Slobozia, orașul de domiciliu al multor migranți africani
„Precizez că în actele de identitate pe care eu le făceam în fals, treceam domicilii fictive din oraşul Slobozia, judeţul Ialomiţa, precum şi CNP-uri, serii şi numere de asemenea fictive.(…) Pentru o carte de identitate primeam în jur de 500 euro”, a mărturisit unul dintre suspecți.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism- Biroul Teritorial Dâmboviţa, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul SCCO Dâmboviţa şi BCCO Ploieşti au efectuat, săptămâna trecută, un număr de 4 percheziţii domiciliare pe raza judeţului Dâmboviţa în vederea documentării activităţii infracţionale a unor persoane cercetate pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de migranţi, facilitarea şederii ilegale în România şi fals intelectual.
În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2012, suspecţii Răducanu Ionuţ-Ninel şi Şerban Dumitru (angajat în cadrul Serviciului de Evidenţă a Populaţiei Dâmboviţa, fost şef al Serviciului de Paşapoarte Dâmboviţa) au falsificat mai multe acte de identitate (cărţi de identitate, permise de conducere, paşapoarte, etc.) care permiteau migranţilor trecerea frauduloasă a frontierei de stat precum şi accesul liber pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene.
Cu ocazia percheziţiei efectuate la sediul Biroului Judeţean pentru Administrarea Bazelor de Date privind Evidenţa Populaţiei Dâmboviţa au fost găsite şi ridicate 700 de elemente de siguranţă pentru cărţi de identitate, an de emisie 2008.
„Precizez că în actele de identitate pe care eu le făceam în fals, treceam domicilii fictive din oraşul Slobozia, judeţul Ialomiţa, precum şi CNP-uri, serii şi numere de asemenea fictive.(…) Pentru o carte de identitate primeam în jur de 500 euro”, a mărturisit unul dintre suspecți.
Aceste percheziții sunt în continuarea unei acțiuni din 23 septembrie, când procurorii DIICOT au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor OKOMBI REMY FERNAND OSCAR, PETRACHE ION şi NICULA MIHAI SANDU pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de migranţi, facilitarea şederii ilegale în România şi fals intelectual.
„În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2012, pe teritoriul României s-a constituit un grup infracţional organizat coordonat de către inculpatul OKOMBI REMY FERNAND OSCAR, cetăţean congolez, grup ai cărui membrii, cetăţeni români şi străini (de origine africană) au racolat, îndrumat şi călăuzit persoane de cetăţenie congoleză şi de alte cetăţenii pe ruta Congo – Coasta de Fildeş – Uganda – România – statele vest europene (preponderent Franţa şi Belgia).
S-a reţinut că, într-o primă fază, membrii grupului procedau la introducerea „aparent legală” a migranţilor în România prin obţinerea de vize emise de oficiile consulare şi ambasadele României din zona Africii, în baza unor invitaţii ale unor cetăţeni români sau conaţionali stabiliţi în România ori pentru participarea la diverse întruniri organizate pe teritoriul României.
Ulterior intrării în România, migranţii erau cazaţi în diferite locaţii din Bucureşti sau în zonele limitrofe, iar în perioada de şedere membrii grupului întreprindeau demersurile necesare obţinerii documentelor de identitate româneşti falsificate care permiteau accesul liber pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene.
După obţinerea documentelor de identitate româneşti, falsificate, membrii grupării ar fi folosit două modalităţi de transport a migranţilor către vestul Europei. Astfel, o parte dintre migranţi erau scoși din ţară, în mod fraudulos, cu ajutorul unor documente false, prin frontiera de vest a țării cu destinaţia Franţa și Belgia.
Altor migranți, membrii grupului le achiziţionau bilete de avion pentru a se întoarce în țările de origine, cu escală în Franța. În aeroportul de escală, migranţii erau așteptați de către alţi membri ai grupului, care le puneau la dispoziţie documente false necesare şederii pe teritoriul francez. Din documentarea activităților infracționale a rezultat că au fost introduși fraudulos în Franța, Belgia și alte state circa 30 de migranți.
La data de 23 septembrie, cu ocazia percheziţiilor efectuate pe raza judeţelor Dâmboviţa şi Giurgiu au fost găsite și ridicate mai multe documente, suma de 23.000 euro și o armă cu aer comprimat deținută ilegal.
La data de 24 septembrie 2015 Tribunalul Dâmboviţa a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor pentru o perioadă de 30 de zile.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.