Sport și sănătate, cu Mihai Geantă, președintele-director al CJAS Ialomița
Cinci ani de tenis de câmp, peste 60 de turnee, de fiecare dată pe podium
Lucrând într-un domeniu care privește într-o anumită măsură sănătatea oamenilor, respectiv asigurările de sănătate și având posibilitatea de a observa în ce măsură acordă ialomițenii atenție prevenției îmbolnăvirilor, cât de mult se îngrijesc de sănătatea lor, Mihai Geantă, președintele-director al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Ialomița, încearcă de câțiva ani să demonstreze că dacă oamenii, indiferent de vârstă, ar duce o viață cumpătată și ar practica un sport, oricare ar fi, și-ar putea menține sănătatea fără a avea nevoie de medicamente. A ales tenisul de câmp, iar acum, la încheierea a cinci ani de participări constante la sute de competiții, deține un palmares impresionant și o sănătate de invidiat la cei 59 de ani.
„Am ales această cale de a promova, prin exemplul personal, un mod de viață sănătos. Pentru că în ultima perioadă vedem din ce în ce mai multe persoane supraponderale, obezitatea făcându-și din ce în ce mai mult simțită prezența. Sedentarismul, stresul de zi cu zi, aduc după sine multe boli. Și trebuie să luăm măsuri. Astfel că am încercat, prin modesta mea contribuție, să arăt că se poate face sport, mișcare, într-un cadru organizat, să arăt că putem preveni îmbolnăvirile și chiar ne putem recupera starea de sănătate, acolo unde ea a fost deteriorată. Iar la finele acestui an se încheie un ciclu de cinci ani pe care l-am urmat cu sfințenie în derularea activității sportive și, în special, a tenisului de câmp, sport care mi-a adus satisfacții deosebite, atât personale, cât și prin faptul că am reprezentat orașul și județul în turnee naționale și internaționale, unde am obținut rezultate extraordinare. Rezultate de care nici eu nu mă credeam în stare în anii anteriori. Practic, în primii 7 din cei 12 ani de când lucrez la Casa de Asigurări de Sănătate, nu prea am avut timp să practic acest sport în mod constant, ordonat. Însă, după ce s-au mai așezat lucrurile în sistemul de sănătate, am început să îmi fac timp mai mult pentru sport. De exemplu, în anul 2000, am participat la un turneu internațional la Mamaia, unde am jucat finala și în același an am jucat finala campionatelor naționale la București, devenind vicecampion național, când aveam vârsta de 45 de ani. Am avut apoi o absență importantă la aceste turnee din cauza multor probleme profesionale, însă din anul 2010 am început să particip cu regularitate. Astfel că, de la 55 și până la 59 de ani câți am în prezent – la anul urmând să trec la altă categorie de vârstă, stabilită de Federația Română de Tenis-, am obținut rezultate uimitoare, pe care, repet, nu mă consideram capabil să le ating”, ne-a declarat Mihai Geantă.
Așadar, în cei cinci ani, a participat la peste 60 de turnee locale, naționale și internaționale care au însumat sute de ore de concurs și eforturi extraordinare. În acești cinci ani a câștigat de peste 35 de ori locul I, de peste 15 ori locul II și de peste 10 ori locul III.
„Am câștigat trei ani consecutiv trofeul Callatis – Mangalia, trofeul Tache Caralulis – București, dar și alte turnee la Focșani, Pitești, Târgoviște, Tg. Jiu, Baia Mare și multe altele. Am reușit o performanță extraordinară ca din patru turnee ale campionilor, desfășurate în ultimii cinci ani, de la categoria de vârstă de peste 55 de ani, primele două ediții să le câștig și să devin campionul campionilor din România, iar la a treia ediție am jucat finala cu un fost mare jucător al României care a cochetat cu echipa de Cupă Davis, Marian Mârza, care m-a învins în finală, iar atunci am fost vicecampion al campionilor. Deci, am jucat trei finale în patru turnee. Anul acesta, din păcate, aveam mari șanse să joc finala, dar s-a acumulat o oarecare oboseală, mai ales în zona musculară, oboseală pe care am constatat-o încă din luna septembrie, când profesional am avut multe activități și nu am putut să mă antrenez. Astfel încât am făcut întinderi musculare la ultimele trei turnee, iar la ultimul turneu al campionilor, desfășurat la București, în Herăstrău, deși aveam un culoar să câștig finala, din păcate, într-un meci care se juca la o oră nepotrivită, între orele 21 – 23, iarăși am făcut întindere, la un scor strâns, și am fost nevoit să nu mă prezint la al treilea meci, pe care puteam să îl câștig. Acum sunt refăcut, dar trebuie să am grijă cu pregătirea pentru anul următor. Pentru că voi continua, mai ales că în acești ani am obținut rezultate foarte bune, iar anul următor, când voi trece la altă categorie de vârstă, dacă sănătatea îmi va permite, sper să obțin rezultate cel puțin la fel de bune ca în anii care au trecut. În primii patru ani am fost în top cinci la nivel național, iar în acest an m-am situat în top 10, ceea ce nu este rău, în această categorie intrând jucători mult mai tineri ca mine cu trei – patru ani”, a afirmat acesta.
În acești ani, Mihai Geantă a avut pe terenul de tenis adversari foarte buni, meciuri electrizante cu Cristian Tudor Popescu – unde palmaresul după patru ani de confruntări este aproape egal -, dar și cu mulți alți jucători de renume din țară, cum este fostul campion al României, Bebe Almăjan, Dan Comănescu, jucători care au făcut sport de performanță în tinerețe.
„Am plecat pe un drum greu acum cinci ani, și chiar dacă mi s-a spus că poate exagerez oarecum cu efortul, nimic nu se poate realiza fără muncă, pasiune, dăruire. Vreau să mulțumesc celor care au avut încredere în mine și transmit, totodată, tuturor, că sportul, mișcarea în general, mersul pe jos, sunt aducătoare de sănătate. Totodată, le recomand să încerce tenisul de câmp, pentru că deși ca să ajungi la performanță trebuie ani de pregătire și multă voință, îți oferă satisfacții extraordinare. Iar lumea a văzut cum a reușit Simona Halep, prin succesul ei, să schimbe mentalități. Iar la ora actuală există alte posibilități, avem baze sportive, echipamente. Eu am început cu o așa zisă rachetă făcută dintr-o scândură, iar fileul îl făceam dintr-o plasă de pescuit. Așa am început, pentru că exista acea dorință de a practica un sport, dar și de a fi aproape de marii campioni ai României”, a conchis Mihai Geantă.