ATENȚIONARE GRIPĂ AVIARĂ
În contextul actual al evoluției îngrijorătoare a influenței aviare (gripa aviară) în state membre ale Uniunii Europene precum Olanda, Germania, Regatul Unit al Marii Britanii, Italia și Bulgaria, Direcția Sanitara Veterinara și pentru Siguranța Alimentelor (D.S.V.S.A.) Ialomița, in conformitate cu prevederile Ord. A.N.S.V.S.A. nr. 28/2007 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare care stabilește măsurile de biosecuritate pentru a reduce riscul transmiterii influenței aviare înalt patogene de la păsările sălbatice la păsările domestice și alte păsări captive și a Ord. A.N.S.V.S.A. nr. 37/2007 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind anumite măsuri de protecție referitoare la influența aviară înalt patogenă la păsările sălbatice din Comunitatea Europeana, solicită deținătorilor de păsări din județul Ialomița:
- să nu lase păsările domestice libere în afara curților și mai ales la luciul de apă, pentru a evita contactul direct sau indirect al păsărilor domestice cu cele sălbatice;
- să asigurare separarea gâștelor și rațelor domestice de alte păsări domestice;
- să raporteze orice caz de îmbolnăvire sau moarte observat la păsări domestice sau sălbatice medicului veterinar oficial și/sau S.V.S.A. Ialomița (la telefon 0243/232069 și 0731.328.503).
Reamintim că, influența aviară este o infecție la păsările de curte și la alte păsări captive cauzată de orice virus al influenței de tip A, având ca origine contactul direct sau indirect cu păsările sălbatice.
Perioada de incubaţie este dificil de estimat şi poate varia în raport cu tulpina de virus şi gazda, de obicei se încadrează între 5-6 zile, dar uneori este de câteva ore, până la aproximativ 7 zile.
Sunt susceptibile la influența aviară toate păsările domestice: găini, curci, fazani, prepeliţe, raţe, gâşte, bibilici.
De asemenea, sunt receptive la infecţie păsările sălbatice, mai ales cele de apă care pot fi infectate, fără să dezvolte semne clinice, constituind rezervorul de virus pentru celelalte păsări.
Boala se poate transmite prin contactul direct cu secreţiile şi excreţiile eliminate în mediu de păsările infectate, sau indirect, prin echipamentele infectate, furajele, personalul lucrător sau medical etc.
Comunicat de presă: DSVSA IALOMIȚA