Ialomița: Două persoane reţinute pentru evaziune fiscală. Prejudiciul – 22 milioane lei
Două persoane reţinute, 460.000 de lei şi aproximativ 1.800 de tone de tablă confiscate, în urma percheziţiilor efectuate ieri, de poliţişti din cadrul I.P.J. Ialomiţa, la persoane bănuite de comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani şi folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii.
În urma celor 21 de percheziţii derulate la domiciliile şi sediile comerciale ale mai multor persoane bănuite de comiterea de infracţiuni economice efectuate de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor 460.000 de lei, înscrisuri şi documente de evidenţă contabilă.
Pentru asigurarea recuperării prejudiciului, poliţiştii au indisponibilizat cantitatea de 1.790 tone tablă, identificată la sediile a patru societăţi comerciale.
În urma activităţilor desfăşurate, două persoane bănuite de comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală spălare de bani şi folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii, au fost reţinute pentru 24 de ore, urmând a fi prezentate Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa cu propunere de arestare preventivă.
Reamintim faptul că la data de 18 februarie a.c., peste 100 de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Ialomiţa, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa au desfăşurat o acţiune care a vizat probarea activităţii infracţionale a 7 persoane bănuite de comiterea de infracţiuni economice.
Percheziţiile s-au desfăşurat în cadrul unui dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani şi folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii.
Din cercetări a reieşit faptul că, în cursul anului 2014, cei în cauză ar fi creat circuite economice şi financiare fictive, cu scopul de a transfera sarcina fiscală către societăţi cu comportament tip fantomă sau care, ulterior au intrat în faliment. O parte din sumele de bani obţinute în acest mod ar fi fost transferate către diverse societăţi şi persoane fizice din afara României, iar o altă parte ar fi fost introdusă în circuitul societăţilor ca aport de capital pentru justificarea şi reintroducerea în circuitul legal al acestora.
Prejudiciul este estimat la peste 22.000.000 de lei.
Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.