DSVSA: Atenție la Pesta Porcină Africană! Focare la 150 km de Delta Dunarii
Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa revine la comunicatul de presă cu privire la pesta porcină africană din data de 23.09.2014 şi atenţionează următoarele:
Alertele primite din statele membre şi din cele terţe din Europa prin sistemele rapide de alertă ale Comisiei Europene şi ale Organizaţiei Mondiale pentru Sănătate Animală (OIE) ne semnalează înmulţirea confirmărilor cazurilor de pestă porcină africană (PPA) în zone care ridică gradul de alertă al administraţiei veterinare competente la nivel maxim.
Ultimele şi cele mai îngrijorătoare cazuri au fost confirmate săptămâna trecută în două regiuni din Ucraina (Odessa şi Mycolaiev), foarte apropiate de teritoriul Republicii Moldova. Focarele au fost notificate către OIE în data de 28 octombrie 2015 şi sunt situate la o distanţă de aproximativ 150 de km de Delta Dunării, 190 km de judeţul Vaslui, şi 210 km de judeţele Iaşi şi Galaţi.
Facem precizarea că până în prezent virusul nu a pătruns pe teritoriul României.
Vă informăm că virusul poate determina pagube importante prin procentul de mortalitate ridicat, prin dificultăți de eradicare a bolii și prin restricții impuse comerțului, de aceea, teritoriul țării trebuie păstrat indemn.
Urmare a celor precizate mai sus, atenționăm:
a.) crescătorii de porcine de la gospodăriile populației au obligația:
- ca toți porcii existenți în exploatație să fie identificați;
- să anunțe, orice caz de îmbolnăvire sau mortalitate, medicul veterinar împuternicit de la nivelul C.S.V.A. teritorială, precum și D.S.V.S.A. Ialomita, la telefonul nr. 0731328503 sau 0243232069;
- pentru orice mișcare de animale, proprietarii sunt obligați să solicite documentele de transport animale medicului veterinar împuternicit de pe raza teritorială unde se află exploatația. Deasemenea, proprietarii de animale au obligația, ca orice achiziție de animale, să anunțe, medicul veterinar împuternicit de pe raza teritorială unde se află exploatația.
b.) societățile comerciale de porcine, au obligația:
- de a înăspri condițiile de biosecuritate;
- respectarea condițiilor de filtru sanitar veterinar atât pentru personalul angajat căt și pentru vizitatori;
- efectuarea periodică de acțiuni în exploatație privind DDD (dezinfecția, dezinsecția și derazitarea);
- să anunțe orice caz de suspiciune de boală;
– orice intenție de achiziție de porcine, atât din statele membre căt și din țări terțe, să notifice în prealabil D.S.V.S.A Ialomița. Deasemenea, se interzice orice achiziții de animale vii, material seminal, ovule și embrioni din zonele de risc pentru Pesta Porcină Africană, din țările în care evoluează boala.
c.) responsabilii fondurilor de vânătoare, au obligații:
- procurarea de porci mistreți din alte țări se va face doar cu notificarea prealabilă a D.S.V.S.A. Ialomița;
- notificării, în regim de urgență, către DSVSA Ialomița, a oricărui caz de porc mistreț mort sau bolnav pe care îl identifică;
- să respecte recomandările, transmise de D.S.V.S.A. Ialomița, și regulile în ceea ce priveste organizarea partidelor de vânătoare, pentru a crește biosecuritatea și a limita posibilitatea de răspândire a eventualilor agenți patogeni ce pot fi vehiculați odata cu vânatul, în timpul vânătorilor organizate de aceștia.
Precizăm de asemenea, că în scopul limitării răspândirii bolii în Comunitatea Europeană, Comisia a impus restricții pe zonele de risc pentru Pesta Porcină Africană, în ceea ce privește mișcările de animale din statele în care s-a confirmat virusul pestei porcine africane, către restul statelor membre cu care se desfășoară comerț intracomunitar liber cu animalele vii, produse, subproduse, material seminal, ovule și embrioni.
Boala este cauzată de un virus
Câteva date despre cum arată un porc bolnav de Pesta Porcină Africană:
Nu există semne specifice care să indice boala, semnele pot fi atribuite şi altor boli.
- mortalitatea ridicată, aproape de 100%, intervenită într-un timp extrem de scurt;
- temperatură foarte ridicată (40,5 – 42 ◦C) și stare febrilă;
- roşeaţă sau învineţire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului și pieptului;
- lipsa poftei de mâncare, apatie și împleticire în mers, care pot apărea cu 24-48 de ore înaintea morții;
- vomitări, diaree (uneori cu sânge) și urdori la ochi;