Realitatea din județele Ialomița și Călărași, privind „Ora de religie”
Conform informațiilor noastre, până pe 5 martie, în școlile ialomițene, s-au depus și înregistrat 28.617 de cereri pentru studierea religiei, dintr-un total de 32.863 elevi înscriși la începutul anului școlar, care au Religia în trunchiul comun.
Au fost înregistrate în SIIIR (Sistem Informatic Integrat al Învățământului din România) 27.343 de cereri, adică aproximativ 87,08 % au depus cereri pentru studierea religiei și 83,20 % dintre ei au aceste cereri înregistrate în SIIIR.
„Îngrijorați de strategiile Ministerului Educației de a îngreuna această acțiune, vă informăm că realitatea este cu totul alta. Procesul este în plină desfășurare, având în vedere faptul că Luni, Miercuri și Vineri a avut loc simularea examenelor naționale. Această acțiune a îngreunat procesarea informațiilor introduse în SIIIR (Sistem Informatic Integrat al Învățământului din România).
Procesul este afectat de numărul de elevi aflați în abandon școlar, care sunt păstrați în evidențele unităților de învățământ, câte 2-3 ani, până la depășirea vârstei limită de frecventare a clasei, elevi transferați în cursul semestrului, elevi bolnavi, care nu au putut fi contactați și elevi de alte confesiuni. O altă strategie, menită să afecteze procesul de depunere, înregistrare și completare SIIIR a fost acela că odată cu simularea examenelor naționale, mare parte din elevii care nu susțin aceste examene nici nu au fost prezenți în unitățile de învățământ.
Pe lângă toate acestea, în această săptămână la secretariatele școlilor s-au calculat diferențele salariale ale profesorilor câştigate în instanţă încă din 2012. Este vorba despre diferenţele rezultate din neaplicarea unei legi promulgate în 2008 prin care salariile cadrelor didactice erau majorate cu 34 %.
Tot ce am amintit până acum a făcut ca secretariatele școlilor să fie aglomerate și să aibă pe lista de priorități alte activități, ora de religie ajungând să fie ultima grijă. Este de datoria noastră să vă prezentăm situația reală din Episcopia Sloboziei și Călărașilor, fiind profund îngrijorați de atitudinea negativă a celor ce se împotrivesc studierii religiei în şcoli”, precizează reprezentanții Episcopiei Sloboziei și Călărașilor.