Ialomița: O mie de carduri au fost distribuite unor persoane decedate
În condițiile în care, începând cu data de 1 mai, serviciile medicale și farmaceutice vor fi validate și decontate doar pe baza cardului de sănătate, Casa de Asigurări de Sănătate Ialomița vine cu noi informații privind acest instrument de care asiguratul se va folosi pentru a putea beneficia de servicii medicale.
În primul rând, cardul național de sănătate va face dovada calității de asigurat, urmând să devină codul de acces pentru toate sistemele informatice ale Casei de Asigurări și una dintre cheile de acces la Dosarul Electronic de Sănătate, dar și instrumentul de confirmare a prestării tuturor serviciilor din sistem. Cardul va permite un control foarte bun al utilizării fondurilor din sănătate, certificând prezența pacientului la furnizorul de servicii medicale sau farmaceutice, astfel că se vor deconta doar serviciile medicale reale, de care a beneficiat asiguratul.
Multă lume încă se întreabă ce conține acest card. Pe el vor exista datele de identificare ale asiguratului, însă nu date medicale. Pot fi inscripționate câteva date de către medicul de familie, doar la cererea asiguratului.
„Până în prezent, la nivelul județului Ialomița au fost distribuite peste 175.000 de carduri. Dintre acestea, s-au întors la Casa de Sănătate, din diverse motive, aproximativ 10.000 de carduri. Au fost redistribuite prin Casă aproximativ 1.200, iar prin intermediul medicilor de familie sunt în curs de distribuire 4.500 de carduri. Dintre cele 175.000 de carduri au fost activate circa 10.800. Cele mai multe carduri activate de către un medic de familie există la Gheorghe Doja, respectiv 870 de carduri”, a afirmat reprezentantul CJAS Ialomița, Mihai Geantă.
Trebuie spus că au existat și aproximativ o mie de carduri care au fost distribuite unor persoane decedate, însă Mihai Geantă susține că, în momentul editării acestora, persoanele erau în viață. De asemenea, au existat zece persoane care au refuzat, din motive religioase, cardurile, acestora urmând să li se elibereze adeverințe. Nu este vorba despre preoți, ci simpli cetățeni.
Dacă nu ați primit cardul, acesta poate fi la Casa de Asigurări, la medicul de familie sau încă la Poștă… Dacă l-ați primit, trebuie să știți că acesta este inactiv. Intrat în posesia cardului de sănătate, asiguratul îl va prezenta la prima vizită la medic, indiferent dacă este medic de familie, specialist sau alt furnizor de servicii medicale, mai puțin furnizor de medicamente și dispozitive medicale, unde cardul va fi activat.
Cardul nu va rămâne niciodată la furnizor. După validarea serviciului, asiguratul își va lua cardul înapoi. După data de 1 mai, asiguratul care nu a intrat în posesia cardului din diverse motive, va beneficia de servicii medicale în baza unei adeverințe de asigurat eliberată de casa de asigurări în evidența căreia se află.
„Cardul de Sănătate nu va fi un depozitar al istoricului medical. Istoricul medical va exista în dosarul electronic de sănătate, acesta fiind în curs de implementare. Dosarul electronic va conține un sumar de urgență, accesibil tuturor medicilor fără acordul pacientului, respectiv RH, grupa sanguină, alergii, boli de care suferă pacientul și alte informații pe care pacientul a dorit să le înregistreze. Vor putea exista în DES istoricul medical, antecedente, documente medicale etc. Pacientul va putea accesa electronic DES și va putea verifica orice informații”, a mai spus Mihai Geantă.