Acțiuni la Amara, în unul dintre cele mai mari parcuri dendrologice din S-E României
Ziua Europeană a Parcurilor Naționale este sărbătorită în fiecare an la 24 mai. Hotărârea a fost luată în 1999, când s-au împlinit 90 de ani de la crearea primelor nouă parcuri naționale în Suedia (mai 1909). Anul acesta, Ziua Europeană a Parcurilor are sloganul „Natura este afacerea noastră”.
Pentru România, anul 2015 are o semnificație aparte, având în vedere faptul că se împlinesc 80 de ani de la înființarea Parcului Național Retezat (1935), primul parc național românesc.
Totodată, pe 21 mai 2015, s-au împlinit 128 de ani de la nașterea marelui om de știință Alexandru Borza (21 mai 1887), cunoscut și ca „părintele Parcului Național Retezat”, pentru că a inițiat înființarea acestuia și a fost principalul promotor al vremii sale în ceea ce privește ocrotirea naturii.
Cu prilejul Zilei Europene a Parcurilor, comunitatea din Amara a marcat această zi prin mai multe activități, desfășurate chiar în parc, dar nu în orice fel de parc. Amara are cu ce se mândri. Orașul deține unul din cele mai mari parcuri dendrologice din S-E României și cel mai mare parc din județ, de aproximativ 64 de hectare, reabilitat în urmă cu câțiva ani din fonduri europene.
S-au realizat atunci căi de acces, alei şi piaţete în interiorul parcului, a fost montat mobilier, respectiv 350 de băncuţe, 185 de coşuri de gunoi, cadre ancorare biciclete, stâlpi şi mobilier specific pentru locurile de joacă, parcul a fost amenajat peisagistic, a fost extinsă reţeaua de iluminat public, prin montarea a peste 300 de stâlpi, au fost amenajate terenuri de sport, tenis şi volei, locuri de joacă pentru copii, și s-a refăcut perdeaua de protecţie din jurul lacului Amara.
Așadar, acțiunile desfășurate cu prilejul acestei zile au constat în prezentarea, de către profesorul Turache Vasile, a speciilor de păsări protejate ce se găsesc în arealul lacului și parcului Amara, s-au construit de către copii căsuțe pentru păsări, au avut loc diferite activități sportive, precum plimbare în parc cu bicicletele, trasul cu frânghia, jocul cu parașuta, desene pe asfalt, origami și altele.
„Prin aceste acțiuni ne-am propus să scoatem în evidență importanța pe care o are parcul dendrologic din stațiunea balneară Amara pentru viitorul orașului și al stațiunii balneare”, a subliniat primarul orașului, Victor Moraru.