Ziua Porumbului, la a VI-a ediție
Peste o mie de persoane, din multe zone ale țării, au participat joi, 10 septembrie, în satul Orezu – județul Ialomița, la „Ziua Porumbului”, eveniment organizat de șase ani de fermierul Nicolae Sitaru (firma Elsit Com Ciochina).
Ziua Porumbului reuneşte în fiecare an din ce în ce mai mulți fermieri, specialişti din agricultură, producători de hibrizi de porumb, furnizori de echipamente agricole, reprezentanţi ai mediului bancar și ai autorităţilor publice locale și centrale. Prin organizarea acestui eveniment, cunoscut la nivel internațional, se urmărește promovarea culturii de porumb, dar şi a noilor tehnologii utilizate pentru a crește productivitatea în acest sector agricol.
Manifestarea a început cu vizite la standurile amenajate în apropierea loturilor experimentale, pregătite de companiile producătoare de hibrizi de porumb, unde reprezentaţii acestora au prezentat caracteristicile hibrizilor din portofoliul propriu, dar și la furnizori de utilaje și echipamente agricole. Din păcate, producția de hibrizi românești este în continuare modestă, în comparație cu concurența străină, care își face loc din ce în ce mai mult pe piața românească de profil, din cauza faptului că în România încă nu se investește în acest sens.
Fermierii au vorbit mult și despre condițiile climatice din acest an și despre cum se comportă hibrizii diferitelor firme de profil la clima din zona noastră.
Nicolae Sitaru susținea că într-un an cu condiții climaterice nefavorabile se văd diferențele între hibrizi. Astfel, în acest an, unele culturi s-au comportat foarte bine, altele mai puțin, mai precis au existat rezultate foarte diferite de la 5.000 kg/hectar, la 11.000 kg/hectar. Totul a stat în calitatea hibridului.
„Anul 2015 l-am simțit mai greu față de alți ani, cu căldură foarte multă, cu probleme și producții mai modeste față de anii precedenți. Într-un an ca ăsta, e bine să vedem ce hibrizi sunt mai adaptați condițiilor noastre, în așa fel încât alegerile pe care le facem să fie corecte, iar rezultatul, adică producția de porumb, să fie mai bun. Cred că este de datoria noastră să facem producții mai bune și să le valorificăm mai bine”, spunea Nicolae Sitaru.
Pentru al treilea an consecutiv a participat la Ziua Porumbului și ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Acesta spunea că „deși anul acesta nu a mai fost așa darnic cu noi, fiind mai secetos, porumbul a fost, totuși, cel mai exportat produs agroalimentar”.
„Așa reiese din analiza comparativă a schimburilor comerciale cu produse agroalimentare în semestrul I 2015, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014. Aceeași analiză arată o creștere puternică a exportului de porumb în primul semestru, față de primul semestru de anul trecut. (…) Cred că am realizat un progres extraordinar în agricultura din România, iar datoria noastră, a autorităților, este de a fi alături de dumneavoastră. Chiar dacă anul acesta nu a fost obținută producția de porumb pe care v-ați fi dorit-o și mi-aș fi dorit-o, plec de aici cu speranța că anul viitor, cu investițiile pe care le facem, îmbunătățirea tehnologiei pe care dumneavoastră ați realizat-o în această perioadă, lucrurile vor sta din ce în ce mai bine. Încă o dată vă felicit și sper ca la anul producția de porumb să fie mult mai bună”, spunea ministrul.
La manifestare a participat și viceministrul Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova, Nicolae Olaru, care afirma la un moment dat că „porumbul va salva omenirea”, acesta urmând a fi, în opinia acestuia, motto-ul evenimentului.
În context, acesta reclama faptul că urbanizarea, care „mușcă” din terenurile agricole și, totodată, degradarea terenurilor vor conduce în viitor la o lipsă a alimentelor, iar numai tehnologiile înalte vor mai salva populația aflată în permanentă creștere.
În cadrul acestui eveniment a mai luat cuvântul și președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, Laurențiu Baciu, care, spre deosebire de alte ediții, s-a limitat la a spune doar că este impresionat de numărul mare de fermieri prezenți la eveniment, catalogat ca sărbătoarea agricultorilor, ca răsplată a unui întreg an de muncă.
„Din păcate, sunt zone în țară în care situația nu arată la fel de bine ca la dumneavoastră, din cauza secetei, chiar dacă nici aici nu arată așa cum ar trebui, dar tot e mai bine decât în alte zone din țară. (…) Ghinionul a venit pe rând. Nimeni nu se aștepta la un asemenea fenomen și care să persiste atât de mult. Din păcate, în zona Brăilei de exemplu, a plouat foarte puțin, doar 28 litri/m.p., iar producția obținută a fost de o tonă, maxim două în tarlaua cea mai bună. Dar sper să depășim aceste necazuri și să le mulțumim celor de la Ministerul Agriculturii care, împreună cu primul ministru, au hotărât ca din puținul pe care îl are bugetul României să ne despăgubească și pe noi cât de cât pentru a putea relua un nou ciclu agricol”, spunea Baciu.
Anul acesta evenimentul a fost mult mai bine organizat, au existat multe noutăți, exemple fiind filmarea evenimentului cu o dronă, materialele informative pentru cei prezenți nu au mai fost împărțite de fiecare firmă participantă, ci adunate într-un rucsac care era oferit la plecare, dar și masa festivă, fiecare participant fiind servit la masă.
Manifestarea a cuprins și momente de muzică și dans, dar și tombole cu multe premii.