Ce investiții vor fi anul acesta din bugetul județului Ialomița
Șantiere pentru 90 de kilometri de drumuri județene, iar Spitalul Județean va beneficia de aproape 4 milioane de lei.
Marți, 3 februarie, a avut loc, la Slobozia, o dezbatere pe marginea proiectului de buget al județului Ialomița pe anul 2015.
Așadar, totalul veniturilor și cheltuielilor în acest an va fi de 146.589.000 lei, la secțiunea de dezvoltare suma repartizată fiind de 64.971.000 lei.
Potrivit președintelui Consiliului Județean Ialomița, Silvian Ciupercă, nivelul propunerilor cheltuielilor de funcționare este comparabil cu anul precedent, o influență fiind adusă de creșterea salariului minim, dar și de creșterile salariale din învățământ și sănătate.
“Sunt posibile creșteri salariale și în alte domenii care sunt nemulțumite în acest moment, iar efortul guvernului de a asigura sumele necesare respectării hotărârilor judecătorești este mare (…). În zona cheltuielilor de funcționare, adăugăm faptul că preocupantă este calitatea percepției funcționării instituțiilor publice”.
În zona cheltuielilor de dezvoltare, există patru domenii principale: infrastructura rutieră, sănătatea, energia regenerabilă și colaborarea cu societatea civilă.
În ceea ce privește investițiile, prioritatea este, potrivit reprezentanților Consiliului Județean, infrastructura rutieră. În acest an, se vor deschide șantiere pentru aproximativ 90 de kilometri de drumuri județene și 7 km. de drumuri de exploatare.
Astfel, se au în vedere modernizări și reabilitări la drumul județean Reviga – Miloșești, drumul județean limită județ Călărași – Axintele, reabilitarea drumului județean Ciochina – Crunți, modernizarea drumurilor județene din localitățile Drăgoești – Roșiori – Movilița – Dridu, Fierbinți – limită județ Ilfov, dar și Dridu – Jilavele, podul peste râul Prahova la Dridu, protecția infrastructurii DJ 101 U zona Maia, dar și reabilitarea drumului de exploatare din Vlădeni, de aproximativ 7 kilometri.
În ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii de mediu, se are în vedere reconstrucția ecologică și forestieră pe terenuri degradate în perimetrul de ameliorare Colelia, dar și reconstrucția ecologică și împădurirea terenurilor degradate ori improprii folosințelor agricole aflate în proprietatea primăriei comunei Reviga.
În ceea ce privește dezvoltarea și conservarea patrimoniului cultural, se dorește continuarea lucrărilor de modernizare a sălii de spectacole a CJ și reabilitarea estetică a fațadei de nord a Centrului cultural.
Mai sunt obiective de investiții privind asigurarea energiei electrice pentru funcționarea unor instituții publice din județ prin captarea energiei verzi solare la Parcul solar fotovoltaic Ialomița I, racordul electric, existând în plan și informatizarea Registrului Agricol.
Totodată, există proiecte în pregătire pentru accesarea fondurilor europene în perioada 2014 – 2020, cum ar fi un centru multifuncțional la Amara, eficientizarea energetică a clădirilor aparținând DGASPC, compartimentări interioare și montare lift interior la căminul pentru persoane vârstnice Fierbinți, un complex de servicii multifuncțional pentru persoane adulte aflate în dificultate la Movila, modernizarea unor drumuri, un studiu de trafic pentru drumul județean Ciochina – Orezu – Rași și un studiu de trafic pentru modernizarea drumurilor Drăgoești – Roșiori – Movilița – Dridu – Fierbinți, Jilavele, modernizarea falezei pe malul Borcei la Bordușani, reabilitarea monumentului istoric Orașul de Floci, reabilitarea monumentului istoric și de arhitectură conacul Bolomey, îmbunătățirea izolației termice a anvelopei clădirii Muzeului Județean, consolidarea, amenajarea și reamenajarea muzeului agriculturii, pentru o fermă ecologică și târg de produse tradiționale, proiect al Muzeului Agriculturii.
De asemenea, se are în vedere reabilitarea, modernizarea și creșterea eficienței energetice a clădirii Centrului Cultural Ionel Perlea, a Centrului de la Fierbinți și a Spitalului Județean de Urgență din Slobozia.
În domeniul sănătății, Consiliul Județean va aloca anul acesta peste 4 milioane de lei.
Potrivit vicepreședintelui CJ Ioan Martin, intervenția va fi consistentă la Spitalul Județean de Urgență din Slobozia, în modernizarea laboratorului de testări TBC, în refacerea CT-ului, achiziționarea unui aparat de investigații imagistice cu rezonanță magnetică nucleară (2,4 milioane lei), modernizarea stației de sterilizare, prin achiziționarea unui aparat nou, achiziționarea unor lămpi scialitice la secția de chirurgie, finalizarea lucrărilor la centrul de recoltare analize, reabilitarea blocului alimentar etc.