Aparat Roentgen mobil, pentru intervenții în blocul operator, la Spitalul Județean de Urgență
Consiliul Județean Ialomița aproba, în ședința din luna septembrie, finanțarea în vederea achiziționării unui aparat de radiologie care va fi utilizat în sălile de operații.
Acest aparat va oferi în timp real informații utile medicilor, în timpul operațiilor ortopedice în principal, dar și cardiologice și, posibil, neurologice. Aparatul Roentgen mobil cu braț C, pentru intervenții în blocul operator, a fost achiziționat din Coreea de Sud, după o procedură greoaie, existând sesizări și contestații, contractul de achiziție publică a fost semnat cu ofertantul câștigător la finalul lunii octombrie, la prețul de 198.000 lei fără TVA, iar dispozitivul medical a fost livrat pe 9 decembrie.
„În această lună a cadourilor, când ar trebui cu toții să fim mai buni, mai darnici, am reușit, din nou, cu ajutorul și prin bunăvoința Consiliului Județean, să achiziționăm un aparat radiologic de ultimă generație, care îi va permite doctorului Martin să opereze în condiții de siguranță radiologică un număr mare de pacienți din județul Ialomița. Valoarea acestei investiții s-a ridicat la aproximativ 245.520 lei, această achiziție fiind un alt pas, mic, dar totodată uriaș, prin care încercăm să modernizăm Spitalul Județean de Urgență Slobozia, astfel încât pacienții noștri să fie mai bine diagnosticați și mai bine tratați și, de asemenea, monitorizați. Ne dorim un spital bine organizat, modern, în care să ne tratăm pacienții la cele mai înalte standarde și sper să atingem aceste obiective, cu ajutorul tuturor celor din jur, dacă vom conștientiza toți că sănătatea nu are preț și nu poate fi măsurată”, a declarat Violeta Șapira, managerul Spitalului, în cadrul unei conferințe de presă susținute miercuri, 17 decembrie.
În condițiile în care în Spitalul Județean de Urgență din Slobozia funcționează încă multe aparate învechite, fizic și moral, unele cu grad de iradiere ridicat, această achiziție este una binevenită și un început al procesului de modernizare a tehnicii.
„Aparatul acesta va fi întrebuințat în primul rând în tratarea fracturilor, fiind un spital de urgență, dar asta nu înseamnă că nu va fi întrebuințat și de alți colegi de-ai noștri. Vă mulțumim. Acest aparat este extraordinar, deja l-am testat. Este ceva ce ne va permite să tratăm pacienții în siguranță și, sigur, gradul de mulțumire al pacientului contează foarte mult și pentru noi. Acest aparat ne permite să introducem tijele în interiorul osului, în siguranță. Atunci când introduci o tijă trebuie să fi sigur că ea intră exact pe canal, exact în locul dorit și nu se întâmplă accidente intra-operatorii. Aparatul ne prezintă imaginea în timp real. În loc să chemăm radiologul să facă radiografii seriate, să așteptăm developarea, acum totul este în timp real pe monitor”, afirma Martin Marin, medic primar ortopedie și traumatologie în cadrul spitalului.
Consiliul Județean are în vedere, cu resursele financiare disponibile, să sprijine procesul de modernizare în această unitate spitalicească, pentru ca actul medical să fie îmbunătățit, iar pacienții care-i trec pragul să fie tratați în cele mai bune condiții, însănătoșiți și, evident, mulțumiți.
„Acum suntem în proces de modernizare a blocului alimentar, vechi de 40 de ani, am aprobat de asemenea modernizarea laboratorului de microbiologie, setul de aparate pentru depistarea tuberculozei, avem în plan și modernizarea cabinetului de recuperare și balneologie, modernizarea blocului de radiologie (cu aparatură digitală) și să fie integrat în sistemul informatic al spitalului, iar în viitorul apropiat, achiziționarea unui aparat RMN. Funcție de capacitatea financiară pe care o vom avea”, spunea Ioan Martin, vicepreședintele Consiliului Județean Ialomița.
Pe de altă parte, președintele Consiliului Județean, Silvian Ciupercă, susținea că „gestul de astăzi este unul foarte firesc”, și vine în urma demersurilor făcute în principal de echipele medicilor Ciupitu și Martin.
„Managerul spitalului a parcurs toate etapele care au fundamentat acest lucru. Am dat un sprijin și în ceea ce privește achiziția publică, iar suma este mai mică față de ceea ce a alocat Consiliul Județean în urmă cu multe luni. Ritmul ne nemulțumește, însă, ritmul în care se realizează aceste dificile proceduri, dar ceea ce ne mulțumește este faptul că mai mulți medici au încredere într-un efort colectiv de coeziune teritorială și coeziune umană (…). Vom continua acest efort de ameliorare a dotării, nu numai cu resurse materiale, ci și cu resurse umane în această unitate spitalicească”, spunea Silvian Ciupercă.
Aparatul a fost montat în sala de operații pe secția de Chirurgie, a fost testat, iar medicii chirurgi sunt foarte bucuroși că pot efectua în siguranță operații mai complicate, iar riscurile intra și post-operatorii să fie mult reduse.