Ialomița: Spitalul Județean a obținut derogarea pentru secția de pediatrie
Este binecunoscut faptul că secția de pediatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Slobozia funcționează doar cu trei medici specialiști, dintre care unul pensionar, unul care s-a pensionat recent începând cu data de 1 iunie și altul care se apropie de pensionare.
Pentru o linie de gardă este, însă, nevoie, de cel puțin patru medici. Astfel că o perioadă se găsise o soluție, ca aceste gărzi să fie efectuate și de medici de familie titulari ai CMI, supervizați de la domiciliu de către medicii titulari specialiști pediatri, numai că totul se făcea la mica înțelegere, fără suport legal.
Astfel că, reprezentanții Spitalului au cerut o derogare la Ministerul Sănătății în vederea acoperirii activității medicale continue de la nivelul secției prin efectuarea de gărzi și de către cinci medici de familie agreați.
S-au făcut demersurile necesare pentru a obține această excepție de la prevederile unui Ordin al Ministerului Sănătății care prevede că aceste gărzi nu pot fi efectuate decât de către medicii pediatri sau de specialități înrudite. S-a creat, însă, un adevărat scandal. Ministerul nu voia să își asume responsabilitatea acordării avizului fără acordul Colegiului Medicilor, Colegiul nu putea da un aviz pentru că solicitarea excedea atribuțiilor legale, ci doar un punct de vedere și, uite-așa, mâța era aruncată dintr-o curte în alta, și asta deoarece exista acel sentiment de teamă față de asumarea responsabilității actului medical în caz de malpraxis.
Deputatul Marian Neacșu declara, în cadrul ședinței Consiliului Județean, că demersurile pentru obținerea derogării au fost constante și chiar s-au lăsat cu amenințări la adresa ministrului de resort.
„Am sesizat problema aceasta de circa două săptămâni cred. Personal am fost și eu de două ori la minister. Ultimele discuții telefonice le-am avut cu ministrul Bănicioiu și cu secretarul de stat Chiriac și cu doamna director Șapira.
Din păcate, există, și se manifestă acum, poate mai mult decât oricând, o anumită fugă de răspundere, la toate nivelurile. Lucru pe care trebuie să-l recunoaștem cu toții. Pentru că a existat un caz în care a decedat un copil în timpul unei gărzi (…), acum se suflă și-n iaurt. În schimbul de adrese, de informări, făcute între spital și minister s-a strecurat, ca întotdeauna, Direcția de management spitalicesc. Acolo s-a încurcat problema. Nu la nivel de ministru, cu atât mai puțin la nivelul unității spitalicești sau la Consiliul Județean. Și de acolo au început șicanele.
(…) După ce doamna director de acolo le-a cerut aprobare la colegiul medicilor, deși nu era cazul, după ce a cerut aprobare de la Consiliul Județean, autoritatea tutelară, deși nu era cazul, au spus într-un final că dacă autoritatea își asumă responsabilitatea, poate să organizeze gărzile chiar și cu medicii de familie cu specialitatea pediatrie. Până în prezent o astfel de derogare a fost obținută la Iași, la secția de chirurgie cardiacă. Atât am văzut. Înțeleg că după discuția de luni, care nu a fost una prietenească, domnul ministru, deranjat probabil în amorul propriu, a mers la minister și a încercat să deblocheze problema, lucru pe care până acum nu prea era dispus să-l facă.
A fost purtat un nou schimb de corespondență și opinii între spital și ministerul sănătății. La momentul acesta a fost implicat și Departamentul pentru Situații de Urgență, pe care îl conduce doctorul Arafat, am vorbit și cu el și sper ca lucrurile să se finalizeze cât mai grabnic. Din nefericire, nu pot să vă spun când se va întâmpla asta și nici să vă garantez asta, pentru că nu depinde de mine.
(…) Din nefericire, problema aceasta a stat în pixul unui funcționar, al unui director, care a decis el că e mai bine să nu își asume nicio răspundere. Și, în consecință, i-a propus asta și ministrului. Sper să deblocăm situația de aici. (…) Important este să obținem o primă derogare, pentru că de acolo prind curaj. Vă cer îngăduința să ne continuăm eforturile, dar în mod uzual aceasta nu este în fișa postului meu. Mai mult de atât nu am ce face.
Nu vă spun că l-am amenințat pe ministrul Bănicioiu că vom depune împreună cu colegii moțiune simplă împotriva lui, știind că în momentul în care o astfel de moțiune trece, ministrul trebuie să plece… Dar, o să mai vedem asta. Dar nu asta trebuie să facem, să ne certăm cu miniștri, ci să rezolvăm problemele….”, spunea deputatul.
După zeci de adrese transmise Ministerului Sănătății, acea derogare a fost obținută vineri, 29 mai, chiar la o zi după aceste declarații.
Anunțul a fost făcut marți, 2 iunie, de către prefectul județului, Gigi Petre, la finalul ședinței Consiliului Județean. Așa se rezolvă, cel puțin o perioadă, până la ocuparea posturilor de către alți medici specialiști, o criză care ar fi putut crea mari probleme, în special pacienților din județ.
Anul trecut au fost internați pe secția de pediatrie aproximativ 4.000 de copii, dintre care 1.386 au fost spitalizați în cadrul compartimentului de terapie intensivă. De asemenea, în primele patru luni ale anului 2015 au fost spitalizați 933 de copii, în medie cam 233 de cazuri pe lună.