Controale pe raza județului Ialomița
Din dispoziţia şefului Poliţiei Române, peste 200 de poliţişti au acţionat pe raza judeţului Ialomița, în sistem integrat, pentru prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional
Peste 20 de tone de cereale au fost confiscate şi peste 300 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate de poliţiştii ialomiţeni, ieri, 17 iulie a.c., în urma activităţilor desfăşurate pentru prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional, în special în zonele unităţilor de alimentaţie publică, unităţilor recreative (cluburi, discoteci, baruri) şi centrelor comerciale agroalimentare.
Din dispoziţia şefului Poliţiei Române, peste 200 de poliţişti ialomiţeni au acţionat pe raza judeţului, în sistem integrat, pentru prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional, în special în zonele unităţilor de alimentaţie publică, unităţilor recreative (cluburi, discoteci, baruri) şi centrelor comerciale agroalimentare.
Astfel, pe raza judeţului Ialomiţa s-au efectuat 31 acţiuni şi 67 de controale, în cadrul cărora au fost verificate 37 de societăţi comerciale.
Poliţiştii au înregistrat 16 dosare penale, în care sunt cercetate 11 persoane şi au fost indisponibilizate bunuri în valoare de 300 de lei.
De asemenea, poliţiştii au aplicat 350 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 222.000 de lei şi s-a dispus măsura complementară a confiscării pentru bunuri în valoare de aproape 16.000 de lei şi pentru numerar în sumă totală de aproape 300 de lei.
Exemple:
Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice cercetează reprezentantul unei unităţi economice sub aspectul comiterii infracţiunii de evaziune fiscală.
Cel în cauză este bănuit că în perioada ianuarie 2013 – iunie 2015, nu ar fi înregistrat în evidenţele contabile ale societăţii veniturile ce ar fi fost realizate din închirierea unui teren arabil către o altă unitate economică.
Prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului se ridică la aproximativ 60.000 de lei.
Administratorul unei alte societăţi comerciale este bănuit că în perioada 2012 – 2014 ar fi înfiinţat şi ar fi obţinut producţii de cereale în cadrul societăţii economice pe care o administrează, fără a înregistra în evidenţele contabile întreaga producţie realizată.
Totodată, cel în cauză ar fi comercializat în numele unor persoane fizice cantităţile de cereale neînregistrate în contabilitate, către diferite unităţi comerciale beneficiare, evitând astfel plata unor impozite datorate bugetului de stat.
Prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului se ridică la aproximativ 70.000 de lei. Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracţiunii de evaziune fiscală.
Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, în colaborare cu un specialist din cadrul Direcţiei Agricole Ialomiţa au efectuat o acţiune de verificare a modalităţii de respectare a legislaţiei în domeniul domeniul depozitării, transportului şi comercializării cerealelor, pe raza judeţului Ialomiţa.
Urmare a activităţilor derulate, poliţiştii au identificat la sediul unei societăţi comerciale de pe raza comunei Adâncata 8 tone de grâu, pentru care nu ar fi fost întocmite documente de provenienţă.
Agentul economic a fost sancţionat în baza Legii 12/1990, cu amendă în valoare de 10.000 de lei şi s-a dispus confiscarea cerealelor în valoare de 5.200 de lei.
O altă sancţiune contravenţională, cu amendă de 10.000 de lei a fost aplicată unei alte unităţi economice de pe raza municipiului Feteşti, la sediul căreia au fost identificate 5 tone de orz, fără documente de provenienţă.
Totodată s-a dispus şi confiscarea orzului în valoare de 3.100 de lei.
La două societăţi comerciale de pe raza comunelor Armăşeşti şi Grindu, poliţiştii au identificat 4,5 tone respectiv 3,2 tone de grâu, pentru care nu fuseseră întocmite documentele de provenienţă.
Agenţii economici au fost sancţionaţi contravenţional cu amenzi în cuantum de 30.000 de lei, iar cerealele în valoare de 5.339 de lei au fost confiscate.
Poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase cercetează administratorul unei societăţi comerciale, un bărbat de 50 de ani, din comuna Gheorghe Doja sub aspectul comiterii infracţiunii de neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri.
În urma controlului efectuat la societatea comercială administrată de cel în cauză, au fost depistate aproximativ 63 litri deşeuri periculoase provenite din produse de protecţia plantelor cu termenul de valabilitate expirat.
În urma urma controlului efectuat la o unitate economică reacreativă, poliţiştii de investigare a criminalităţii economice au identificat un bărbat de 36 de ani, reprezentant al agentului economic, care utiliza un laptop, pe hardul căruia erau stocate mai multe opere muzicale din repertoriul românesc şi străin, piratate.
De asemenea, laptopul avea instalat un sistem de operare, pentru care cel în cauză nu deţinea licenţa.
În cauză poliţiştii au întocmit dosar penal pentru încălcarea prevederilor Legii 8/1996 M, privind dreptul de autor şi drepturile conexe.