Ialomița: Campanie de vaccinare antirabică. Toți câinii trebuie să fie legați sau ținuți închiși timp de 14 zile de la declanșarea campaniei
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița anunță că din 17 septembrie 2015 va începe campania de vaccinare antirabică orală a vulpilor, care se va realiza prin distribuție aeriană și manuală.
Rabia sau turbarea este o boală infecțioasă întâlnită la toate speciile de animale homeoterme, transmisibilă la om, caracterizată prin grave tulburări nervoase, exprimate prin hiperexcitabilitate și agresivitate, urmate de paralizie și moarte.
Incidența cazurilor de turbare variază foarte mult în funcție de dinamica populațiilor speciilor rezervor și de starea de imunitate a acestora. Rezervorul natural de virus îl reprezintă carnasierele sălbatice, în special vulpile, a căror imunizare se realizează prin distribuția de momeli vaccinale.
Începând din anul 2012, România are în derulare un program de vaccinare a vulpilor ale cărui costuri sunt cofinanțate de Uniunea Europeană.
Programul se realizează prin distribuţie aeriană, cu avionul şi/sau elicopterul, respectiv 25 doze vaccinale/campanie/km2, evitându-se localităţile (nu se aruncă momeli la mai puţin de 500 metri de localităţi), luciurile de apă, autostrăzile, drumurile naționale.
În jurul acestor zone evitate de distribuţia aeriană, precum şi în zonele greu accesibile de către avion, distribuirea momelilor vaccinale se va face manual, la intrarea în vizuină și pe traseele circulate de vulpi.
Urmare a aplicării programului de vaccinare a vulpilor, se constată scăderea numărului de rezultate pozitive la investigațiile de laborator și implicit a focarelor declarate.
Evoluția turbării din anul 2013 până în prezent a urmat un trend descrescător, astfel în anul 2013 au fost declarate 9 (nouă) focare, în anul 2014 au fost declarate 4 (patru) focare, iar în anul 2015 nu au fost înregistrate cazuri pozitive.
Desfășurarea în condiții optime și fără accidente a vaccinării impune ca:
toți câinii să fie legați sau să fie ținuți închiși timp de 14 zile de la declanșarea campaniei;
să se anunțe imediat medicul veterinar, administrația publică locală sau gestionarul fondului de vânătoare daca sunt găsite animale moarte pe teritoriul supus vaccinării.
Este important de știut că:
Vaccinul este sigilat într-un înveliș dur conceput astfel încât să se spargă când animalul mușcă din momeală, eliberându-se astfel doza imunizantă;
În zonele limitrofe localităților, momelile vaccinale se distribuie manual de către gestionarii fondurilor de vânătoare împreună cu medicii veterinari oficiali din cadrul D.S.V.S.A. Ialomița, iar în zonele din afara localităților momelile vor fi distribuite din avion, de la mică altitudine;
Momelile trebuie lăsate în zonele în care au fost distribuite;
Imunitatea contra rabiei (turbării) se instalează în 2-3 săptămâni după ingerare;
Vaccinul nu poate produce îmbolnăvirea oamenilor sau animalelor chiar în cazul în care este înghițit;
Dacă pisica sau câinele mănâncă mai multe momeli cu vaccin, poate să apară voma sau diareea din cauza învelișului din carne de pește și nu din cauza vaccinului;
Dacă se întâmplă accidental să aveți contact cu vaccinul, spălați zona care a venit în contact cu apă și săpun, apoi clătiți cu apă din abundență;
Dacă găsiți o momeală intactă sau cu învelișul desfăcut, spart sau distrus, cu mâinile protejate, plasați momeala într-o pungă de plastic și anuntați medicul veterinar din cea mai apropiată localitate. Acest vaccin nu este autorizat pentru imunizarea câinilor sau pisicilor.