şi până la executarea în întregime sau considerarea ca executată a pedepsei principale. Dispune executarea pedepsei prin privare de libertate”.
În ceea ce-l privește pe Marian George Corneliu, acesta a fost condamnat „la pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual, faptă comisă la data de 04.04.2013. În baza art. 12 din Legea 187/2012 rap. la art. 71 VCp, interzice inculpatului, cu titlu de pedeapsă accesorie, drepturile prevăzute de art. 64 alin. 1 lit. a teza finală şi lit. b VCp, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţiile elective publice şi dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, de la rămânerea definitivă a hotărârii şi până la executarea în întregime sau considerarea ca executată a pedepsei principale. În baza art. 86 indice 1 VCp, dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe o durată de 5 ani, termen de încercare stabilit in condiţiile art. 86 indice 2 VCp. În baza art. 86 indice 3 alin.1 VCp, pe durata termenului de încercare, condamnatul trebuie să se supună următoarelor măsuri de supravaghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Ialomiţa la datele fixate de acest serviciu; b) să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea; c) să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă; d) să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele lui de existenţă. În temeiul art. 71 alin. 5 VCp, suspendă executarea pedepsei accesorii pe durata suspendării sub supraveghere a executării pedepsei principale. În temeiul art. 359 VCpp, atrage atenţia condamnatului asupra dispoziţiilor prevăzute de art. 86 indice 4 VCp, a căror nerespectare are ca urmare revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere şi executarea în întregime a pedepsei”.
Costea Agripina Gabriela a fost condamnată la pedeapsa de 1 an şi 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual, faptă comisă la data de 04.04.2013.
„În baza art. 12 din Legea 187/2012 rap. la art. 71 VCp, interzice inculpatului, cu titlu de pedeapsă accesorie, drepturile prevăzute de art. 64 alin. 1 lit. a teza finală şi lit. b VCp, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţiile elective publice şi dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, de la rămânerea definitivă a hotărârii şi până la executarea în întregime sau considerarea ca executată a pedepsei principale. În baza art. 86 indice 1 VCp, dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe o durată de 4 ani, termen de încercare stabilit în condiţiile art. 86 indice 2 VCp. În baza art. 86 indice 3 alin.1 VCp, pe durata termenului de încercare, condamnata trebuie să se supună următoarelor măsuri de supravaghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Ialomiţa la datele fixate de acest serviciu; b) să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea; c) să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă; d) să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele lui de existenţă. În temeiul art. 71 alin. 5 VCp, suspendă executarea pedepsei accesorii pe durata suspendării sub supraveghere a executării pedepsei principale. În temeiul art. 359 VCpp, atrage atenţia condamnatei asupra dispoziţiilor prevăzute de art. 86 indice 4 VCp, a căror nerespectare are ca urmare revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere şi executarea în întregime a pedepsei. Ia act că latura civilă a fost disjunsă”.
Cei trei sunt obligați la plata sumei de 2.100 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat, respectiv câte 700 de lei în sarcina fiecăruia dintre cei trei inculpaţi. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei.