Ialomița: Wow! Utilajele de deszăpezire sunt dotate cu GPS
Se apropie iarna. Deja ne gândim cu groază la căderile masive de zăpadă și la zecile de blocaje pe drumurile comunale, județene și naționale, la mașini înzăpezite, la case acoperite de zăpadă, dar și la binecunoscuta surprindere a autorităților de venirea iernii. Cât suntem de pregătiți, practic, pentru această iarnă? Pentru că la teorie nu ne-a întrecut nimeni…
Prin luna septembrie, se întrunea Comitetul județean pentru situații de urgență, în cadrul căruia s-a aprobat un program de măsuri. De asemenea, au avut loc întâlniri cu autoritățile publice locale, respectiv cu primarii, în calitatea lor de președinți ai comitetelor locale pentru situații de urgență, cu inspectorii șefi de la poliție, jandarmerie și pompieri, discutându-se despre modul în care s-au pregătit pentru deszăpezirea localităților, a drumurilor comunale din subordine, dacă persoanele vârstnice sunt luate în evidență, dacă au posibilități de cazare și de hrană pentru cei înzăpeziți.
Potrivit prefectului județului Ialomița, Gigi Petre, suntem pregătiți, există stocuri de carburant, de material antiderapant, este drept că nu pentru toată perioada de iarnă, pentru că nu există posibilitatea de stocare, dar există stocuri suficiente ca să facem față unor intemperii.
Ca element de noutate, în această iarnă, atât pentru drumurile județene cât și naționale, va acționa pentru deszăpezire un singur operator, același care anul trecut a câștigat licitația pentru drumurile naționale.
S.C. OYL COMPANY HOLDING Slobozia a câștigat licitațiile de deszăpezire și pe drumurile județene și pe cele naționale, fapt care, în opinia prefectului, avantajează cumva județul nostru, pentru că poate exista o mai mare mobilitate. O noutate va fi și aceea că toate utilajele de deszăpezire vor fi dotate cu GPS, iar la centrul operațional de la ISU se va cunoaște în permanență care este poziția și modul de acțiune al utilajelor de deszăpezire.
Un alt aspect de noutate, în caietul de sarcini pentru drumurile județene s-au introdus și patru puncte de sprijin, care vor avea în permanență utilaje la locul respectiv. Puncte de sprijin vor fi la Rădulești, Axintele, Luciu, iar cel de la Platonești se vrea modificat printr-un act adițional și poziționat în nordul județului, unde sunt mereu probleme, undeva la Colelia, Cocora sau Grindu.
„Utilajele sunt pe poziții, iar la Drumurile Naționale există utilaje, în jur de 18, proprietatea DRDP Constanța, care vor acționa și ele pe drumurile naționale”, a mai spus prefectul.
În cadrul ședinței CJ s-a vorbit și despre necesitatea înființării de perdele de protecție, atât de necesare, care ne-ar scuti de multe eforturi și bani în sezonul rece.
Însă, deși se vorbește an de an despre aceste lucruri, mare lucru nu s-a făcut. Ici-colo se mai creează o astfel de perdea de protecție, însă insuficient pentru ce probleme există. Ideea este că atât timp cât proprietarii de terenuri pe care se dorește împădurirea nu acceptă cedarea…nimic nu se poate face.
De anul viitor, se va încerca de către Consiliul Județean inițierea unor acțiuni de împădurire pe terenuri alocate de primării, însă în proiectul pilot vor intra puțin peste 10 localități.