Atenţie la articolele pirotehnice!
Peste 350 de articole pirotehnice au fost confiscate de poliţiştii ialomiţeni în cadrul acţiunii „Foc de artificii 2014-2015”. Două infracţiuni constatate.
Prin acţiunea „FOC DE ARTIFICII” se urmăreşte prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice.
Poliţiştii ialomiţeni, sub coordonarea Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul I.G.P.R., au efectuat şase controale în cadrul acţiunii naţionale „FOC DE ARTIFICII”.
Astfel, la punctele de lucru a două societăţi comerciale de pe raza municipiului Slobozia au fost identificate 371 articole pirotehnice, ce erau expuse spre comercializare, fără a avea autorizaţie în acest scop.
Articolele pirotehnice au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor, în ambele cauze fiind întocmite dosare penale.
Acţiunea „FOC DE ARTIFICII” a fost declanşată din dispoziţia şefului Poliţiei Române, la data de 17 noiembrie a.c., de Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, în colaborare cu Direcţia de Ordine Publică.
Informaţii de background:
La nivel naţional, şi implicit şi pe raza judeţului Ialomiţa s-a demarat acţiunea „FOC DE ARTIFICII”, menită să crească siguranţa cetăţenilor prin activităţile de prevenire, identificare şi combatere a evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă 2014/2015.
Concret, poliţiştii specializaţi ai Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, efectuează controale la societăţile comerciale autorizate să efectueze operaţiuni cu articole pirotehnice, dar şi activităţi specifice structurilor de ordine publică în zona pieţelor, târgurilor sau centrelor comerciale.
În conformitate cu prevederile Legii 126/1995, republicată, privind regimul materiilor explozive, orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an.
Comercializarea de către persoane fizice sau juridice neautorizate a obiectelor pirotehnice din clasa I se sancţionează cu amendă de la 2.000 la 5.000 de lei.
Comercializarea obiectelor pirotehnice către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani se sancţionează cu amendă de la 3.000 la 6.000 de lei.
Neîndeplinirea condiţiilor legale privind inscripţionarea pe ambalajul obiectelor artizanale de distracţie, fabricate şi confecţionate pe bază de amestecuri pirotehnice, în limba română, a denumirii, clasei din care fac parte, instrucţiunilor de folosire, termenului de garanţie, precum şi pericolelor care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor se sancţionează cu amendă de la 5.000 la 7.500 de lei.
În categoria 1 sunt incluse numai obiectele pirotehnice de distracţie foarte mici de tipul artificiilor (steluţe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle, minisori, inele de foc, sateliţi).
Poliţia recomandă:
În această perioadă, recomandăm părinţilor să supravegheze copiii cu atenţie, deoarece aceştia pot fi expuşi incidentelor survenite în urma folosirii necorespunzătoare a obiectelor de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice.
Toate articolele pirotehnice sunt imprevizibile şi periculoase. Din acest considerent, folosirea lor necesită control şi supraveghere, dar şi responsabilitate sporită în ceea ce ţine de respectarea condiţiilor esenţiale de securitate.
Produsele obţinute în rezultatul arderii acestora pot influenţa dăunător mediul ambiant. Înainte de a folosi produsele pirotehnice, studiaţi atent instrucţiunile şi măsurile de securitate indicate pe ambalajul produsului.
Vă recomandăm să folosiţi cu multă atenţie articolele pirotehnice, pentru a evita producerea unor incendii nedorite ori vătămări corporale care ar putea să umbrească frumuseţea sărbătorilor de iarnă.
Comunicat de presă: IPJ Ialomița | Foto: arhiva Obiectiv Ialomița