Expoziție de pictură Ștefan Șerban – Portretul, în viziunea artistului plastic brăilean
Săptămâna trecută, la Centrul Cultural UNESCO Ionel Perlea din Slobozia, a avut loc vernisajul expoziției de pictură al artistului plastic Șerban Ștefan.
Expoziția a reunit o serie de portrete, în principal cu semnificație religioasă, dar și peisaje, toate creații ale ultimei perioade, când pictorul a devenit extrem de prolific, semn că dexteritățile sale în mânuirea penelului au atins un nivel ridicat.
Adept al figurativului, plasticianul structurează armătura compozițiilor sale astfel încât pasajele cromatice să îi permită și o desfășurare mai liberă a tușelor, cu un grad ridicat de picturalitate.
Lui Șerban Ștefan îi place să redea detalii, să insiste pentru a scoate în evidență un anumit motiv, o idee, un gest, întrucât este un perfecționist al formei, având o experiență de peste 30 de ani în fața șevaletului.
Chipurile pe care publicul le-a putut admira în sala Arcadia a Centrului Cultural UNESCO Ionel Perlea din Slobozia aparțin unor personalități ale ortodoxiei, ale cunoscuților, ale prietenilor din breaslă, ale unor foști președinți ai României și chiar al Regelui Mihai.
I-am putut vedea pe Părintele Cleopa, Iustian Pârvu, Părintele Galeriu, Arsenie Boca, Patriarhul Daniel, Casian Crăciun, Patriarhul Teoctist împreună cu Papa Ioan Paul al II-lea, dar și alții.
„În anii trecuți am observat că portretul nu era o preocupare acerbă a picturii domniei sale. (…) Galeria de sfinți este memorabilă. Mi-a atras atenția și un autoportret realizat prin tehnica mozaic, dar și altele. (…) Spun, însă, că marea dragoste a lui Șerban Ștefan rămâne peisajul”, spunea criticul de artă Amelia Dincă.
Portretul nefiind o temă ușor de realizat deoarece presupune o stăpânire a desenului, o cunoaștere a anatomiei faciale și o capacitate de observare și transpunere pe pânză a trăirilor interioare ale modelului, Ștefan Șerban dă aici întreaga măsură a științei sale legată de acest subiect, îndrăznind cu mult curaj și stăpânire de sine să realizeze o întreagă expoziție de portrete într-un timp relativ scurt.
Căutările plastice ale artistului se pot detecta în modul cum diversifică pensulația atunci când redă podoaba capilară, barba sau zone din vestimentația personajelor ce se proiectează pe fundalurile atacate cu multă grijă în scopul neutralizării figurii și a punerii în evidență a contururilor.
Simeza este completată de o serie de peisaje unde observăm o mai mare libertate de expresie, un discurs mai poetic și mai nuanțat.
Aceste compoziții sunt realizate în plein-air sau în atelier, unde memoria pictorului brăilean deliberează sensibile aspecte ale naturii într-un stil care oscilează între figurativ și interpretări la limita abstractului.
„Ideea de portret a pornit într-adevăr, de la criticul nostru de artă Amelia Dincă, cea care în urmă cu câțiva ani scria într-un catalog că nu îi predilecția mea portretul. (…) Am zis atunci să fac ceva deosebit, ce nu a mai văzut Slobozia”, spunea artistul, mulțumind totodată tuturor celor prezenți și celor care l-au sprijinit în realizarea acestei expoziții.
Ștefan Serban este o prezență activă în cadrul manifestărilor expoziționale de la Slobozia, din 2014 fiind membru al Uniunii Artiștilor Plastici – Filiala Slobozia Ialomița.