C.S. Satori Slobozia – primul club din Ialomiţa afiliat la Federaţia Română de Șah
Începând cu data de 10 iunie 2015, prin Hotărârea nr. 49, a fost aprobată afilierea Asociaţiei Clubul Sportiv Satori Art din Slobozia la Federaţia Română de Şah.
Acest demers a fost necesar deoarece, de la deschiderea secţiei de şah din cadrul clubului, în data de 22 februarie 2014, pe lângă promisiunea făcută atunci de Cristi Ursu, preşedintele clubului Satori, a fost şi dorinţa membrilor care frecventează secţia de şah, în special cea a copiilor antrenaţi de instructorul Niţu Daniel.
Putem spune că datorită pasiunii și abnegaţiei acestuia faţă de sportul minţii a fost posibilă această afiliere, reuşind în timp foarte scurt să transmită copiilor dragostea faţă de şah şi faţă de competiţii. Competiţii la care au participat , atât individual, cât şi pe echipe, unde au obţinut rezultate foarte bune.
Primul concurs la care au participat pe echipe a fost faza locală a „Memorialului Sima Leonard” ediţia a XII- a, unde echipa condusă de Negru Alexandru, în vârstă de doar 8 ani atunci, alături de coechipierii Ciorănescu Virgil, Dima Ioan Radu, Cojocaru George şi Poleacu Alexandru, a obţinut locul I, urmând ca la faza judeţeană să obţină locul III, concursul fiind câştigat de echipa Şcolii Gimnaziale „Aurel Vlaicu” din Feteşti antrenate de înv. Mirea Marian.
Au urmat o serie de concursuri organizate de C.S. Satori Slobozia, respectiv Cupa Satori ediţiile I – IV, ediţii organizate în parteneriat cu Fundaţia Pentru Tineret , unde arbitrajul a fost asigurat de fiecare dată de candidat maistru de şah Radu Constantin şi la care au participat copii din: Slobozia, Club Sportiv Satori, instructor Niţu Daniel; Feteşti, Şcoala Gimnazială Aurel Vlaicu, instructori înv. Mirea Marian, prof. înv. primar Niţu Lavinia şi prof. înv. primar Băleanu Elena, pof. Braşoveanu Costel; Scânteia, Liceul Tehnologic Scânteia, instructor prof. Cioran Ion; Borduşani, Liceul Tehnologic Borduşani, instructor Prof. Tun Mihai; Vlădeni, Şcoala Gimnazială Vlădeni, Instructor prof. Gheorghe Maria; Bărcăneşti, Şcoala Gimnazială Bărcăneşti, instructor porf. Radu Nicolae şi copii de la Şcoala Gimnazială Andrăşeşti, sprijiniţi de preotul din localitate, Părintele Albu Ion, care este şi instructorul lor la şah, prin Fundaţia “ IMO EX ANIMO”.
Tot în acest an a avut loc şi proiectul „Dezvoltarea şahului ialomiţean” – Ediţia I, proiect educaţional iniţiat de Şcoala Gimnazială „Aurel Vlaicu” din Feteşti şi care a avut loc în mai multe etape organizate de şcolile partenere, care au avut loc la: Şcoala Gimnazială “Aurel Vlaicu” din Feteşti, unde pe data de 25 ianuarie 2015 a avut loc prima etapă a acestuia, concursul fiind denumit sugestiv ”Cupa Unirii”; Liceul Tehnologic Borduşani, unde pe data de 7 martie 2015 a avut loc concursul “Cupa 8 Martie”; Şcoala gimnazială Vlădeni, unde pe data de 25 aprilie 2015 a avut loc turneul “Cupa Primăverii”; Clubul Sportiv Satori din Slobozia, unde pe data de 30 mai 2015 a avut loc turneul “Cupa 1 Iunie”, turnee la care echipele Clubului Satori şi cea a Şcolii Gimnaziale “Aurel Vlaicu” din Feteşti şi-au adjudecat alternativ locul I.
Dar să facem cunoştinţă cu câţiva dintre copiii secţiei de şah a Clubului Satori!
Începem cu Negru Alexandru, 9 ani, cel care a fost căpitanul echipei în aproape toate competiţiile. Este elev al Şcolii Gimnaziale nr. 3 din Slobozia, a început să înveţe şah de la vârsta de 4 ani alături de tatăl său, iar la club a venit după ce a intrat în posesia unui pliant reclamă cu deschiderea secţiei de şah la C.S. Satori.
„ Când am văzut „fluturaşul” pe care scria ŞAH, am zis să vin să văd despre ce este vorba. Şi, de atunci, îmi place să vin la clubul de şah, pentru că m-am ataşat imediat de domnul instructor şi de copii, cu care îmi place să mă joc în pauze.”
Menţionăm că pe lângă premiile obţinute alături de echipă, acest micuţ şahist ne-a reprezentat oraşul la faza pe ţară a Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar, fiind cel mai mic participant al olimpiadei de la Giurgiu. Şi, cel mai important premiu, dar nu cel din urmă, premiul al III-lea la categoria sub 8 ani, obţinut la concursul internaţional „Cupa de toamnă” de la Cernavodă, din noiembrie 2014.
Cojocaru George, 12 ani, elev al Şcolii Gimnaziale Sfântul Andrei, din Slobozia, a început să joace şah de la deschiderea clubului, din februarie 2014. La fel ca şi Negru Alexandru a venit la club după ce a intrat în posesia „fluturaşului” care anunţa deschiderea secţiei de şah la C.S. Satori Slobozia şi a unui articol apărut în presa scrisă care anunţa acelaşi lucru. Pasiunea pentru şah a moştenit-o de la bunicul şi de la unchiul său. A ales să vină să practice şahul în cadrul clubului pentru că: „ Clubul îmi oferă o deschidere spre competiţii, oferă un antrenor care ne pregăteşte într-un cadru organizat, care ştie să ne predea tot ce trebuie despre şah şi unde mi-am făcut prieteni care au aceeaşi pasiune ca şi mine.”
Cele mai importante premii ale lui Cojocaru George sunt: Locul III, la categoria sub 12 ani, obţinut la concursul internaţional „Cupa de toamnă”, organizat de CS Axiopolis Sport Cernavodă, din noiembrie 2014; Locul I, categoria 12 ani, Cupa Axiopolis Junior, care a avut loc tot la Cernavodă, în iunie 2015 şi Locul II, categoria 12 ani, obţinut la Vaslui în iunie 2015 la concursul „Cupa Podul Înalt”.
Ionescu Dan, 13 ani,elev al Şcolii Gimnaziale Sfântul Andrei, din Slobozia, a început să joace şah alături de bunicul său de la vârsta de 6 ani, iar la clubul de şah a venit după ce a auzit de acest lucru de la un vecin care frecventa acest club. Putem spune că toţi copiii se mândresc cu el, că le este coleg şi prieten, acest copil având foarte multe valenţe. Pe lângă şah şi tenis de câmp, pe care îl practică în cadrul aceluiaşi club, este un copil premiant, a terminat anul şcolar cu media 10. A obţinut numeroase premii la concursuri şi olimpiade şcolare la matematică, fizică, istorie, geografie, el fiind şi un împătimit al literaturii.
„ Consider că practicarea acestui sport mă ajută să mă perfecţionez, am oportunitatea de a participa şi la altfel de competiţii decât cele organizate de şcoală. Acum, după afilierea clubului la Federaţia Română de Şah, pot obţine o categorie la acest sport.”
Drăghici Cezar, 10 ani, elev al Liceului de Artă „Ionel Perlea”, din Slobozia, încă de la deschiderea secţiei de şah, este copilul fără absenţe la antrenamente. „Îmi place atât de mult şahul, încât nu mi-ar părea rău dacă domn’ profesor m-ar ţine aici toată ziua şi toată noaptea!”
Dima Ioan Radu, 8 ani şi jumătate, elev al Şcolii Gimnaziale Sfântul Andrei, din Slobozia, a început să joace şah de la o vârstă fragedă cu tatăl său. În afara premiilor obţinute cu echipa, cel mai important premiu al său este Locul II, categoria sub 9 ani, obţinut la concursul de şah rapid „ Cupa Axiopolis Junior” de la Cernavodă , din iunie anul acesta.
„Mie îmi place şahul pentru că este foarte interesant, cu o mulţime de combinaţii pe care doresc să le învăţ. Îmi place să vin la club pentru că mi-am făcut prieteni alături de care am participat în concursuri şi cel mai mult îmi place să particip la astfel de concursuri la care, dacă nu pot să fiu primul, măcar să ajung pe podium.”
Poleacu Ioan Alexandru, 8 ani, elev al Şcolii Gimnaziale Sfântul Andrei, din Slobozia, a învăţat să joace şah cu bunicul său, un împătimit al acestui sport şi cu mama sa, care la rândul ei a făcut şah de performanţă în copilărie şi adolescenţă. La club a venit chiar de la deschidere şi consideră că practicarea jocului de şah în cadrul clubului este mult mai interesantă.
„ Este mult mai interesant să vin să joc aici, cu prietenii mei, decât cu tataia. Îmi place să particip la concursuri şi să câştig!”
Chesaru Ioan Constantin, 7 ani, mezinul şi rezerva echipei, elev al Şcolii Gimnaziale Sfântul Andrei, din Slobozia, a ajuns la clubul de şah în urma unui articol apărut în presă care anunţa deschiderea secţiei de şah. A rămas captivat de acest joc încă de la deschidere, la care a fost invitat candidat maistru de şah Radu Constantin şi care a jucat un simultan cu toţi cei prezenţi, inclusiv cu cei mici, printre care şi Ionuţ. Dacă toţi ceilalţi au învăţat şah acasă cu bunicii, unchii, părinţii sau alte rude, Ionuţ este singurul care nu ştia să aşeze piesele pe tabla de şah. El a învăţat pas cu pas alături de „domnu”, instructorul Niţu Daniel.
„Mie îmi place şahul pentru că domnul Dan m-a învăţat, iar acum am multe premii, diplome şi medalii… şi o să mai iau!”
Stanciu Ana Maria, 5 ani, cea mai mică şahistă, „Prinţesa” , cum le place copiilor să o numească, ne spunea cu inocenţă în timp ce îşi căuta floricica căzută de la săndăluţă: „ Eu vin la şah pentru domnul profesor de şah şi pentru că îmi place. Acum ştiu să aşez piesele şi cum se mută pionii! Vrei să-ţi arăt?”
Am făcut această radiografie a competiţilor la care au participat copiii clubului Satori, antrenați de instructorul Niţu Daniel şi v-am prezentat o parte dintre aceşti copii, pentru a vă arăta activitatea din cadrul secţiei de şah, care face dovada unei pregătiri elaborate şi serioase, unde motto-ul: „Şahul este cel mai minunat mijloc de disciplinare a gândirii, de ordonare a domeniilor de cunoaştere şi de recreaţie a spiritului. Este un univers comprimat pe 64 de pătrăţele”, al lui Nicolae Iorga, le este inoculat copiilor antrenament de antrenament.
Nu ne rămâne decât să le urăm succes în obţinerea cât mai multor premii, de data aceasta sub egida Federaţiei Române de Şah.