Tradiții și obiceiuri ialomițene-moștenire peste generații
Asociaţia ,,Din inimă pentru aproapele“ a Protopopiatului Slobozia, în parteneriat cu Liceul Tehnologic ,,Ȋnălţarea Domnului “, secţia Şcoala Gimnazială Nr. 5 Slobozia, Şcoala Gimnazială ,,Sfântul Ierarh Nicolae“ Bucu și Muzeul Național al Agriculturii din Slobozia, a organizat în data de 6 martie şezătoarea cu tema „E ziua ta, mămico!”.
Activitatea desfăşurată la Căminul cultural din cartierul Slobozia Nouă face parte din calendarul acţiunilor cuprinse în parteneriatul educaţional ,,Binecuvântaţi copiii!”.
Părinţii şi bunicii elevilor, în colaborare cu doamna profesor Matei Daniela și doamnele învăţătoare Damian Fănica și Tănase Gabriela, au organizat o expoziţie cu obiecte lucrate manual (covoare, scoarţe, preşuri, prosoape de artizanat sau borangic, costume populare din diverse zone ale ţării) și instrumentele folosite (războaie de ţesut, vârtelniţe, suveici, caiere cu lână, fuse etc.) pentru a le arăta copiilor cum se desfăşura altădată lucrul într-o gospodărie.
Doamna muzeograf Gherghe Fănica le-a prezentat elevilor modul în care se organizau şezătorile în Bărăgan, aceste întâlniri comunitare cu caracter lucrativ, unde se îmbina în mod plăcut lucrul cu buna dispoziție. Se rosteau ghicitori, zicale, proverbe, se cântau sau se rosteau balade, nestemate folclorice ce s-au păstrat până în zilele noastre. Ȋn cadrul acesta organizat, fetele erau integrate şi consacrate în colectivitatea femeilor, începând să-şi însuşească, cu această ocazie, abilități practice şi spirituale.
Preotul paroh, Tănase Alexandru, a precizat că şezătorile puteau fi organizate ad-hoc, în zilele lucrătoare, la una sau mai multe case, şi erau de mai multe feluri. Ele puteau să aibă un caracter de întrajutorare, când mai multe femei sau tinere participau la torsul cânepii sau a lânii unei gospodine, operaţia repetându-se, apoi, la casa fiecărei participante, sau puteau să fie întâlniri în cadrul cărora fiecare participantă îşi torcea propriul material.
Preotul Drăghici Dumitru, preşedintele Asociaţiei „Din inimă pentru aproapele”, a povestit cu nostalgie despre şezătorile organizate de bunicii săi, la care participa cu multă plăcere, şi de faptul că aici oamenii făceau schimb de informaţii referitoare la evenimentele cele mai importante petrecute în propria comunitate. Era o atmosferă de bucurie, presărată cu cântece și vorbe de duh, zicători și povești de viață. Preacucernicia sa a apreciat inițiativa cadrelor didactice adresând participanților îndemnul de a transmite frumoasele îndeletniciri tradiționale generațiilor următoare.
Bunicii şi străbunicii prezenți la șezătoare au făcut demonstrații practice, arătând copiilor cum se torcea lâna, cum se răsucea firul, cum se pregătea sculul pentru a fi vopsit, cum se făceau ghemele cu ajutorul vârtelniţelor, sau cum se lucra la războiul de ţesut.
Cei 50 de elevi participanți la acţiune (elevi ai claselor I, a II-a şi a VI-a) au prezentat scenariul unei şezători, au interpretat cântece populare şi au dansat. Totodată, pentru mamele lor, au recitat versuri, au interpretat cântece şi le-au oferit mici daruri pregătite de ei.
Șezătoarea s-a încheiat, conform tradiției, cu o agapă unde s-a servit porumb fiert, gogoşi, floricele şi plăcintă de dovleac, pregătite de mămici și bunici.
Cei peste 120 de participanţi au socializat, au legat prietenii şi au pus în practică ceea ce au învăţat la şezătoare, reconstituind, măcar în parte, atmosfera satului românesc de odinioară, în care momentele de comuniune erau prețuite și mult așteptate.